Nepaisant paliaubų, Sudane – nauji susirėmimai, JT įspėja, kad šalis atsidūrė lūžio taške

Prieš 11 mėnesius 73

Nepaisant oficialiai pratęstų paliaubų, pirmadienį tarp Sudano kariuomenės ir sukarintų pajėgų vėl kilo įnirtingos kovos, o Jungtinės Tautos perspėjo, kad humanitarinė padėtis pasiekė lūžio tašką.

Nuo balandžio 15 dienos, kai prasidėjo mūšiai tarp faktinio Sudano vadovo Abdel Fattaho al Burhano, kuris vadovauja reguliariajai armijai, ir jo buvusio pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, kuris vadovauja galingoms sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF), žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Nuo to laiko milijonai sudaniečių aplink sostinę slepiasi savo namuose, kuriuose mažėja maisto, vandens ir elektros, kol bombardavimo reidus vykdantys karo lėktuvai buvo smarkiai apšaudomi iš priešlėktuvinių pabūklų.

„Virš pietų Chartumo skraido karo lėktuvai ir šaudo iš priešlėktuvinių pabūklų“, – sakė vienas gyventojas, o kitas liudininkas naujienų agentūrai AFP teigė, kad taip pat girdėjo garsų šaudymą.

A. F. al Burhanas ir M. H. Daglo kelis kartus susitarė dėl paliaubų, kurios buvo prastai prižiūrimos, o paskutines oficialias paliaubas sekmadienį pratęsė 72 valandoms, abiem pusėms nuolat kaltinant viena kitą dėl dažnų pažeidimų.

Milijonai sudaniečių yra įstrigę šalyje, kurioje tarp žuvusiųjų yra ir pagalbos darbuotojų, humanitariniai objektai plėšiami, o užsienio pagalbos grupės buvo priverstos iš esmės sustabdyti visas pagalbos operacijas.

Vyriausiasis JT humanitarinės pagalbos pareigūnas Martinas Griffithsas sekmadienį teigė, kad vyksta į regioną padėti „nedelsiant suteikti pagalbą milijonams žmonių, kurių gyvenimas per naktį apsivertė aukštyn kojomis“.

„Humanitarinė padėtis pasiekė kritinę ribą, – sakė jis. – Labiausiai nukentėjusiuose miestų centruose, ypač Chartume, trūksta žmonių išgyvenimui būtinų prekių.“

„Transportavimo iš labiausiai nukentėjusių vietovių išlaidos labai išaugo, todėl pažeidžiamiausi žmonės negali persikelti į saugesnes vietoves“, – pridūrė jis.

50 000 žmonių pabėgo sausuma

Apie 50 000 žmonių pabėgo nuo siautėjančio konflikto ir prieglobsčio ieškojo kaimyninėse šalyse, įskaitant Čadą, Egiptą ir Centrinės Afrikos Respubliką, pranešė JT pabėgėlių agentūra.

Kovos taip pat sukėlė masinį užsieniečių ir tarptautinio personalo išvykimą – viso pasaulio šalys pradėjo organizuoti karštligišką evakuaciją sausuma, jūra ir oru.

M. H. Daglo RSF yra kilusi iš džandžavidų, kuriuos buvęs diktatorius Omaras al Bashiras paleido Sudano vakariniame Darfūro regione ir dėl kurių O. al Bashirui ir kitiems asmenims buvo pateikti kaltinimai karo nusikaltimais.

Mūšius dar labiau apsunkino tai, kad visoje Chartumo teritorijoje buvo dislokuota Centrinio rezervo policija, sukarintas padalinys, kad apsaugotų piliečių turtą nuo plėšikavimo, pranešė Sudano policija, patvirtindama kariuomenės pareiškimą.

RSF įspėjo policiją neprisijungti prie kovos.

Praėjusiais metais Vašingtonas skyrė sankcijas Centriniam rezervui dėl rimtų žmogaus teisių pažeidimų, susijusių su pernelyg didelės jėgos naudojimu prieš prodemokratinius protestus po 2021 metų spalio perversmo, per kurį į valdžią atėjo A. F. al Burhanas ir M. H. Daglo.

Apiplėštos JT patalpos

Sudano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per smurtą žuvo mažiausiai 528 ir buvo sužeista beveik 4600 žmonių, tačiau baiminamasi, kad žuvusiųjų skaičius gali būti kur kas didesnis.

Kovos taip pat išplito visame Sudane, ypač seniai neramumų kamuojamame Darfūro regione, kur liudininkai pranešė apie intensyvius konfliktus ir plėšikavimus.

JT pranešė, kad al Geneine, Vakarų Darfūre, žuvo mažiausiai 96 žmonės.

JT Pasaulio maisto programa įspėjo, kad neramumai gali privesti prie bado dar milijonus žmonių šalyje, kurioje 15 mln. žmonių jau dabar reikia pagalbos, kad išvengtų badmečio.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Chartume veikia tik 16 proc. sveikatos priežiūros įstaigų, daugelis jų apšaudytos.

Sekmadienį pirmasis Raudonojo Kryžiaus lėktuvas atgabeno aštuonias tonas humanitarinės pagalbos iš Jordanijos į Port Sudaną, kuris iki šiol nebuvo paveiktas kovų ir tapo evakuacijos centru.

Į pagalbą buvo įtraukta chirurginė medžiaga ir medicininiai rinkiniai, skirti 1 500 pacientų būklės stabilizavimui.

Regioninės galios prisijungė prie derybų, kad padėtų nutraukti smurtą.

A. F. al Burhano pasiuntinys sekmadienį Rijade susitiko su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru princu Faisalu bin Farhanu, kuris paragino atkurti ramybę Sudane, pranešė jo ministerija.

Egiptas sušaukė Arabų Lygos nuolatinių delegatų susitikimą, kuriame bus aptarta padėtis Sudane.

Skaityti visą pranešimą