Naujųjų naktį – smurtas prieš gydytoją Kėdainiuose: agresyvus vyras medikę apšaukė, o vėliau tėškė į grindis

Prieš 1 metus 79

Agresija, smurtas ir išpuoliai prieš šalies medikus nesiliauja. Kėdainių ligoninė socialinėje erdvėje pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas smurto protrūkis prieš gydytoją. Kaip matyti vaizdo medžiagoje, agresyvaus vyro išpuolis įvyko Naujųjų naktį, prieš 6 valandą ryto.

„Naujieji metai Kėdainių ligoninėje prasidėjo Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus gydytojos „skraidymu“ tiesiogine to žodžio prasme“, – teigiama prie vaizdo įrašo.

Vaizdo įraše matyti, kaip GMP dirbanti gydytoja bando sulaikyti agresyvų vyrą, kai jis galimai bando pasišalinti iš ligoninės, prašoma jo grįžti į medicinos patalpas.

Užstojusi jam kelią medikė susistumdo su juo, tačiau agresyvus vyras pradeda šaukti moteriai tiesiai į veidą ir demonstruoti akivaizdžią agresiją.

Vėliau jis griebia gydytoją ir nusviedžia ją tiesiog ant priėmimo skyriaus grindų.

Vaizdo įraše matyti, jog kritusi gydytoja galimai susižalojo ranką, ji dar kurį laiką sėdi ant žemės, o agresyvus vyras toliau aiškinasi su GMP personalu.

„Pastebima didėjanti pacientų agresija prieš medicininį personalą. Medikai sulaukia keiksmų, pykčių, fizinio smurto, nepasitenkinimo iš pacientų, o pacientai skundžiasi nemaloniu bendravimu, aptarnavimu, medikų „moralizavimu“, – rašo Kėdainių ligoninės atstovai.

Jų teigimu, pasidalinta vaizdo medžiaga norima parodyti, su kokiais pacientais kartais tenka susidurti medikams.

„Ne, ne, ne, nenorime moralizuoti, auklėti ar pateisinti mediko / paciento, visko šiam pasauly būna... Norime paprašyti gerbti vieniems kitus ir išvengsime bet kokio smurto“, – teigia Kėdainių ligoninės atstovai.

Agresyviam pacientui pirmoji pagalba buvo suteikta

Kaip naujienų portalui LRT.lt sakė Kėdainių ligoninės direktorė Edita Vaškevičienė, ankstyvą Naųjųjų metų rytą pacientas dėl patiriamų skausmų išsikvietė Greitąją medicinos pagalbą, kuri jį ir atvežė į ligoninės Skubios pagalbos skyrių.

„Jis į skyrių atvyko būdamas neblaivus. Pacientas buvo nusiteikęs agresyviai, įvairiais epitetais įžeidinėjo personalą, filmavo telefonu grasindamas, kad jis parodys, kaip ligoninėje dirbama. Tai buvo iškviesta apsauga ir policija. Nepaisant agresijos išpuolio pacientui buvo suteikta pirmoji pagalba“, – komentavo ligoninės direktorė.

Anot jos, Skubios pagalbos skyriaus gydytoja, kurią, kaip matyti iš filmuotos medžiagos, agresyvus pacientas pakelia į orą ir teškia ant grindų, fizinių sužalojimų nepatyrė. Per incidentą ji krito ant rankos, tačiau rimtų sužalojimų išvengta, medikė po patirto smurto dėl psichologinės pagalbos nesikreipė.

„Gydytoja nepatyrė jokių traumų, fizinių sužalojimų, lūžių nėra, ji tiesiog sėkmingai nusileido.

Dėl psichologinės pagalbos – ji visą laiką yra teikiama, kada gydytojas kreipiasi ir jam ši pagalba reikalinga. Kažkokių kompensacijų tokiais atvejais – pas mus nėra nustatytos tokios tvarkos. Gydytoja pati į policiją nesikreipė, bet mes kaip ligoninė parašėme pareiškimą ir asmuo bet kokiu atveju turi būti nubaustas“, – įsitikinusi E. Vaškevičienė.

Dėl šio išpuolio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nesaugiausia – Skubios pagalbos skyriuje

Ligoninės direktorės teigimu, tokie pacientų išpuoliai prieš medikus nėra ligoninės kasdienybė, bet jų pasitaiko, ypač užgauliojimų žodžiu, ir dažniausiai tokie incidentai matomi būtent Skubios pagalbos skyriuje. Norėdama užtikrinti personalo saugumą direktorė yra prašiusi policijos, kad atsitikus panašiam incidentui būtų sudaryta galimybė tiesiogiai į ligoninę mygtuko paspaudimu iškviesti policijos ekipažą, tačiau tokios galimybės, kaip jai buvo pasakyta, nėra.

„Nemaža dalis pacientų atvyksta piktai nusiteikę. Yra tokių variantų, kai pacientas sako, kad jeigu jis nieko nereikalaus ir ateis patenkintas – tai nieko negaus. Yra tokių situacijų. Su smurtu dažniausiai susiduria Skubios pagalbos skyrius, nes čia personalas dirba 24 val. ir atvyksta arba yra atvežami įvairūs pacientai. Stacionaro skyriuose mažiau tokių incidentų, nors kartais asmuo ir dėl ligos gali būti agresyvus.

Mes šiandien turime apsaugos iškvietimo mygtuką ir nutikus smurto atvejui yra skambinama policijai. Esu bendravusi su policija, klausiau, kodėl negalima įrengti tiesioginio reagavimo mygtuko į policiją, nes jeigu esi vienas, tai realiai šiandien pagalbos neišsikviesi. Tai man policijoje paaiškino, kad tokios tiesioginio mygtuko galimybės nėra“, – pasakojo E. Vaškevičienė.

Seime šiuo metu svarstomos Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisos, kuriomis siūloma nustatyti administracinę atsakomybę už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą. Prie viešąsias paslaugas teikiančių asmenų bus priskiriami ir medikai. Jei pavasario sesijoje Seimas pataisoms pritartų, pacientams, kurie pažemintų medikų garbę ir orumą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu, grėstų baudos nuo 50 iki 300 eurų.

Kėdainių ligoninės direktorė E. Vaškevičienė tikino neabejojanti tokių pataisų reikalingumu.

„Turime kažkokiu būdu išmokti bendrauti ir gerbti vienas kitą“, – komentavo Kėdainių ligoninės direktorė.

Skaityti visą pranešimą