„Norėtume užsitikrinti maksimalią motinystės išmoką“: kaip pasididinti vaiko priežiūros ir motinystės atostogų metu gaunamus pinigus

Prieš 1 metus 73

Su vyru esame pasiryžę iš asmeninių santaupų kas mėnesį sumokėti daugiau, kad pasiektume maksimalią motinystės išmoką, teigia savarankiškai dirbanti LRT.lt skaitytoja Agnė. Tačiau moteris tvirtina: nei „Sodra“, nei Valstybinė mokesčių inspekcija aiškiai nepateikė atsakymo, ar deklaruojant realiai gautas pajamas nekils keblumų, kai paaiškės, kad deklaruota suma – mažesnė nei turėtų būti, vertinant pagal įmokas.

Į LRT Girdi besikreipusi vilnietė Agnė pasakoja dirbanti pagal individualios veiklos pažymą, tačiau susidūrusi su dilema, kai kartu su vyru pradėjo planuoti šeimos pagausėjimą.

„Tai [individuali veikla] mano pagrindinės pajamos. Planuojame šeimos pagausėjimą ir norėtumėme užsitikrinti maksimalią motinystės išmoką. Labai daug kartų skambinau į „Sodrą“ ir kaskart patikindavo, jog galiu valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas mokėti ir ne pagal pajamų dydį (deklaruojant kas mėnesį).

Su vyru esame pasiryžę iš asmeninių santaupų kas mėnesį sumokėti daugiau (nors tiek pajamų negauname), kad pasiektume išmokos lubas. Kyla klausimas – ką kitą gegužę reikės deklaruoti VMI?“, – rašo Agnė.

Anot skaitytojos, jei deklaruotų realiai gautas pajamas, susidarytų neatitikimas tarp gautų pajamų ir sumokėtų įmokų dydžio. Vilnietė nerimauja, kad dėl to gali kilti keblumų.

VMI: deklaravimo tvarka nesikeičia

Kaip LRT.lt teigia VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Inga Gedminienė, pagal aprašomą situaciją, Agnei ir panašioje situacijoje esantiems žmonėms pajamų deklaravimas nesikeičia.

„Gyventojas pajamų mokesčio deklaracijoje turi deklaruoti gautas (uždirbtas) pajamas pagal pildomų apskaitos dokumentų duomenis – kitaip tariant, pagal faktą. Nuo apmokestinamųjų pajamų, kurios apskaičiuojamos iš pajamų atėmus leidžiamus atskaitymus, sumokamas GPM“, – nurodo I. Gedminienė.

Ji primena, kad individualią veiklą vykdantys gyventojai turi pateikti pajamų mokesčio deklaraciją ir sumokėti apskaičiuotus pajamų mokesčius iki gegužės 1 d. Tai privalu padaryti net ir tuo atveju, jei pajamų iš veiklos nebuvo gauta.

I. Gedminienė taip pat primena, kad GPM apskaičiuojamas pajamoms pritaikius 15 proc. pajamų mokesčio tarifą ir atėmus pajamų mokesčio kredito sumą.

„Pritaikius GPMĮ nustatytas formules, iš esmės išeina taip: apmokestinamosioms pajamoms, kurios neviršija 20 tūkst. eurų per metus, taikomas 5 proc. GPM tarifas, viršijus 20 tūkst. eurų ribą, pajamų mokestis proporcingai didėja nuo 5 iki 15 proc., o pasiekus 35 tūkst. eurų per metus sumą, taikomas 15 proc.“, – paaiškina I. Gedminienė.

Nepateikus prašymo permoką grąžinti, įmoka įskaitoma

„Sodros“ atstovė Malgožata Kozič primena, kad žmonės, vykdantys savarankišką veiklą, išskyrus dirbančiuosius pagal verslo liudijimą, yra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu, o tai reiškia, kad jie turi teisę gauti ir motinystės, tėvystės bei vaiko priežiūros išmokas.

Savarankiškai dirbantys gyventojai laikomi apdraustaisiais ligos ir motinystės socialiniu draudimu, jei yra sumokėję VSD įmokas ir pateikę SAV pranešimą „Sodrai“ apie savarankiškai dirbantį asmenį už kalendorinį mėnesį, ėjusį prieš mėnesį, kai įgyjama teisė į išmoką. Pavyzdžiui, jei teisė į motinystės ar vaiko priežiūros išmoką atsiranda birželio mėnesį, VSD įmokas privalu sumokėti gegužę.

„Visais atvejais, norėdamas gauti išmokas, savarankiškai dirbantis žmogus turi būti įgijęs reikalaujamą socialinio draudimo stažą“, – atkreipia dėmesį M. Kozič.

Mama, norėdama gauti motinystės ir vaiko priežiūros išmokas, privalo būti sukaupusi ne trumpesnį kaip 12 mėnesių socialinio draudimo stažą per paskutinius 24 mėnesius.

Tėčiams sąlygos buvo keičiamos. Jei vaikas gimė 2023 sausio 1 d. ar vėliau, jam taikomas kiek trumpesnio stažo reikalavimas – norint gauti tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas, privalu sukaupti ne trumpesnį nei 6 mėnesių stažą per pastaruosius 24 mėnesius.

Kai asmuo dirba savarankiškai, jo socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas. Jei šios įmokos sumokėtos nuo minimalios mėnesinės algos, įgyjamas vieno mėnesio socialinio draudimo stažas.

Tais atvejais, kai įmokos sumokėtos nuo mažesnės arba didesnės negu minimalioji mėnesinė alga sumos, socialinio draudimo stažas laikomas proporcingai mažesniu arba didesniu.

Kaip LRT.lt paaiškina „Sodros“ atstovė M. Kozič, motinystės socialinio draudimo stažas apskaičiuojamas pagal registro duomenis, o šie įrašomi į registrą iš savarankiškai dirbančio asmens pateikto SAV pranešimo apie savarankiškai dirbantį asmenį.

Anot M. Kozič, individualią veiklą vykdantys žmonės gali skaičiuoti ir mokėti VSD įmokas avansu. Vadinasi, privalo įmokas mokėti kartą per mėnesį, ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Asmenys, besiverčiantys individualia veikla, už kalendorinį mėnesį įmokas apskaičiuojantys ir mokantys avansu, ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos turi pateikti SAV pranešimą „Sodrai“.

„Pasibaigus metams, asmuo iki kitų metų gegužės 2 dienos VMI deklaruoja realias individualios veiklos pajamas. Jei paaiškėja, kad žmogus avansu sumokėjo daugiau nei priklausytų pagal VMI deklaruotas pajamas, permoka grąžinama asmeniui tik tuo atveju, jei pateikia prašymą dėl sumokėtų lėšų grąžinimo. Jei asmuo tokio prašymo nepateikia, avansu sumokėtos įmokos lieka“, – pastebi M. Kozič.

Kitaip tariant, nepateikus prašymo grąžinti permoką, laikoma, kad asmuo sumokėjo daugiau VSD įmokų.

Kaip apskaičiuojama motinystės ir vaiko priežiūros išmoka

LRT.lt primena: motinystės išmoka mokama mamai esant nėštumo ir gimdymo atostogose, siekia 77,58 proc. iki tol gauto kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Šis apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti išmoką atsiradimo mėnesį.

Pavyzdžiui, jei individualia veikla užsiimančiai moteriai, suėjus 30 nėštumo savaičių gydytojas išduos nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą nuo šių metų rugsėjo 12 d. iki kitų metų sausio 15 d. (tai sudarytų 126 dienas), apskaičiuojant išmoką bus vertinama, ar moteris sumokėjusi įmokas už 2023 m. rugpjūtį, ar per laikotarpį nuo 2021 m. rugsėjo 12 d. iki 2023 rugsėjo 12 d. sumokėjo įmokas nuo ne mažesnės kaip 12 MMA sumos, t. y. 10 080 eurų.

Jei gavėja atitiks abi sąlygas, motinystės išmokos dydis bus apskaičiuotas pagal laikotarpiu nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. iki 2023 m. liepos 31 d. turėtas pajamas, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos.

Pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, mama, tėtis ar seneliai gali pasinaudoti vaiko priežiūros atostogomis. Šį laikotarpį tarp tėvų ar senelių galima dalyti, jis trunka, kol vaikui sukanka 18 arba 24 mėnesiai.

Pasirinkus bet kurį iš šių laikotarpių, mamai ir tėčiui tenka po du neperleidžiamus vaiko priežiūros mėnesius, kuriais nepasinaudojus, vaiko priežiūros atostogos atitinkamai sutrumpėja, kol vaikui sukanka 16 arba 22 mėnesiai. Per du neperleidžiamus mėnesius, vaiko priežiūros atostogose esančiai mamai arba tėčiui mokama išmoka, siekianti 77,58 proc. anksčiau gautų pajamų.

Likusį laikotarpį, kaip minėta, vaiką gali prižiūrėti vienas iš tėvų ar senelių. Pasirinkus vaiko priežiūros atostogas, kol vaikui sukaks 18 mėnesių, atostogose esančiam asmeniui mokama 60 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Jei pasirenkama vaiko priežiūros atostogose būti iki tol, kol vaikui sukaks 24 mėnesiai, dalį laiko, kol vaikui sukaks 12 mėnesių, mokama išmoka siekia 45 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio. Likusį laiką, kol vaikui sukaks 24 mėnesiai, mokama išmoka, siekianti 30 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio.

„Sodra“ primena: maksimalus kompensuojamasis uždarbis vaiko priežiūros išmokoms apskaičiuoti negali viršyti dviejų šalies vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių, galiojusių užpraeitą ketvirtį iki teisės gauti vaiko priežiūros išmoką atsiradimo dienos, dydžio.

Vidutinis darbo užmokestis praėjusių metų paskutinį ketvirtį, neatskaičius mokesčių, siekė 1 887,80 euro.

Skaityti visą pranešimą