menu
Trečias LKL finalo mūšis – ar „Rytas“ jau kels titulą, ar „Žalgiris“ pradės gelbėtis?
Trečias LKL finalo mūšis – ar „Rytas“ jau kels titulą, ar „Žalgiris“ pradės gelbėtis?

21

Martynas Nesavas, LRT.lt Martynas Nesavas, LRT.lt 2024.06.10 15:13

LKL finalo antrasis mačas: „Rytas“ – „Žalgiris“ LKL finalo antrasis mačas: „Rytas“ – „Žalgiris“ / V. Raupelio / LRT nuotr.

00:00 | 00:00

00:00

LKL finalo serija gali baigtis jau pirmadienį – Vilniaus „Rytui“ norint iškovoti titulą reikia laimėti vienas rungtynes Kaune. O Kauno „Žalgiris“ jau yra visiškai priremtas prie sienos ir norint apginti iškovotą titulą jam reikia laimėti tris kartus paeiliui, tiesa, du kartus kauniečiai žais namuose.

Trumpas priminimas

LKL finalo serija prasidėjo dviem beprotiškais susitikimais, kurie du kartus iš eilės pareikalavo pratęsimų. Beje, pastarąjį kartą dviem pratęsimais LKL finalo serija prasidėjo tik 2008 m.

Taip pat tai yra pirmas kartas nuo 2009 m. LKL finalo, kai „Žalgiris“ serijoje atsilieka rezultatu 0:2. Beje, tą kartą čempionais tapo būtent „Ryto“ ekipa.

Šių metų LKL finalo serija prasidėjo nuo vilniečių pergalės Kaune rezultatu 89:88, o antrąsias rungtynes Vilniuje „Rytas“ laimėjo rezultatu 104:94.

Trečiosios LKL finalo serijos rungtynės Kaune pirmadienį prasidės 18:50 val.

Istorinė žyma

Per visą LKL istoriją tik viena komanda yra išsikapsčiusi iš 0:2 deficito LKL finalo serijoje.

1996 m. LKL finaluose susitiko Kauno „Žalgiris“ ir Vlado Garasto vadovaujamas Kauno „Atletas“. „Atletas“ laimėjo dvejas pirmąsias LKL finalo serijos rungtynes atitinkamai 91:77 ir 81:71.

Tačiau vėliau Jono Kazlausko auklėtiniai sugebėjo pasiekti tris pergales iš eilės ir galiausiai pasidabino aukso medaliais.

„Žalgiris“ pastarąjį kartą čempionais netapo 2022 m., tačiau tą kartą nežaidė didžiajame finale.

Tokiame didžiajame finale, kai nelaimėjo aukso medalių, „Žalgiris“ pastarąjį kartą žaidė 2009 m. ir 2010 m.

2009 m. „Žalgiris“ taip pat pralaimėjo pirmąsias dvejas rungtynes „Rytui“, vėliau laimėjo trečiąsias, tačiau paskui dar du kartus pralaimėjo ir galiausiai užėmė antrą vietą.

2010 m. finalo serijoje buvo žymiai įnirtingesnė kova, ji pareikalavo net septynerių rungtynių, tačiau tą kartą taip pat laimėjo „Rytas“.

Teisėjai

Ši finalo serija jau išsiskiria ne tik atkaklia kova, pratęsimais, tačiau ir itin ryškiais komentarais iš „Žalgirio“ stovyklos apie teisėjų sprendimus.

Pateikiame dvi „Žalgirio“ stratego Andrea Trinchieri citatas.

„Padarėme klaidų, svarbus momentas buvo Justino Gorhamo tritaškis su pražanga. Ten buvo akivaizdi pražanga puolime, o mes dėl pražangų limito tada praradome Edgarą Ulanovą“, – po pirmųjų LKL finalo serijos rungtynių kalbėjo A. Trinchieri.

„Bet yra vienas „bet“. Kodėl mano žaidėjų negerbia, kodėl Sumneris gali žaisti tik 8 minutes? Kodėl turiu tą patį teisėją, kuris sušvilpė Gorhamui pirmose rungtynėse? Kodėl „Ryto“ žaidėjas gali daryti bet ką prieš Lekavičių, kuris yra rinktinės žaidėjas, o jam nešvilpiama? Nesuprantu.

Jaučiu, kad lyga, treneriai, visa aplinka stipriai nori, kad „Žalgiris“ pralaimėtų. Esu pakankamai patyręs, kad suprasčiau dalykus. Matau daug dalykų, bet esame gyvi, mes neturime svarbaus žaidėjo, nepataikėme atvirų metimų, akivaizdu, kad grįšime į Vilnių. Turiu daug klausimų, į kuriuos neturiu atsakymų. Ar turiu sukelti skandalą? Ne, čia yra šalis, kur kalbėjimas garsiai... Aš jūsų būdus gerbiu, bet reikalauju tokios pat pagarbos. Pažiūrėjau paskutinį vaizdo įrašą, kur Ulanovas veržėsi, ten buvo akivaizdi pražanga. Akivaizdi pražanga (keikiasi – LRT.lt). Ar jie mano, kad gali mane apgauti? Ne, gali tik atimti rungtynes. Esu pakankamai patyręs, kad žinočiau, kaip vyksta dalykai. Noriu, kad mano žaidėjai žaistų toliau. Sumneris neturi tokių bėdų Eurolygoje, jis yra atletas. Ar turite klausimų?“ – po antrųjų rungtynių kalbėjo A. Trinchieri.

Po pirmųjų dvejų LKL finalo serijos rungtynių „Žalgirio“ strategas turėjo aiškių pastabų arbitrams dėl jų darbo.

Tiesa, po antrųjų rungtynių G. Žibėnas pabrėžė nenorintis komentuoti teisėjų darbo.

„Mes liksime vienintelė komanda, kuri atkrintamosiose nekalbės apie teisėjus, ar laimime, ar pralaimime“, – teigė G. Žibėnas.

Tiesa, LRT.lt žurnalistės Indrės Baltrušaitytės kalbintas krepšinio ekspertas Tomas Purlys stebėjosi, kodėl A. Trinchieri kaltę verčia teisėjams.

„Paskutinį momentą, mano akimis, pražanga buvo. Bet nesinori kalbėti apie teisėjus taip, kad „Žalgiris“ vien tik dėl jų pralaimėjo. Manau, kad tokio biudžeto komanda tikrai lengviau turėtų laimėti rungtynes. Man kažkaip keista, kai tu, žaisdamas finale prieš santykinai silpnesnį varžovą, priekaištauji ir verti kaltę ant teisėjų, kai žinai, kad tu patekai į finalą antrose rungtynėse praktiškai vien tik per teisėjus. Nemanau, kad teisėjai turėtų būti pagrindinis akcentas nei pirmose, nei antrose rungtynėse“, – mintimis dalijosi T. Purlys.

Lemiama kova

Šį sezoną „Žalgiris“ su „Rytu“ kovėsi jau 5 kartus.

Reguliariojo sezono metu visus kartus pergales pasiekė „Žalgirio“ komanda, tačiau LKL finalo serijoje kol kas sėkmė šypsosi „Rytui“.

Vilniečių komandoje kiekvienose rungtynėse atsiranda naujų lyderių puolime. Per pirmąsias rungtynes žibėjo Gytis Radzevičius (19 taškų) ir R. J. Cole`as kartu su J. Gorhamu (po 15 taškų), o štai antrose rungtynėse į pergalę komandą vedė Margiris Normantas (26 taškai) ir Martynas Echodas (18 taškų), taip pat savo indėlį vėl įnešė R. J. Cole`as (16 taškų).

„Žalgirio“ komandos puolimas laikosi ant Luko Lekavičiaus pečių, jis pirmose rungtynėse pelnė 21 tašką, o antrose pridėjo 17 taškų. Tiesa, puikiai šioje serijoje kol kas žaidžia ir Laurynas Birutis, jis pirmose rungtynėse pelnė 14 taškų, o antrose pridėjo 24 taškus.

Tiesa, akivaizdu, kad Kauno komandoje per visą sezoną sužibėdavę žaidėjai kol kas vis dar tyli – Tomas Dimša renka po 5 taškus, Rolandas Šmitas tik po 4, E. Ulanovas renka po 13,5 taško, tačiau jo žaidimas yra banguotas.

JŪSŲ REAKCIJA?

Komentarai

https://lietuvoskrastas.lt/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!