Nors statistika gąsdina, latviai tikisi Ukrainai perduoti dešimtis girtų vairuotojų automobilių

Prieš 1 metus 94

Latvijai nusprendus iš neblaivių vairuotojų konfiskuoti automobilius, į valstybės rankas vos per kelis mėnesius pateko šimtai transporto priemonių. Vyriausybė nusprendė juos perduoti Ukrainos kariuomenei ir ligoninėms. Pirmieji iš latvių konfiskuoti automobiliai jau pajudėjo į karo siaubiamą šalį. 

Iš konfiskuotų automobilių stovėjimo aikštelės Latvijoje pajuda pirmieji automobiliai, skirti Ukrainos gynybos ministerijai.

Aikštelė sparčiai pildytis pradėjo nuo šių metų pradžios, kai vyriausybė iš neblaivaus vairuotojo nusprendė atimti transporto priemonę, jei jam nustatytas sunkus girtumas.

Niekas nesitikėjo, kad vos per kelis mėnesius valstybės valdomos aikštelės bus prigrūstos šimtais konfiskuotų automobilių. Susėdus ministrams, gimė idėja.

„Valstybė konfiskuotus automobilius parduoda aukcionuose. Nusprendėme, kad vietoj to galėtume padėti mūsų nacionaliniam didvyriui Reiniui Poznakui, kuris į frontą Ukrainoje jau pristatė tūkstantį automobilių“, – teigė Latvijos finansų ministras Arvilsas Ašeradensas.

Praėjusį mėnesį Latvijos parlamentas priėmė įstatymo dėl paramos Ukrainai suteikimo pataisą, leidžiančią perduoti valstybei priklausančius automobilius.

„Į šiuos sąrašus įtraukiamos transporto priemonės, tinkamos eismui keliuose. Jei transporto priemonė buvo patekusi į eismo įvykį ar sudaužyta, tokios nesiūlome. Arba jei yra labai sena ir tinkama tik metalo laužui“, – sako Valstybinės finansų tarnybos atstovė Inara Solosteja.

Išrinktas metų Latvijos europiečiu R. Poznakas valdo organizaciją „Twitter Convoy“, kuri koordinuoja automobilių perdavimą iš dosnių latvių ukrainiečiams.

Dabar ir neatsakingi latviai, sumanę išgėrę sėstis už vairo, prisideda prie paramos Ukrainai.

O jei liūdna neblaivių vairuotojų kelyje tendencija nesikeis, organizacija kas savaitę gali tikėtis iki kelių dešimčių konfiskuotų automobilių.

„Pasidaro baisu, kai supranti, kiek daug žmonių vairuoja neblaivūs. Tarsi kelyje būtų daugybė dronų kamikadzių, laimei, jie bent jau nesprogsta“, – tikina R. Poznaks.

Automobilius nuspręsta perduoti Ukrainos gynybos ministerijos kariuomenės daliniams, Vinycios regioninei ligoninei ir Kupjansko tarybos teritorinei medicinos draugijai.

„Frontas nebėra tik pilkoji zona, kur važinėja visureigiai ir pikapai. Daugiausia rotuoja medikai, vežamos atsargos ir medikamentai. Ir automobiliu tam Ukrainoje vis mažiau, nors jos toliau perduodamos iš kitų šalių“, – sako „Twitter convoy“ įkūrėjas.

Kalbinti Latvijos variuotojai iniciatyvą palaiko.

„Bet kokia pagalba Ukrainai naudinga. Įskaitant lengvąsias transporto priemones. Galima siųsti ir keturračius, jei Ukraina ras, kur juos panaudoti“, – teigė kalbintas latvis.

Šią savaitę Rygoje surengę reidą pareigūnai neblaivių vairuotojų nerado. Bet praėjusiais metais Latvijos policija nustatė per 4 tūkst. tokių pažeidėjų. Per metus jie sukėlė tūkstantį eismo įvykių.

Skaityti visą pranešimą