Nelaimės mastas didėja: Havanoje prabangiame viešbutyje įvykus sprogimui, aukų skaičius išaugo iki 22

Prieš 1 metus 103

Havanos centre esančiame prabangiame viešbutyje penktadienį driokstelėjus galingam sprogimui, kurį, kaip įtariama, sukėlė dujų nuotėkis, žuvo mažiausiai 22 žmonės, rodo oficialūs duomenys.

Ankstyvą vakarą gelbėtojai, ieškodami išgyvenusiųjų, iš po prabangaus viešbučio „Saratoga“ griuvėsių ištraukė keturis kūnus.

Pareigūnai sakė, kad bent viena moteris, su kuria gelbėtojams pavyko susisiekti, liko gyva nuolaužose, ir pridūrė, kad, jų manymu, yra ir daugiau išsigelbėjusiųjų. Jų ieško kinologų būrys.

Kubos prezidentas didžiulį sprogimą paaiškino dujų nuotėkiu.

„Tai nebuvo nei bomba, nei išpuolis, tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – sakė Miguelis Diazas-Canelis, kuris į įvykio vietą atvyko praėjus valandai po sprogimo, lydimas ministro pirmininko ir Nacionalinės Asamblėjos pirmininko.

„Tautiečiai ir draugai visame pasaulyje. #Havana šiandien yra sukrėsta“, – rašė prezidentas tviteryje.

Per televizijos žinias buvo pranešta apie 22 žuvusiuosius, tarp kurių yra mažiausiai vienas vaikas.

Tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek Kubos prezidentūra teigė, kad dešimtys žmonių buvo sužeisti, tačiau nurodė skirtingą skaičių – nuo 50 iki 65 žmonių.

Netrukus po 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku įvykusio sprogimo metu, po kurio į orą pakilo dulkių ir dūmų debesis, buvo suniokoti pirmieji keturi viešbučio aukštai, kurie remonto metu svečiams buvo uždaryti.

Sprogimas taip pat nuplėšė dideles fasado dalis, išdaužė langus ir apgadino automobilius, stovėjusius prie penkių žvaigždučių viešbučio, kuriame anksčiau yra lankęsi tokios garsenybės kaip Madonna, Beyonce, Mickas Jaggeris ir Rihanna.

Sugriuvo ir netoliese esančios baptistų bažnyčios kupolas.

Tuo metu viešbutyje dirbo darbuotojai, besiruošę viešbučio atidarymui po rekonstrukcijos, kuris buvo numatytas kitą antradienį.

Ligoninės „Hermanos Ameijeiras“ direktorius Miguelis Hernanas Estevezas sakė, kad vienam dvejų metų berniukui buvo atlikta operacija dėl kaukolės kaulų lūžio.

„Kol kas neturime informacijos, kad koks nors užsienietis būtų sužeistas ar žuvęs, tačiau... tai preliminari informacija“, – savo ruožtu sakė turizmo ministras Juanas Carlosas Garcia Granda.

„Viskas sugriuvo“

Penktadienį į įvykio vietą skubėjo greitosios pagalbos ir ugniagesių automobiliai, o policija apsupo teritoriją ir išsklaidė žmones, kurie buvo susirinkę išgirdę sprogimą.

Viešbutis stovi netoli Havanos nacionalinio Kapitolijaus pastato, kuriame iki Kubos revoliucijos buvo įsikūręs Kongresas.

Be kita ko, buvo evakuota šalimais esanti mokykla. Pasak prezidentūros, moksleiviai per nelaimę sužeisti nebuvo.

Nelaimės metu pro viešbutį važiavęs dviračio taksi vairuotojas Rogelio Garcia pasakojo pajutęs didžiulį sprogimą ir pamatęs dulkių debesį.

„Įvyko baisus sprogimas ir viskas sugriuvo“, – sakė viena moteris, kurios veidą dengė dulkės ir kuri atsisakė prisistatyti.

Kaip nurodo „Saratoga“ tinklalapis, šiame penkių žvaigždučių viešbutyje buvo 96 kambariai, du barai, du restoranai, baseinas ant stogo, SPA kompleksas ir sporto salė.

Pastatas buvo pastatytas parduotuvėms 1880 metais, o 1933-iaisiais pertvarkytas į viešbutį.

„Jungtinės Valstijos reiškia nuoširdžią užuojautą visiems, kurie šį rytą nukentėjo nuo tragiško sprogimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Tuo metu Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas pareiškė, kad prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras neatšauks sekmadienį numatytos kelionės į Kubą.

„Užuojauta aukoms ir nukentėjusiesiems, taip pat mūsų brangios broliškos šalies žmonėms“, – tviteryje parašė M. Ebrardas.

Užuojautą taip pat pareiškė Bolivija, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir artimos Kubos sąjungininkės Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro.

Skaityti visą pranešimą