Netikėta Europos išpardavimų sostinė: prekybininkai lepina didelėmis nuolaidomis, bet tik dukart per metus

Prieš 1 metus 60

Briuselis drąsiai gali vadintis ne tik Europos Sąjungos, bet ir išpardavimų sostine – sausį ir liepą medžioti nuolaidų į parduotuves čia patraukia tūkstančiai belgų. 50 ar 70 proc. nuolaidos garsių firmų drabužiams ir buitinei technikai parduotuvėse čia – labiau taisyklė nei išimtis.

Tačiau išpardavimai Belgijoje vyksta kiek kitaip – jeigu Lietuvos prekybininkai didesnėmis ar mažesnėmis akcijomis pirkėjus vilioja kas kelis mėnesius, Belgijoje tai vyksta tik dukart per metus,

Ir tai – ne parduotuvių susitarimas, didžiosios metų nuolaidos reguliuojamos net įstatymais, kuriuose iki mažiausių detalių nurodyta, kada ir kam gali būti taikomos akcijos.

Griežtos taisyklės

LRT.lt su Briuselio centre veikiančių parduotuvių asociacijos vadovu Quentinu Huetu susitiko ankstyvą penktadienio popietę, parduotuvėms vos pradedant darbą.

Daug Briuseliečių ieškoti nuolaidų leidžiasi ne į didžiuosius prekybos centrus, o į pagrindinę prekybos gatvę miesto centre Rue Neuve. „Kol kas žmonių nedaug“, – nužvelgęs lietingą gatvę ir dar tik besirenkančius pirkėjus konstatuoja Q. Huetas.

„Apsipirkinėjimas Belgijoje – netgi kultūrinis dalykas. Mums tai įaugę, žinome, kad išpardavimai bus sausį ir liepą, mes to laukiame, – sako pašnekovas. – Nuolaidos gali būti taikomos ir kitais mėnesiais, bet masinių didelių išpardavimų kaip dabar negali būti.“

Sausis ir liepa – vieninteliai mėnesiai, kai parduotuvėms leidžiama parduoti prekes „į minusą“. Anot asociacijos vadovo, būtent šiais mėnesiais parduotuvės masiškai keičia savo kolekcijas ir pradeda ruoštis naujam sezonui.

Skelbti nuolaidas galima tik toms prekėms, kurios prekyboje buvo mėnesį iki akcijų pradžios. Tada pirkėjai gali stebėti, ar prieš taikydamas nuolaidą pardavėjas dirbtinai nepakėlė kainos. Sukčiaujantiems gresia baudos.

„Taisyklės yra skirtos tam, kad visi būtų tikri dėl konkurencijos ir prekeiviams būtų užtikrintos lygios sąlygos. Kad nebūtų taip, jog kažkas susikuria sau kitą strategiją. Yra sausis, liepa ir kitais mėnesiais negalima daryti to, ko nori“, – teigia Briuselio centro parduotuvių atstovas.

Minios žmonių ir nuolaidos

Netrukus pagrindinėje Briuselio prekybos gatvėje pradeda rinktis žmonės. Kai kurių jų rankose jau spėjo atsidurti ir pirkinių maišai.

„Išpardavimų metas tikrai gera proga sutaupyti, bet šiemet neradau itin didelių nuolaidų“, – pasiskundė Belgijoje gyvenanti italė Eliza. Jos rankose – naujas paltas, įsigytas su 30 proc. nuolaida.

Moteris svarsto, galbūt baigiantis išpardavimams prekybininkai padidins nuolaidas ir tą patį paltą mėnesio pabaigoje galėtų įsigyti dar pigiau. Bet, svarsto, tuomet gali nelikti tinkamo dydžio.

O štai Britnės vardu prisistačiusios merginos patirtis – kitokia.

„Apsipirkti Belgijoje puiku. Ką tik atvykau, esu iš Kamerūno. Čia labai gražu, mačiau gražių drabužių. Čia taip gera! Patariu jums atvykti į Belgiją. Čia puiku“, – nuolaidas giria gatvėje sutikta pašnekovė.

Pranešimai apie akcijas – visų parduotuvių vitrinose, nesvarbu, tai nedidelė batų parduotuvė, vietinis belgiškas prekybos tinklas ar visame pasaulyje veikianti rūbų parduotuvė.

Šiek tiek prabangesnės vyriškų drabužių skyriuje bene daugiausiai dėmesio sulaukia marškiniai. Jiems taikoma 50 proc. nuolaida, todėl anksčiau 70-80 Eur kainavusį rūbą galima įsigyti perpus pigiau.

Tokia pati nuolaida taikoma ir aukštesnės klasės marškiniams, kuriuos per mėnesį trunkančią akciją galima įsigyti už 62 Eur, vietoje anksčiau buvusių 125 Eur.

Kadangi sausio išpardavimai skirti tam, kad prekybininkai galėtų atsikratyti nueinančio sezono kolekcijos, sausį daug nuolaidų taikoma šiltiems paltams. Pavyzdžiui, populiaraus šalyje prekės ženklo vyriškam paltui taikoma 40 proc. nuolaida, jį galima įsigyti už 120 Eur.

Su nemenka akcija galima įsigyti ir piniginių, garsių prekių ženklų rankinių, įvairios kosmetikos, kremų ir kvepalų.
Atsiranda parduotuvių, kurios skelbia siūlančios ir 90 proc. nuolaidas. Tiesa, realybėje tokio dydžio akciją rasti labai sunku, dažniausiai akcijos apsiriboja ties 50, kartais – 70 proc.

Skaityti visą pranešimą