Neapsikentę tragiškos kelių būklės Vilniaus rajono gyventojai prie savivaldybės surengė piketą: žiemą skendime purve, vasarą – dulkėse

Prieš 1 metus 96

Pirmadienį prie Vilniaus rajono savivaldybės pastato vyko piketo akcija, kurios metu sostinės rajono gyventojai bandė atkreipti vietos valdžios atstovų dėmesį į kelio, jungiančio Bukiškį ir Riešę, būklę. Gyventojai vietos valdžią ragino pasirūpinti keliu dar nuo 2009-ųjų.

Bukiškį ir Riešę jungiančios atkarpos ilgis – tik 4 km. 2022 m. vietoj žadėtų 250 metrų buvo išasfaltuoti vos 66 metrai, o darbai truko daugiau nei du mėnesius.

„Jeigu taip ir toliau, teks palaukti dar 30 metų, kol bus išasfaltuota visa atkarpa“, – neslėpė pasipiktinimo Lindiniškių gyventojas Tomaszas ir priduria, kad problema susijusi su vienu pagrindinių rajono kelių.

„Šiuo metu šioje atkarpoje yra 3,5 km žvyrkelio. Kai lyja, kelias tampa visiškai nepravažiuojamas“, – apgailestavo Tomaszas.

2022 m. Vilniaus rajono savivaldybė šio ruožo remontui planavo skirti 400 tūkst. eurų, tačiau skirta 227 tūkst. eurų. Žadėti darbai taip ir nebuvo atlikti.

„Iš pradžių buvo planuota, kad 2023 m. kelio remontui iš vietos valdžios lėšų bus skirta 500 tūkst. eurų, tačiau finansavimas buvo sumažintas iki 250 tūkst. eurų. Vis dar nėra konkrečios informacijos. Ar gali būti, kad Skvernelio keliams vėl baigėsi finansavimas, todėl iš mūsų atėmė šiuos pinigus?“ – retoriškai klausė pasipiktinę gyventojai per surengtą piketą.

Jų teigimu, šiuo metu tai vienas labiausiai apkrautų kelių Vilniaus regione.

„2018 m. užsakėme nepriklausomą kelio apkrovos tyrimą. Atlikus skaičiavimus paaiškėjo, kad transporto srautas viršija 1 000 automobilių per dieną. Apytiksliais skaičiavimais, dabar jų yra net daugiau nei 2 tūkstančiai“, – interviu LRT.lr aiškino Lindiniškių bendruomenės vadovas Igoris Repovas.

Jis pridūrė, kad kelio būklė paprasčiausiai apsunkina gyventojų kasdienybę.

„Kai ten purvynas, mokyklinių autobusų vairuotojai ten nevažiuoja, nes baiminasi dėl vaikų saugumo. Šiame ruože nuolat įvyksta avarijų. Šaligatvių nėra. Čia nėra galimybės vaikščioti. O vasarą mes dūstame nuo dulkių“, – sakė jis.

Keli piketo akcijos dalyviai buvo pakviesti pasikalbėti su rajono mere Marija Rekst. I. Repovas pripažino, kad vietos valdžios pareigūnai, regis, supranta padėties rimtumą, o neveiklumą aiškina nepakankamu finansavimu.

„Įteikėme peticiją su savo prašymais. Pareikalavome, kad Vilniaus regiono savivaldybė per trejus metus sutvarkytų ir atnaujintų visą kelią. Pasikalbėjus su administracijos atstovais paaiškėjo, kad, kaip kalbama, šiais metais bus išasfaltuota dar 800 metrų.

Suprantame, kad artėja rinkimai. Todėl dabar jie gali dalyti gražius pažadus. Tikimės, kad vietos valdžia, nepaisant deklaruojamų tokio projekto finansavimo sunkumų, ras lėšų ir įvykdys savo įsipareigojimus“, – kalbėjo I. Repovas.

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Jurijus Jelinskis, duodamas interviu redakcijai, teigė, kad darbai šioje atkarpoje vyksta nuo 2018 m.

„Kelio Bukiškis–Riešė projektas yra Vilniaus regiono vyriausybės strateginio plano dalis, asfaltavimas vykdomas nuo 2018 m. Šiuo metu strateginiame plane šiam projektui numatyta 1,25 mln. eurų, tačiau sprendimui turi pritarti Taryba. Tiksli finansavimo suma taip pat priklauso nuo lėšų, gautų iš Kelių apsaugos ir plėtros programos.

Kitas susitikimas su gyventojais įvyks birželio mėnesį. Tikimės, kad iki to laiko jau turėsime naują projekto rangovą, šiuo metu vyksta konkursas. Tik tada bus galima nustatyti visas išlaidas ir kokią dalį šį kartą galėsime išasfaltuoti“, – sakė vietos valdžios atstovas.

Paklaustas, kaip vietos valdžia gali padėti netoliese gyvenantiems gyventojams, administracijos atstovas teigė suprantantis, kad sąlygos tikrai sunkios.

„Žvyrkelis permirkęs, deja, šis laikotarpis visada sunkus. Su šia problema susiduria visos šalies vietos valdžios institucijos. Nėra žiemos, nėra kelių. Laukiame šalnų, tada žvyro gruntą bent kuriam laikui bus galima sutvirtinti specialia įranga“, – aiškino J. Jelinskis.

Skaityti visą pranešimą