Nuo atsakomybės nepabėga ir turtingieji: kelių ereliams už KET pažeidimus tenka pakloti šimtus tūkstančių eurų

Prieš 1 metus 59

Suomijoje baudos už greičio viršijimą nustatomos pagal asmens atlyginimo dydį. Patys suomiai nesutaria, ar progresinės baudos teisingos, bet sutinka, kad dešimttūkstantinės baudos – gera atgrasymo priemonė.

Eilinė pareigūnų darbo užduotis Helsinkyje – keliuose žvalgytis mėgėjų paspausti greičio pedalą. Bauda už greičio viršijimą Suomijoje gali būti labai didelė arba labai maža. Viskas priklauso nuo asmens pajamų.

„Jei tavo darbas geras, uždirbti daug, bus ir didesnė bauda“, – aiškina Helsinkio policininkas.

Suomiai taiko vadinamąją „vienadienių baudų“ sistemą. Pirma, sužinoma, kiek pažeidėjas uždirba per dieną. Suma dalijama iš 2. Tada pagal pažeidimo rimtumą sprendžiama, kiek kartų dauginti šią sumą.

„Mažiausiai, kiek gali gauti baudos, – 6 eurai. Bet suma gali pakilti iki dešimčių tūkstančių“, – sako suomių policininkas.

Visų laikų rekordas – 116 tūkst. eurų bauda, kurią 2002 metais gavo tuometis „Nokia“ bendrovės direktorius, 25 kilometrais per valandą viršijęs leistiną greitį. Tokių žiniasklaidos antraštėse pasirodančių istorijų – ne viena.

O vienas fotografas sako galintis tik džiaugtis, nes nusižengė tuo metu, kai užsakymų buvo nedaug. Dvigubai viršijęs leistiną 50 kilometrų per valandą greitį, suomis gavo beveik 600 eurų baudą. Jei tada būtų dirbęs – bauda būtų pakilusi iki beveik 2,5 tūkst. eurų.

„Man pasisekė, nes praėjusiais metais dėl koronaviruso mano darbas užsidarė – dėl to daug neuždirbau. Dabar situacija būtų kiek kitokia“, – sako jis.

Suomijos progresinių bausmių sistema norima sudrausminti ir turtingus pažeidėjus, kurie įprastas keliasdešimties eurų baudas ignoruotų. Bet ar sistema teisinga – nesutaria ir patys suomiai.

„Nematau nieko blogo, jei didelė bauda skiriama kelių ereliams“, – įsitikinusi Helsinkio gatvėse kalbinta moteris. Tačiau yra ir nesutinkančių.

„Pasekmės gali būti labai rimtos. Nematau, kad kas nors tiki, jog 5 tūkstančių eurų bauda teisinga“, – aiškina vyriškis.

Suomijos pavyzdžiu pasekė ir kelios kitos Skandinavijos šalys, Didžioji Britanija bei Šveicarija. Ten baudos už greičio viršijimą dabar vienaip ar kitaip nustatomos atsižvelgiant į pažeidėjų pajamas.

Būtent Šveicarijoje užfiksuotas baudos už greičio viršijimą pasaulio rekordas. Ten švedų motociklininkas, skriejęs beveik 300 kilometrų per valandą greičiu, turėjo pakloti kiek daugiau nei milijoną eurų.

Skaityti visą pranešimą