Neapsižiūrėjusi Akmenės gyventoja iš sukčiaus nusipirko daužtą automobilį, o dabar net ir teismas nepadeda atgauti pinigų

Prieš 1 metus 64

Į LRT GIRDI kreipėsi Akmenės gyventoja, besiskundžianti, kad apgaulės būdu jai buvo parduotas prastos kokybės Lietuvoje neregistruotas automobilis. Moteris kreipėsi į teismą, tačiau net ir jį laimėjusi, negali atgauti pinigų.

„Sparnas nesueina. Va, čia yra daužtas“, – Akmenės gyventoja Irena Trušinskienė rodo pernai kovą įsigytą automobilį. Visą gyvenimą mokytoja dirbusi moteris sako skelbimą radusi socialiniame tinkle. Automobilis pasirodė tvarkingas, tad net nesitikėjo, kad bus apgauta.

„Labai blogai jaučiuosi. Kai jos nebeliks kieme, tai tada aš galėsiu džiaugtis savo gyvenimu“, – sako moteris.

Sukčius I. Trušinskienei už 1700 eurų pardavė automobilį, nors pats nėra jos savininkas, jis Lietuvoje neregistruotas. Moteris sako nesuprasdama pasirašiusi vokiškus dokumentus.

„Regitroje“ man pasakė, kad pagal automobilio VIN tokį numerį, nėra SDK kodo ir automobilis Lietuvoje neregistruotas, patarė kreiptis į policiją“, – pasakoja Akmenės gyventoja.

Moteris teigia pagalbos ieškojusi daugelyje įstaigų, kreipėsi ir į teismą. Rudenį priimtas sprendimas tenkinti moters ieškinį.

„Taikė dvišalę restituciją, įpareigojo atsakovą, transporto pardavėją, grąžinti ieškovei, transporto priemonės pirkėjai, 1700 eurus, sumokėtus už automobilį. O ieškovei įpareigojo grąžinti atsakovui automobilį. Taip pat priteisė 500 eurų neturtinę žalą“, – aiškina Šiaulių apylinkės teismo teisėja Jurga Žulpė.

Tačiau teismo nutartis nevykdoma. Moteris pinigų nesulaukė.

„Niekas nevyksta. Antstolė atsisako vykdyti nutarimą“, – nurodo Irena Trušinskienė.

Antstolė komentuoti atsisako, kol nebus baigti teisminiai ginčai.

Naudotų automobilių pirkėjus konsultuojančios įmonės vadovas sako, kad akmeniškės istorija – ne vienintelė. Per metus teismus pasiekia šimtai nuo sukčių nukentėjusių asmenų ieškinių, todėl prieš perkant automobilį, reikia būti atidiems.

„Jį reikia apžiūrėti dienos šviesoje, kad kuo būtų natūralesnis apšvietimas, vengti visokiausių garažų, dirbtinių apšvietimų, kur netgi specialistui sunku pastebėti tam tikrus trūkumus. Susitarti su pardavėju prieš automobilio apžiūrą, išsiaiškinti, kur yra automobilis, atvažiuoti pusvalandžiu ar valanda anksčiau, kad galėtų pasileisti tą automobilio variklį neprašildytą“, – patarimus vardija „Autopretenzijos“ vadovas Ramūnas Mackevičius.

Pasak naudotų automobilių pirkėjus konsultuojančios įmonės, Lietuvoje kasmet parduodama apie 15 tūkstančių netvarkingų automobilių. Dauguma jų – su klastota rida.

Skaityti visą pranešimą