Niekada elektros negaminusi Kruosto HE užtvanka bus nugriauta

Prieš 11 mėnesius 73

Dar sovietų laikais pastatytos ir niekada elektros taip ir negaminusios Kruosto hidroelektrinės (HE) užtvanka Nevėžio upėje Kėdainių rajone per dvejus metus bus nugriauta. 

Anot Kėdainių savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Muzniko, apgriuvusi užtvanka kėlė pavojų aplinkiniams gyventojams, todėl Aplinkos ministerija jos griovimo darbams skyrė 250 tūkst. eurų.

„Ji yra eilę metų nenaudojama ir neeksploatuojama, kelia grėsmę aplinkinių gyventojų ir visų kitų lankančių tas vietoves saugumui, todėl ji kaip statinys yra nereikalingas ir todėl Aplinkos ministerijai paskelbus finansavimą tokių užtvankų griovimui savivaldybė kreipėsi į Aplinkos ministeriją su paraiška gauti lėšų“, – BNS teigė G. Muznikas.

Jo teigimu, kad ši užtvanka nenaudojama, tačiau ją nugriauti savivaldybė gavo teisę tik šiais metais pasibaigus nuomos sutarčiai su privačiais asmenimis.

„Ji buvo apskričių viršininkų administracijos 1996 ar kažkuriais metais – visos užtvankos buvo išnuomotos privatiems savininkams, užtvankos, kurios buvo veikiančios, jos pasistatė hidrotechninius įrenginius ir gamino elektros energiją. (...) Nuomos sutartis baigėsi šiais metais“, – pasakojo G. Muznikas.

Jo teigimu, įmonė nuomos sutartį nutraukė, nes sustabdė veiklą, o elektros negamino dėl techniškai netvarkingos užtvankos: „Ji visiškai buvo jau griuvusi. Nebuvo tikslinga jos rekonstruoti ir pritaikyti elektros energijos gamyba“.

Anot administracijos direktoriaus, nugriovus užtvanką šioje upės dalyje nebus statoma jokių naujų statinių.

„Projektas derintas ir su Aplinkos saugos agentūra, gamtovaizdis bus patrauklesnis, bus galima pasigrožėti Nevėžio upės šlaitais, vandeniu, bus galima prieiti ir taip toliau. Dabar ji yra kelianti pavojų, nes ten yra betono luitai likę ir vaikščioti yra nesaugu“, – sakė jis.

Šiuo metu šalia užtvankos prieiti neįmanoma – ji aptverta, kad žmonės nesusižalotų. Griovimo darbus planuojama pradėti vasaros pirmoje pusėje, o baigti – per dvejus metus.

Skaityti visą pranešimą