Neteko vairavimo kategorijos dėl KET pažeidimo ir informacijos trūkumo: „Regitra“ siūlo iš naujo laikyti egzaminus

Prieš 1 metus 102

Važiavo motociklu ir per perėją nepraleido pėsčiojo, todėl už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą gavo baudą, teigia LRT.lt pašnekovas Martynas. Anot jo, gautame protokole jis nerado informacijos, kad turi išlaikyti papildomus kursus, todėl neteko teisės vairuoti A1 kategoriją. „Regitra“ pabrėžia, kad nėra kitos galimybės – tik iš naujo laikyti egzaminus ir vėl gauti trejus metus galiosiantį vairuotojo pažymėjimą.

Nepastebėjo, kad turėjo išlaikyti papildomus kursus

Vilkaviškietis Martynas teigė, jog prieš dvejus metus išlaikė A1 kategorijos egzaminą, o praėjusių metų kovą sulaukė pirmos baudos.

„Baudą sumokėjau tą pačią dieną. Išlaikiau B kategorijos valstybinį egzaminą, per 18-ą gimtadienį užsisakant naują pažymėjimą man pasakė, kad išbrauks A1 kategoriją ir beveik dvejus metus stažo. Gavau žinią, kad mano teisė vairuoti A1 kategorijos motociklą atimama, nes neišlaikiau kursų, bet protokole nieko panašaus neminima. Ginčijausi, bet paprastas žmogus prieš „Regitrą“ nepakovos. Policijoje taip pat aiškina, kad čia „Regitros“ išmislas“, – teigė Martynas.

Pašnekovas sakė, kad gavo baudą, nes per perėją nepraleido pėsčiojo.

„Kadangi nebuvau baustas, teistas ir plius nepilnametis, gavau pusę minimalios baudos – 15 eurų, juos sumokėjau ir sėkmingai važiavau toliau“, – teigė gyventojas.

Jis pabrėžė, jog niekur nepastebėjo informacijos, kad turės išlaikyti papildomus kursus nusižengusiems.

„Susigrąžinti A1 [kategoriją] galiu tik laikydamas [egzaminus pakartotinai] – mokėdamas pinigus iš naujo, viską nuo pradžių, nes per metus neišlaikiau tų vadinamųjų kursų. Manau, kad žmogus nepakovos, buvau policijos komisariate, jie nieko apie tokius dalykus irgi nežino, turi būti baigęs teisę, kad viską suprastum“, – sakė pašnekovas.

Jis minėjo, kad ketina mokytis A2 kategorijos, o įgyti A1 kategoriją jau nebeverta. Papildomai, anot Martyno, teks išleisti bent 400 eurų.

„Todėl pradedančiajam vairuotojui, gavus baudą, siūlau išklausyti kursus, nes apie juos niekas nepraneša“, – sakė jaunuolis.

Asmeniškai neinformuoja apie būtinybę perlaikyti egzaminus

„Regitros“ skaitmeninių paslaugų valdymo skyriaus atstovė Gintarė Jurevičienė LRT.lt teigė, jog vienintelis būdas pradedančiajam vairuotojui pažeidus KET reikalavimus neprarasti vairuotojo pažymėjimo – laiku baigti papildomą vairuotojų mokymą.

„Remiantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymu (...), pradedantysis vairuotojas, kuris nustatytu laiku nebaigė papildomo vairuotojų mokymo, praranda teisę vairuoti transporto priemones. Šiuo atveju vairuotojui teisė vairuoti transporto priemones grąžinama tik perlaikius vairavimo egzaminą ir jam vėl išduodamas 3 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas“, – komentavo rinkodaros projektų vadovė.

Anot jos, „Regitra“ pradedančiojo vairuotojo, pažeidusio KET reikalavimus, asmeniškai neinformuoja apie būtinybę baigti papildomą vairuotojų mokymą.

„Pažeidimai yra įvairūs, be to, „Regitra“ neatlieka kontrolės funkcijos, tad neturi tokios galimybės. (...) Taip pat „Regitros“ socialiniuose tinkluose periodiškai yra primenama, kad pažeidus KET reikalavimus reikės baigti papildomą vairuotojų mokymą“, – pabrėžė pašnekovė.

Vairuotojams siūlo būti sąmoningiems

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė Jorūnė Liutkienė LRT.lt sakė, jog jei vairuotojas būtų kreipęsis į „Regitrą“, jam būtų išaiškinta, kokius dokumentus būtina pateikti norint susigrąžinti atimtą teisę vairuoti.

„Kai vairuotojas pažeidžia KET reikalavimus ir atimama teisė vairuoti, jam išduodamas administracinio nusižengimo protokolas. Vairuotojai, gavę pranešimą registruotu laišku į namus arba el. paštu ir sumokėję baudą, turi dar kartą pasitikrinti, už ką skirta bauda ir atkreipti dėmesį į visus informacinius dokumentus, kuriuose išdėstyta jiems taikoma atsakomybė. Teisę vairuoti transporto priemonę atima ne tik policija, bet ir teismas“, – teigė Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Anot jos, Kelių policija neturi prievolės informuoti, nes vairuotojo pažymėjimo išdavimas ir susigrąžinimo tvarka yra „Regitros“ darbas.

„Kitas dalykas – kokį mes ugdome pilietį? Mūsų tikslas – sąmoningas pilietis, kuris moka taisykles, supranta, už kokį administracinį nusižengimą yra baudžiamas. Tas jaunas žmogus tik [neseniai] išlaikė teises“, – minėjo pašnekovė.

J. Liutkienė akcentavo, jog norima, kad vairuotojai būtų kuo sąmoningesni ir kiek įmanoma daugiau žinotų savo taisyklių, prievolių.

„Kai Kelių policijos tarnyba išrašo protokolą, jame yra [informacija apie būtinybę išlaikyti papildomus kursus]. (...) Pareigūnai labai stengiasi informuoti, ypač pradedančiuosius vairuotojus. (...) Jis turėjo mokytis KET, ir mes kokį vairuotoją norime išleisti į gatvę? Kitaip sakant, jei jiems viską susakai, jie tik lauks, ką daryti, nesistengs atsiminti tų taisyklių. Tai ir greitį pamirš, kiek reikia važiuoti“, – svarstė darbuotoja.

Paklausta, kodėl vis dėlto vairuotojui skirtame protokole nebuvo informacijos apie būtinybę išlaikyti papildomus kursus, ji minėjo, jog galbūt policija šiuo atveju neatėmė specialiosios teisės vairuoti.

„Pagal „Regitros“ vairuotojo pažymėjimo išdavimo tvarką, piliečiui (kaip pradedančiajam vairuotojui) atlikus nors vieną pažeidimą iš nurodyto sąrašo, yra privaloma išklausyti papildomą kursą“, – akcentavo pašnekovė.

Ragina naudotis informacine sistema

Lietuvos kelių policijos tarnybos darbuotoja Stasė Stankevičienė LRT.lt komentavo, kad Informatikos ir ryšių departamentas yra sukūręs Elektroninių paslaugų portalą, kuris gyventojams pasiekiamas adresu čia.

„Asmenys, šiame portale užpildę esančias formas, gali pranešti apie fizinius ar juridinius asmenis, kurie nusižengimo metu valdė jiems priklausančias transporto priemones. Taip pat administracinių nusižengimų bylose pateikti paaiškinimus ir (ar) skundus“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot jos, prisijungęs prie portalo, vartotojas savo asmeninėje paskyroje gali matyti jo padarytus administracinius nusižengimus arba su jam priklausančia transporto priemone.

„[Joje] yra surašytas administracinio nusižengimo protokolas, priimtas nutarimas administracinio nusižengimo byloje ar tais atvejais, kai administracinis nusižengimas padarytas su juridiniam asmeniui priklausančia transporto priemone ir suformuotas pranešimas apie užfiksuotą administracinį nusižengimą, sąrašą bei galima suformuoti šių nusižengimų išrašus“, – akcentavo S. Stankevičienė.

Administracinių nusižengimų kodekse minima, jog transporto priemonės vairavimas, neturint teisės ją vairuoti ar neturint teisės vairuoti šios rūšies transporto priemones, arba transporto priemonės vairavimas, kai vairuojančiam asmeniui sustabdyta teisė vairuoti transporto priemones, užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki keturių šimtų penkiasdešimt eurų.

Kai pradedantysis vairuotojas atlieka KET pažeidimą, dėl kurio gresia netekti vairuotojo pažymėjimo, jis per vienerius metus turi išlaikyti papildomus vairavimo kursus, į kuriuos įeina 90 min. pokalbis su vairavimo mokyklos psichologu, reikia 45 minutes individualiai su įstaigos psichologu analizuoti atliktą KET pažeidimą, išklausyti 90 minučių teorijos kursą, išlaikyti žinių patikrinimo testą bei atlikti 45 minučių praktinį vairavimą, kuriame akcentuojamas saugus, ekonomiškas ir ekologiškas vairavimas.

Skaityti visą pranešimą