Nuo metų pradžios Lamanšo sąsiaurį kirto daugiau kaip 9 tūkst. migrantų

Prieš 1 metus 224

Nuo metų pradžios Lamanšo sąsiaurį iš Prancūzijos į Didžiąją Britaniją mažomis valtimis kirto daugiau kaip 9 000 migrantų. Tai rodo britų naujienų agentūros PA, kuri remiasi vyriausybės duomenimis, analizė.

Vien tik praėjusią savaitę tarnybos per penkias dienas suskaičiavo 685 atvykėlius. Šio mėnesio skaičiai smarkiai – daugiau nei triskart - viršija 2021-ųjų gegužės skaičius.

Savo griežta prieglobsčio politika britų vyriausybė nori kuo daugiau žmonių atgrasyti nuo atvykimo į šalį. Daugelis neteisėtai atvykusių migrantų neturės teisės į prieglobstį. Vietoj to jie bus siunčiami į Ruandą ir čia galės pateikti prieglobsčio prašymą. Atitinkamas susitarimas su šia Rytų Afrikos šalimi numato, kad Didžiojo Britanija šaliai mainais skirs atitinkamų finansinių lėšų.

JT Pabėgėlių agentūra (UNHCR) griežtai kritikuoja Ruandos planą. Pinigų į užsienį siuntimas nepakeičia šalių atsakomybės priimti prieglobsčio prašytojus ir jais pasirūpinti savo žemėje – nepriklausimai nuo jų kilmės, tautybės ar būdo, kaip jie atvyko, tviteryje rašė organizacija.

Nepasydami pavojų, kasmet vis daugiau žmonių mėgina kirsti sąsiaurį, kuriuo plaukia daug prekybinių laivų. Migrantais vis patenka į pavojingas situacijas. Prancūzijos pakrančių apsauga neseniai Lamanše išgelbėjo 113 žmonių.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą