Norite išvengti demencijos? Tyrimai parodė, kaip su tuo susijęs aukštas kraujospūdis

Prieš 1 metus 84

Nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis (hipertenzija) diagnozuojamas tada, kai kraujo spaudimas ilgą laiką išlieka už sveiko tikslinio diapazono ribų. Šiais laikais hipertenzijos diagnozę išgirsta vis jaunesni žmonės, rašo „Medical News Today“ (MNT).

Tyrimai rodo, kad nekontroliuojamas aukštas kraujospūdis gali padidinti kognityvinių gebėjimų silpnėjimo ar demencijos bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl labai svarbu, kad nekontroliuojama hipertenzija būtų diagnozuota ir gydoma, keičiant gyvenimo būdą ir (arba) vartojant gydytojo paskirtus vaistus.

Naujausias leidinyje „Circulation“ paskelbtas tyrimas rodo, kad optimali širdies ir smegenų sveikata užtikrinama tuomet, kai sistolinis kraujospūdis (viršutinis skaičius) yra nuolat kontroliuojamas, o ne tuomet, kai jis nepaliaujamai svyruoja.

Sistolinio kraujospūdžio intervencijos tyrime (SPRINT) mokslininkai išanalizavo 8 415 pacientų duomenis. Tyrėjai fiksavo tyrimo dalyvių kraujospūdį tyrimo pradžioje, o vėliau – kartą per mėnesį pirmuosius tris stebėjimo mėnesius.

Normalus kraujospūdis apibrėžiamas kaip sistolinis rodmuo mažesnis nei 120 mmHg ir diastolinis rodmuo (antrasis skaičius) mažesnis nei 80.

Tyrimo metu mokslininkai apibrėžė intensyvios kontrolės tikslinį diapazoną nuo 110 iki 130 mmHg ir standartinį kontrolinį diapazoną nuo 120 iki 140 mmHg.

Siekdami įsitikinti, kad tyrimo dalyviai nėra paveikti demencijos, tyrimo pradžioje mokslininkai įvertino jų kognityvinius gebėjimus.

Stebėjimo laikotarpiu dalyvių kognityviniai gebėjimai buvo vertinami dar du kartus, į pagalbą pasitelkus apmokytus egzaminuotojus, kurie siekė nustatyti, ar jiems nepasireiškė demencijos ar kognityvinių gebėjimų silpimo požymiai.

Po penkerių metų stebėjimo laikotarpio atlikta analizė parodė, kad tyrimo dalyviams, kuriems pavyko išlaikyti sistolinį kraujospūdį tiksliniame diapazone, demencijos išsivystymo tikimybė buvo mažesnė.

Kuo šio tyrimo išvados svarbios pacientams?

Mokslininkai nustatė, kad tarp dalyvių, kuriems pavyko suvaldyti kraujospūdį, pasitaikė mažiau širdies priepuolių, insultų ir mirčių nuo širdies ligų. Giliau analizuodami duomenis, tyrėjai išsiaiškino, kad tikslinio kraujospūdžio diapazono sumažinimas ilgesniam laikotarpiui yra susijęs su mažesne tikėtinos demencijos rizika.

Tiesa, tyrėjai atkreipė dėmesį, kad tiems, kurie serga prieširdžių virpėjimu ir hipertenzija, žemesnis tikslinis kraujospūdžio diapazonas gali padidinti „tikėtinos demencijos riziką“.

Šiuo atveju svarbu, kad gydydami hipertenzija sergančius žmones, pirminės sveikatos priežiūros gydytojai ir kardiologai turėtų dirbti kaip komanda ir nustatyti konkrečiam pacientui tinkamiausius individualiai pritaikytus priežiūros tikslus.

„Tai svarbus tyrimas, rodantis, kad kai kuriems pacientams, turintiems širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių, gali būti naudinga agresyvesnė kraujospūdžio kontrolė. Pavyzdžiui, asmenims, turintiems didesnę demencijos išsivystymo riziką, gali būti naudingas tikslesnis kraujospūdžio valdymas“, – sakė tyrimą komentavę mokslininkai.

Patarimai, kaip valdyti kraujo spaudimą

Pabrėžiama, kad taikant tyrimo medžiagą visiems pacientams, medikai turėtų būti atidūs. Nes, pavyzdžiui, tyrime nedalyvavo cukriniu diabetu sergantys žmonės, o jo imtį daugiausia sudarė moterys. Rizika ir nauda, pridedant papildomų vaistų, kurie, kaip tikimasi, dar labiau sumažins kraujospūdį, turėtų būti vertinama atskirai kiekvienu konkrečiu atveju, sako tyrimo autoriai.

Medikai primena, jog tiek valdant hipertenziją, tiek ir imantis demencijos prevencijos pacientams labai svarbu išlikti aktyviems. Aktyvus gyvenimo būdas yra ideali ir dažniausiai nemokama priemonė, pabrėžė tyrėjai:

„Atlikdami įvairius pratimus ar įsitraukdami į aktyvią fizinę veiklą, įskaitant kardio treniruotes ir darbą su svoriais, padedančią išlaikyti pusiausvyrą ir tobulinti laikyseną bei reikalaujančią psichinių, emocinių pastangų, iš tiesų galime pasiekti apčiuopiamos naudos visam organizmui. Tai būtų ir streso mažinimas, ir proto aiškumas, ir geresnis kūno masės indeksas, ir mažesnis cholesterolio kiekis, ir geresnė gliukozės tolerancija ir, žinoma, idealesnės kraujospūdžio vertės.“

Žinoma, nemažiau svarbi yra subalansuota mityba, ypač gausi neskaldytų grūdų, liesų arba vegetariškų baltymų, sveikų riebalų, taip pat vaisių ir daržovių. Be to, visiškai atsisakyti reikėtų žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo.

Skaityti visą pranešimą