Norvegų ekspertai Vilniuje dalinosi elektromobilių sėkmės receptu

Prieš 1 metus 74

Balandžio 14 d. Vilniuje lankėsi ir su Lietuvos institucijų bei organizacijų atstovais elektromobilių plėtros šuolį Norvegijoje pasiekti padėjusiais sprendimais dalinosi Norvegijos ekspertų delegacija, tarp jų – buvęs šalies transporto ministras Jon Georg Dale.

Norvegija pirmauja pasaulyje pagal didžiausią vienam gyventojui tenkančių elektromobilių skaičių. Praėjusiais metais net 80 proc. naujų automobilių šioje šalyje sudarė varomi elektra. Nors Lietuvoje taip pat pastebimas nuoseklus naujų elektromobilių įsigijimų skaičiaus augimas, panašaus proveržio kaip Norvegijoje vis dar laukiama.

„Jau kurį laiką bendradarbiaujame su Baltijos šalimis, siekdami padėti pagrindą tvariems ateities mobilumo sprendimams regione. Įkūrus ekspertų grupę Baltijos šalyse dialogą stiprinsime dar labiau“, – teigė Jon Georg Dale, buvęs Norvegijos transporto ir susisiekimo ministras.

Su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais penktadienį susitikusi Norvegijos delegacija pristatė kovo mėnesį inicijuotos e-mobilumo ekspertų grupės tikslus. Susitikime taip pat buvo aptartos aktualios susisiekimo automobiliais sostinėje problemos bei elektromobilio, kaip netaršios transporto priemonės, perspektyva Vilniaus mieste.

„Vilnius įgyvendina ambicingą darnaus mobilumo planą, siekia iki 2030 metų tapti klimatui neutraliu, o transporto elektrifikavimas yra svarbus žingsnis siekiant šio tikslo. Artimiausi darbai yra elektrinių transporto priemonių viešajame transporte plėtra ir elektros įkrovos stotelių tinklo automobiliams išvystymas. Galime pasigirti ant gatvių šviestuvų stulpų montuojamomis lėto krovimo stotelėmis, kurios yra miesto inovacija ir už kurias sulaukiame pagyrimų iš kitų miestų.“ – sakė Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas.

Vėliau vykusiame norvegų susitikime su Lietuvos elektrinio mobilumo ekspertais iš Susisiekimo ir Energetikos ministerijų, Vilniaus ir Kauno miesto savivaldybių, ir kitų organizacijų, diskutuota apie būtinas sąlygas e-mobilumo tikslams Lietuvoje pasiekti. Anot susitikimo dalyvių, ruoštis svarbu dabar, nes jau 2030 metais kas antras į Lietuvos gatves išvažiuosiantis naujas automobilis bus varomas elektra.

„Diskusijos dėl vieningos strategijos plečiant būtinąją infrastruktūrą Baltijos šalyse jau vyksta. Bet nors ir siekiama susisiekimo transformacijos regiono mastu, nereikia pamiršti, kad daugelis svarbių klausimų gali iš esmės būti išspręsti tik nacionaliniu ir savivaldos lygiu. Norvegijos pavyzdys rodo, jog tam būtinas tarpinstitucinis ir verslo bendradarbiavimas – bendras tikslų ir veiksmų jiems pasiekti matymas. Atsižvelgiant į tai, manome, jog galėtų būti įkurta organizacija, kuri imtųsi lyderystės rengiant konkrečius pasiūlymus“, – teigė „Møller Baltic Import“ vykdomoji direktorė Ilze Grase-Kibilde.

Įkurtos ekspertų grupės tikslas – stiprinti konstruktyvų susisiekimo ekspertų bendradarbiavimą regione bei prisidėti prie vieningos e-mobilumo plėtros vizijos Baltijos šalyse sukūrimo.

Planuojama, kad neseniai Vilniuje įkurtos ekspertų grupės veiklą vainikuos ambicingos elektrinio mobilumo plėtros Baltijos šalyse strategijos, kuri padės įgyvendinti ES žaliojo kurso bei ES klimato neutralumo gaires, sukūrimas.

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą