„Nebuvo jokios kalėdinės nuotaikos“: keleiviai skundžiasi, kad šventiniai traukiniai perpildyti, viduje tvyrojo chaosas

Prieš 1 metus 74

Problemos kalėdiniame traukinyje vilnietei sugadino šventinę nuotaiką – iš anksto nusipirkus bilietus, teko ilgai ieškoti, kur atsisėsti su šeima, nes traukinys buvo perpildytas. „Lietuvos geležinkeliai“ tikina, kad matomas išaugęs keleivių srautas, taip pat svarstoma, kaip išpildyti iš anksto bilietus nusipirkusių keleivių lūkesčius.

„Negerbia nei klientų, nei darbuotojų“

Traukinio keleivė Jonė LRT.lt pasakojo, kad bilietus į kalėdinį „Lietuvos geležinkelių“ traukinį kelionei su šeima ji pirko gruodžio 2-ąją, o vyko gruodžio 10 dieną.

„Traukinys atvažiavo likus 5 minutėms iki išvažiavimo, žmonių buvo pilnas peronas. Visi, aišku, grūdosi, mes ieškojome pirmojo vagono, kuriam pirkome bilietus. Pasirodo, net nebuvo tokio pirmojo vagono, kuris buvo nurodytas biliete. Buvome informuoti, kad vietos biliete nepažymėtos. Traukinys į Kauną buvo perpildytas. Grįždama atgal į Vilnių pasižiūrėjau, kad naujesniame biliete nurodytas jau antrasis vagonas“, – kalbėjo pašnekovė.

Anot Jonės, pramoga važiuoti kalėdiniu traukiniu greičiausiai yra orientuota į šeimas su vaikais, tačiau jos įgyvendinimas bent kol kas – nevykęs.

„Šiuo atveju mes važiavome su trimis mažais vaikais ir negalėjome visi kartu sėdėti, vežimas išvis kitame vagone buvo. Yra tokia betvarkė. Pavyzdžiui, palydovė sakė, kad traukinyje į Klaipėdą jau yra sužymėtos vietos, nes yra kita sistema. Vadinasi, „Lietuvos geležinkeliai“ turi sistemą, kurioje keleiviams nurodomos jų vietos, bet ja nesinaudoja [važiuodami į Kauną]. Vėliau palydovė bandė spręsti problemą liepdama atsistoti tiems, kurie pirko bilietą traukinyje. Įmonė negerbia nei savo keleivių, nei darbuotojų taip besielgdama“, – svarstė keleivė.

Pasak jos, vykdami į Kauną žmonės sėda bet kur, nes tai leidžia įmonės politika.

„Kalbėjome su šeima, kad perkame bilietus pirmajame vagone, tada sėdėsime kartu, o šiuo atveju sėdi bet kur, nes neskirsto. Žmonės lipa bet kokia tvarka, paliktas laukinis elgesys. (...) Žinoma, aš tikiu, kad tas maršrutas įprastai nėra perpildytas, bet čia yra proginis traukinys ir aš įsivaizduoju, įmonė siekia, kad kuo daugiau žmonių važiuotų. (...) Šiuo atveju nesi tikras, ar turėsi kur atsisėsti, ar sėdėsi šalia savo vaikų, nes nėra vietos. Traukinyje nebuvo jokios kalėdinės nuotaikos“, – sakė Jonė.

Išaugo keleivių skaičius

„Lietuvos geležinkelių“ komunikacijos partnerė Kotryna Dzikaraitė LRT.lt komentavo, kad keleivių vežimo bendrovė „LTG Link“ siekia užtikrinti tvarias, patogias ir saugias keliones traukiniais visiems keleiviams.

„Dėl prasidedančio šventinio laikotarpio nuo pat gruodžio pradžios matomi išaugę keleivių srautai. Didelį susidomėjimą skatina ir šiemet sugrįžę šventiniai traukiniai maršrutais Vilnius–Klaipėda ir Vilnius–Kaunas, kuriais bendrovė siekia kurti šventinę nuotaiką ir paskatinti žmones kelionėms dažniau rinktis traukinius. Šventinių traukinių bilietų kaina yra tokia pati kaip ir įprastų šių maršrutų reisų“, – kalbėjo atstovė.

Pasak K. Dzikaraitės, maršrutas Vilnius–Kaunas yra pats populiariausias šalyje – juo keleiviai vyksta tiek iki galutinės stotelės, tiek siekdami įveikti tam tikras maršruto atkarpas.

„Be to, dalis keleivių į traukinį įlipa be bilieto ir jį įsigyja iš kelionių palydovo – tam visuose traukinių reisuose būna rezervuotos papildomos vietos. Esant galimybei, kelionių palydovai visuomet siekia užtikrinti, kad kelionė būtų tęsiama sėdint, o asmeninis bagažas būtų laikomas tam skirtose vietose“, – akcentavo pašnekovė.

Ji patikslino, kad traukinyje žmonės gali stovėti, jei nėra galimybės atsisėsti.

Perpildyti traukiniai gali sukelti nepatogumų

Pasak K. Dzikaraitės, keleivės minimu reisu iš tiesų vyko rekordiškai daug žmonių: skirtingomis atkarpomis apie 400 keleivių.

„Į minėtą savaitgalio reisą įlipo itin daug keleivių, kurie iš anksto nebuvo įsigiję bilietų, ir dėl to galėjo nelikti vietų žmonėms, kurie buvo iš anksto įsigiję bilietus. Vertiname klientų susidomėjimą tvariomis šventinėmis kelionėmis, tačiau suprantame, kad perpildyti traukiniai gali sukelti nepatogumų“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, keleivių patogumui šventiniai traukiniai maršrutu Vilnius–Kaunas šiemet įprastai kursuoja kasdien net šešis kartus per dieną, t. y. tris kartus pirmyn ir tris kartus atgal, todėl tuos, kas gali lanksčiau rinktis šventinės kelionės laiką, bendrovė kviečia keliauti kitais kalėdinių traukinių reisais darbo dienomis.

Po LRT.lt kreipimosi įmonė išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigė, kad, siekdami užtikrinti patogias keliones, nuo gruodžio 16 d. bilietus į šventinius maršruto Vilnius–Kaunas traukinius, kursuojančius penktadieniais–sekmadieniais bei šventinėmis dienomis, prašys įsigyti bilietus tik iš anksto, o traukinyje bilietai nebus parduodami. Bilietai į visus kitus bendrovės organizuojamus reisus bus parduodami įprastai.

„Nuo gruodžio 2 d., kai vėl pradėjo kursuoti kalėdiniai traukiniai, jais jau keliavo daugiau nei 15 tūkst. (iš kurių didžioji dalis, t. y. 85 proc. keliavo tarp Vilniaus ir Kauno) – tai yra maždaug 20 proc. daugiau nei analogiškais reisais ne šventiniu laikotarpiu“, – rašoma pranešime.

Bilietus kelionių palydovai tikrins keleiviams dar prieš įlipant į kalėdinį traukinį.

Skaityti visą pranešimą