Netoli sostinės savivaldybės gyventojai gyvena tarp dulkių: žvyrkelis išvagotas duobių, kurios „gilios kaip ežerai“

Prieš 11 mėnesius 70

Sostinės Šnipiškių mikrorajone gyvenantys žmonės kenčia vargus: vasarą – tarp dulkių, o žiemą nepakankamai pabarsto smėlio. Visgi Vilniaus miesto savivaldybės atstovai dar nežino, kada gatvė bus tvarkoma iš esmės. Pasak valdininkų, minėta teritorija taip pat yra saugotina.

Straipsnis trumpai

  • Vilniaus Šnipiškių mikrorajono gyventojai susiduria su kasdiene problema – gatvėje gausu duobių, kyla dulkės, todėl trūksta savivaldos pagalbos.
  • Vilniaus savivaldybė teigė, kad, projektuojant ir vykdant Šilutės gatvės tvarkybos darbus, vertingosios gatvės savybės turi būti išsaugotos, nes ten yra ir vertingas lauko akmenų grindinys.
  • „Grinda“ sakė, jog skaičiuojant, kiek turėtų kainuoti gatvės sutvarkymas, reikia atsižvelgti į gatvės tvarkymo pobūdį.

Gatvė pilna duobių

Sostinės gyventoja Asta LRT.lt pasakojo, kad Šnipiškėse, visai netoli Vilniaus savivaldybės pastato, ilgus metus nepakankamai tvarkoma Šilutės gatvė.

„Ši gatvė yra žvyrkelis, čia nėra šaligatvio, todėl važiuojama dalimi ne tik važiuoja įvairaus dydžio automobiliai, bet ir vaikšto pėstieji, važiuoja dviratininkai. Gatvė absoliučiai neprižiūrima, atsirado gilios, didelės duobės, kuriose po lietaus telkšo balos, gilios kaip ežerai. Žiemą neprisiprašome, kad būtų nuvalytas sniegas, pabarstyta smėliu, pavasarį ar rudenį negreideriuojama, būna giliausios duobės“, – pasakojo ji.

Anot pašnekovės, sausuoju laikotarpiu pravažiuojantys automobiliai kelia dulkių debesis, o gyvenantieji prie pat gatvės negali atverti langų.

„Gyventojai, praeiviai priversti kvėpuoti kietosiomis dalelėmis, žvyrkelis nelaistomas. Nebepamename, kada paskutinį kartą greideriavo gatvę, nors savivaldybė teigia, kad 2022 m. gatvė buvo greideriuojama net 6 kartus! Bet jei būtų buvę tiek greideriuota, tikrai nebūtų atsiradusios tokio dydžio duobės“, – kalbėjo vilnietė.

Kaip teigė Asta, paskutinis kantrybės lašas trūko tada, kai vasarį registravo problemą programėlėje „Tvarkau Vilnių“ dėl Šilutės gatvėje esančių duobių.

„Kovo 30 dieną gavau iš savivaldybės atsakymą, kad „jūsų gatvėje kelio tvarkymo darbai techninių galimybių ribose buvo atlikti 2023 m. kovo mėn. 20 d.“ Tai yra akivaizdus melas – jokių gatvės tvarkymo darbų ši gatvės atkarpa nematė. Duobės kaip buvo, taip ir yra. Matyt, dabar taip „įsisavinami“ pinigai, o iš tiesų joks darbas neatliktas ir keisčiausia, kad niekas nekontroliuoja, netikrina, ar atliktas darbas ir kaip jis atliktas.

Tikriausiai savivaldybė nori išlaikyti autentišką gatvės dangą, kokia buvo prieš kelis amžius, kai Šnipiškės tik pradėjo kurtis, bet neabejoju, kad tais laikais šiame žvyrkelyje tikrai nebuvo tokių duobių, nevažinėjo tiek automobilių, kurie tas duobes ir padaro“, – sakė Asta.

Kaip teigė pašnekovė, minėtų Šnipiškių vieta yra Skansenas – vietovė, kur negalima daugiaaukštė statyba.

„Taigi naujų statybų ir nevyksta. Gatvės paprastai sutvarkomos tik ten, kur vyksta naujos statybos. Bet visai šalia statomi dangoraižiai, kurie moka infrastruktūros mokesčius. Kur nukreipiami tie mokesčiai, kodėl neįmanoma padaryti tvirtos dangos 500 metrų ilgio Šilutės žvyrkelio gatvėje?“ – klausė gyventoja.

Gatvės prižiūrimos pagal standartus

Vilniaus savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas LRT.lt teigė, kad Šnipiškių dalis, vadinama Skansenu, yra viena iš dviejų Vilniaus miesto savivaldybės saugomų urbanistinių teritorijų.

„Šios teritorijos viena iš vertingųjų savybių – planiniai sprendiniai, apimantys Vilniaus priemiesčiui būdingą planinę struktūrą ir stačiakampį pagrindinių gatvių tinklą su skersinėmis gatvelėmis-įvažiavimais į sklypus. Taip pat vertingas lauko akmenų grindinys, esantis Šilutės gatvės atkarpoje tarp S. Fino iki Daugėliškio gatvių. Projektuojant ir vykdant šios gatvės tvarkybos darbus, vertingosios savybės turi būti išsaugotos“, – kalbėjo Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas.

Pasak jo, šiuo metu Šilutės ir kitos Skansene esančios neasfaltuotos gatvės prižiūrimos pagal žvyruotoms gatvėms taikomus standartus.

„Jos reguliariai greideriuojamos, papildomos skalda. Tokie darbai buvo atlikti ir iki kovo 20 d., kurią mini jūsų skaitytoja. Žiūrint į ateitį, savivaldybė mato poreikį rekonstruoti Šilutės gatvę, tačiau trumpalaikėje perspektyvoje kol kas šios gatvės tvarkymas planuose nenumatytas. Tam reikėtų parengti techninį projektą, jį suderinti su paveldosauginiais reikalavimais ir gauti atitinkamus leidimus. Teorinė Šilutės gatvės pertvarkymo kaina nebuvo skaičiuota, nes situacija rinkoje nuolat kinta ir poreikio atlikti tokius skaičiavimus nėra“, – akcentavo G. Grubinskas.

„Grindos“ Komunikacijos departamento vadovas Egidijus Steponavičius LRT.lt taip pat komentavo, kad neasfaltuotos gatvės reguliariai greideriuojamos, yra papildomos skalda.

„Žvyruotų gatvių priežiūrai didelę įtaką daro orų sąlygos: gruntiniai keliai negali būti greideriuojami esant įšalui ar dėl visiškai kitų priežasčių – pavasarinio polaidžio ar lietinguoju laikotarpiu. Šiais metais Šilutės gatvės tvarkymo darbai buvo atliekami 2023 m. kovo 20 d.“ – pabrėžė pašnekovas.

Pasak jo, skaičiuojant, kiek turėtų kainuoti gatvės sutvarkymas, reikia atsižvelgti į gatvės tvarkymo pobūdį: pavyzdžiui, nuo ištisinės kvartalinės rekonstrukcijos sprendimų ar tik nuo pasirinkto ir leidžiamo gatvės dangos tipo.

Skaityti visą pranešimą