Navickienė tvirtina, kad Vyriausybė pensinio amžiaus neilgins

Prieš 1 metus 70

Dabartinė Vyriausybė nežada ilginti pensinio amžiaus, tačiau reikia pripažinti, kad Lietuva susiduria su demografiniais iššūkiais, LRT RADIJUI sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Pensinio amžiaus ilginimo Vyriausybė tikrai nesvarsto ir nesiūlys. Bet, jeigu, kažkas sugalvotų tokį sprendimą priimti, tai nereiškia, kad išsispręstų problemos“, – antradienio rytą teigė M. Navickienė.

Ji pažymėjo, kad „Sodros“ biudžetas planuojamas 3 metams į priekį ir artimiausią šį laikotarpį jis bus perteklinis.

„Vis dėlto demografinių iššūkių mūsų valstybė turi, ir turi nemažai. Tiesiog jie nėra taip paprastai išsprendžiami. Štai priimsiu vieną sprendimą ir kažkas stebuklingai pasikeis. (...) Reikia žinoti, kad mūsų visuomenė yra senstanti, kad mums yra reikalinga ilgesnė sveika gyvenimo trukmė, kad mums reikalingas mažesnis išvengiamas žmonių mirtingumas“, – kalbėjo ministrė.

Šiuo metu pensinis amžius Lietuvoje moterims siekia 64 metus, o vyrams 64 metus ir 6 mėnesius. Tačiau jau 2026 m. pensinis amžius suvienodės ir pasieks 65 metus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė taip pat teigė, kad yra daugiau būtų, kaip Lietuvoje būtų galima užtikrinti darbo jėgos pasiūlą.

„Susigrąžinimas žmonių iš emigracijos, ilgesnės galimybės žmonės dirbti, jei jie pasirenka ir nori dirbti ilgesnį laiką, kad darbdaviai netaikytų stereotipų, kad investuotume į kvalifikacijos kėlimą“, – kalbėjo M. Navickienė.

Skaityti visą pranešimą