Nausėda apie baltarusiškų trąšų per Lietuvą gabenimą: turime žūtbūt išvengti visokiausių nukrypimų

Prieš 1 metus 53

Sankcijos turi griežtėti, o Lietuva privalo išvengti bet kokių nukrypimų ir išlygų jas taikant, sako šalies prezidentas Gitanas Nausėda.

Reaguodamas į paskelbtą informaciją apie tai, kad baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo, G. Nausėda teigia, kad tokių situacijų, kada Baltarusija bando apeiti sankcijas, reikia žūtbūt vengti.

„Mūsų pozicija yra ne tik griežtinti sankcijas, bet iš žūtbūt išvengti visokiausių nukrypimų, išlygų, nes tai yra puikiausias šansas valstybėms. Nesitikėkime, kad tos valstybės, kurias paliečia sankcijos, nebadys surasti landų.

Tokiu būdu mes atveriame kelią kurti apėjimo schemas, kurios po to yra įgyvendinamos, deja, kartais ir su lietuviškų įmonių dalyvavimu. Šito mes privalome išvengti bet kuriuo atveju ir aš tikiuosi, kad netrukus turėsime dešimtąjį sankcijų paketą“, – trečiadienį, viešėdamas Varšuvoje, teigė G. Nausėda.

Paklaustas, kas kaltas, kad baltarusiškos trąšos po sankcijų įvedimo ir toliau buvo gabenamos per Lietuvą, G. Nausėda kaltų ieškoti nepuolė.

„Ne tai, kad dabar reikėtų nurodyti pavardes, bet, matote, kada mes įvedame sankcijas, tai įvyksta po daug valandų trunkančių procesų, diskusijų, ieškojimo kompromisų. Dažnai šalia tų sankcijų atsiranda išlygos. Tos išlygos ir pakiša koją, nes visos kontrolės mechanizmas, procesas, tampa toks sudėtingas, kad operaciniu lygiu valdyti procesus tampa neparastai sunku“, – pažymėjo prezidentas.

LRT.lt primena, kad pirmadienį paskelbta, jog pernai sustabdytas baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo. „Siena“ su partneriais išaiškino mechanizmus, kurie panaudoti galimam sankcijų apėjimui.

Anot „Sienos“, tiek vilkikais, tiek traukiniais per Lietuvą rieda trąšos, siejamos su valstybiniu Baltarusijos fabriku „Grodno Azot“, kuriam ES sankcijos taikomos dar nuo 2021 m. pabaigos.

Skaityti visą pranešimą