Neeilinis incidentas Klaipėdoje: GMP darbuotoja kaltinama bandžiusi apvogti pacientę

Prieš 1 metus 98

Uostamiestyje bandoma atsakyti į klausimą, ar greitosios medicinos pagalbos darbuotoja galėjo bandyti pasisavinti pacientės daiktus. Būtent tuo uostamiestyje sunegalavusiai pacientei padėti atvykusią felčerę kaltina ligonės artimieji. Dėl medikės veiksmų tyrimas bus atliktas jos darbovietėje, neatmetama informaciją perduoti ir policijai. Tuo tarpu Lietuvos greitosios pagalbos įstaigų asociacija abejoja, kad toks incidentas galėjo įvykti ir akcentuoja skubotų kaltinimų žalą visam sektoriui.

Šiomis dienomis uostamiestyje kilo triukšmo dėl į pagalbą sunegalavusiam žmogui atvykusios greitosios medicinos pagalbos (GMP) medikės darbo. GMP darbuotoja kaltinama bandžiusi apvogti pacientę.

Pirmasis apie šią situaciją paskelbė laikraštis „Vakarų ekspresas“, tačiau ir LRT.lt pavyko susisiekti su pastabų medikei turinčia klaipėdiete.

Savo tikrojo vardo ir pavardės prašiusi neviešinti gyventoja pasakojo GMP spalio pabaigoje kvietusi prastai pasijutusiai motinai.

Be nerimą keliančios žinios, jog artimąją ištiko infarktas, moteris teigia buvusi šokiruota į iškvietimą atvykusios medikės darbo metodų. Iš pradžių, pasak gyventojos, viskas vyko įprastai – atskubėję medikai suteikė pagalbą pacientei, jos duomenis užsirašė planšetėse ir, kaip spėja ligonės mama, informacija buvo perduota gydymo įstaigai, į kurią ir buvo nuspręsta gabenti ligonę.

Klaipėdietė pasakojo kiek suglumusi, kai iš medikės išgirdo, kad GMP automobiliu kartu su negaluojančia motina važiuoti negalės. Medikė esą aiškino, kad ligonės artimajai nėra jokio reikalo vykti kartu, mat į gydymo įstaigą ji vis tiek nebus įleidžiama. Tokie argumentai klaipėdietės neįtikino, tad į ligoninę moteris vyko savarankiškai.

Tačiau ne šis momentas sukėlė didžiausią klaipėdietės nuostabą. Jau prie gydymo įstaigos uostamiesčio gyventoja pastebėjo, kad jos motina iš GMP automobilio vežimėliu gabenama į ligoninę, o per praviras automobilio duris buvo matyti, kad jame likusi felčerė neva rausėsi ligonės piniginėje.

Klaipėdietė pasiteiravo GMP darbuotojos, ko ši ieško tarp pacientės daiktų ir jai buvo paaiškinta, kad iš ligonės rankinės iškrito dokumentai ir felčerė juos tiesiog nori sudėti atgal. Klaipėdietė tvirtina, kad medikei nebuvo būtinybės naršyti ligonės piniginėje, mat vienintelis pastarosios turėtas dokumentas buvo ne piniginėje, o rankinėje, kuri buvo užsegta ir dokumentas kelionės metu negalėjo iškristi.

Tiesa, kitą dieną klaipėdietės mama jai papasakojo, kad pakeliui į ligoninę medikė pacientės dar kartą prašė parodyti dokumentą ir užsirašiusi duomenis, nors tą buvo padariusi jau ir pacientės namuose, jį grąžino.

Gyventojos teigimu, pacientė piniginėje, kurioje GMP automobilyje likusi felčerė ir naršė, turėjo 60 eurų, kurie niekur nedingo, tačiau gyventoja tvirtina neabejojanti, kad jeigu prie medikės būtų priėjusi bent kiek vėliau – ši pinigus būtų pasisavinusi.

Sunegalavusios ir į gydymo įstaigą atvežtos senjorės šeima į policiją nesikreipė, mat, kaip patys sako, nuostolio nepatyrė jokio, tačiau apie klausimų sukėlusį incidentą pranešė uostamiesčio greitosios medicinos pagalbos stočiai. Pasak pašnekovės, stoties vadovas ramiai išklausė situaciją, neatrodė nustebęs ar besijaučiantis nemaloniai net ir įspėjus, kad apie atvejį ketinama papasakoti žiniasklaidai, tačiau pažadėjo, kad bus pradėtas vidinis tyrimas.

Aiškinsis situaciją, informaciją bus svarstoma perduoti policijai

Tai viešosios įstaigos „Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis“ vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis patvirtino ir LRT.

Anot stoties vadovo, vos tik pacientės artimieji pranešė apie incidentą, jiems buvo pranešta, kad įstaiga savarankiškai nėra kompetentinga aiškintis tokius atvejus, tad pasiūlyta kreiptis į policiją arba prokuratūrą. Tačiau artimieji esą paaiškino, kad situaciją jau aptarė su policijos pareigūnais ir jie žmones nukreipė į darbuotojos, kurios veiksmai sukėlė klausimų, vadovus.

„Tada aš pasakiau, kad mes savo kompetencijos ribose bandysime ištirti ir paprašiau juos parašyti pareiškimą. Ji jį parašė ir šiuo metu, kiek galime, renkame paaiškinimus iš tų žmonių, kurie ten dalyvavo ir ruošiame atsakymą“, – dėstė R. Juodviršis.

Įstaiga ketina svarstyti galimybę informaciją perduoti policijos pareigūnams, kad šie atsakytų į klausimus, ar darbuotoja kalta, ar ne.

„Jeigu kaltas, tai žmogus turi atsakytu už savo veiksmus, o jeigu neįrodyta – jis yra nekaltas“, – pastebėjo R. Juodviršis.

Pasak vyriausiojo gydytojo, darbuotoja, kuriai kaltinimai dabar ir yra mesti – gera darbuotoja ir kompetentinga specialistė, moko būsimuosius paramedikus, o įstaigoje yra paskirta vidaus auditore ir iki šiol jokių skundų dėl jos darbo nebuvo pasitaikę.

„Bet ir bendrai galiu pasakyti, kad mūsų įstaigoje toks atvejis yra pirmas. Niekas mūsų nėra kaltinęs taip oficialiai, kad mes kažką pasisavinome ar bandome pasisavinti“, – tai, jog įvykis yra beprecedentis, patikino R. Juodviršis.

Asociacijos vadovė nelinkusi tikėti, jog medikė galėjo bandyti pasisavinti pacientės daiktus

Uostamiestyje aptarinėjama situacija jau žinoma ir Lietuvos greitosios pagalbos įstaigų asociacijai. Šįkart asociacija, panašu, linkusi stoti į medikės pusę, o kaltinimus vadina absurdiškais.

Lietuvos greitosios pagalbos įstaigų asociacijos pirmininkė Rūta Ramoškienė, kuri pati yra dirbusi GMP brigadose, pasakojo, jog įprastai patys GMP darbuotojai ar įstaigų atstovai bando rasti žmones, pagalbos automobiliuose pametusius daiktus. Ji pamena ir atvejį, kai pacientui buvo grąžintas dviratis.

„Mes esame atsakingi asmenys. Aišku, tai ne mano įstaigos darbuotojas, aš negaliu atsakyti už kitos įstaigos darbuotoją, bet pats tas atvejis – kažkoks absurdas. Niekas nedingo, pati felčerė sako, kad daiktai iškrito. Šitaip juk galėjo būti. Žmogus vežamas po infarkto, tai skubėjo ir daiktai galėjo iškristi ir, kad ji paprasčiausiai tuos daiktus rinko, galėjo taip būti“, – dėstė R. Ramoškienė.

Per savo darbo praktiką asociacijos vadovė sakė negirdėjusi atvejų, jog vagystėmis būtų kaltinti GMP medikai. Be to, R. Ramoškienė atkreipė dėmesį į pastaruoju metu vis pasirodančią kritiką šios srities atstovams, kuri labiau primena profesijos žeminimą.

„Pastaruoju metu toks purvo pylimas ant medikų bendruomenės – nebeskanu. Kiek bedirbtume greitojoje – metus, dvejus, dvidešimt ar dvidešimt penkis – mes esame tokie patys žmonės, kaip ir visi aplinkiniai. Mes ir skaudžiai reaguojame į neteisybę, visus kitus atvejus. Mes esame tokie patys žmonės. Tikrai ne iš ledo ir pan. Visas šis purvo pylimas mūsų nemotyvuoja. Mes dirbame tikrai sunkų ir atsakingą darbą ir mes stengiamės žmonėms padėti. Pirmoji pagalba 50 proc. ar netgi daugiau sudaro žmogaus išgyvenamumui ir komplikacijų nebuvimui. Tie purvo pylimai mūsų nemotyvuoja ir jauni žmonės kelia didelį klausimą – eiti dirbti į tą greitąją, ar ne“, – pastebėjo R. Ramoškienė.

Asociacijos vadovės teigimu, visų pirma, derėtų tiksliai išsiaiškinti situaciją, o tik po to imtis vertinimų ir užtikrintų kaltinimų.

Policija: pranešimų apie medicinos įstaigose dingusius daiktus – pasitaiko

Uostamiesčio policijos pareigūnai patvirtino pranešimo apie galimą vagystę, dėl kurios būtų įtariama GMP darbuotoja, negavę.

Vis dėlto pastebima, kad atvejų, kai žmonės praneša po vizito gydymo įstaigoje pasigedę daiktų – pasitaiko.

„Pranešimų apie galimas vagystes medicinos įstaigose – tiek ligoninėse, tiek poliklinikose – tikrai sulaukiame. Būna pranešimų, kad dingsta telefonai, striukės, kartais – pinigai ar kiti asmeniniai žmonių daiktais. Būna, kad ypač senyvo amžiaus žmonės kartais nebūna tikri, ar jie atsivežė tuos daiktus į medicinos įstaigą. Tokių pranešimų tikrai sulaukiame ir policijos pareigūnai visada tiria tuos įvykius, nepriklausomai nuo to, kokioje vietoje tas galimas vagystės atvejis įvyko ar kokios lyties, tautybės ar profesijos žmonės galimai yra kaltinami dėl tokios nusikalstamos veikos“, – sakė Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

Anot pašnekovės, prieš keletą metų vienoje iš uostamiesčio ligoninių yra pasitaikęs atvejis, kai iš palatų dingdavo pacientų asmeniniai daiktai. Tuomet policijos pareigūnai surado ir sulaikė asmenį, kuris niekaip nebuvo susijęs su gydymo įstaiga, tačiau į ją patekdavo ir užėjęs į palatas pasisavindavo žmonių daiktus.

Informacijos apie galimas vagystes GMP automobiliuose taip pat yra buvę.


Skaityti visą pranešimą