Naujosios Zelandijos ciklonas nusinešė keturių žmonių gyvybes

Prieš 1 metus 48

Naujojoje Zelandijoje po to, kai ciklonas „Gabrielle“ pražudė keturis žmones, o dar 10 500 buvo priversti palikti namus, trečiadienį kariniai sraigtasparniai iškėlė į saugią vietą įstrigusius audrą išgyvenusius žmones.

Audrai slūgstant pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, gelbėtojų komandos pagaliau pasiekė regionus, nuo kurių kelias dienas siautė liūtys ir smarkūs vėjai.

Naujosios Zelandijos kariuomenė pasiuntė tris NH90 sraigtasparnius žvalgybiniams ir gelbėjimo skrydžiams į smarkiai nukentėjusį Hoks Bėjaus regioną ir rado šeimas, naminius gyvūnėlius ir bendradarbius, susitelkusius ant permirkusių cinko stogų, apsuptus drumsto nuolaužų pripildyto potvynio vandens.

„Kai kuriais atvejais potvynio vanduo siekė antrąjį namų, kuriuose buvo gelbėjami žmonės, aukštą“, – sakė kariuomenės atstovas spaudai.

Dėl stichinės nelaimės išardyti keliai, sugriauti namai ir nutrauktas elektros tiekimas visoje Naujosios Zelandijos Šiaurės saloje, kurioje gyvena daugiau kaip trys ketvirtadaliai iš penkių milijonų šalies gyventojų.

Žmonių aukų vis daugėja. Policija pranešė, kad vaiko kūnas buvo rastas Eksdeilyje, atokioje rytinėje pakrantėje, po to, kai „manoma, kad mažylis pateko į pakilusį potvynio vandenį“.

Nepaprastųjų situacijų valdymo ministras Kieranas McAnulty teigė, kad audros nusiaubtose vietovėse taip pat buvo rasti dar trys kūnai.

Tarp jų buvo moteris, žuvusi, kai jos namą sutraiškė nuošliauža Hoks Bėjuje ir, kaip manoma, savanoris ugniagesys, kuris pakliuvo po griūvančiu namu.

Anot M. McAnulty, apie 10 500 žmonių buvo priversti palikti namus, o 140 000 vis dar neturi elektros energijos.

Jis sveikino „fenomenalias“ gelbėtojų ir kariškių pastangas, kurie Hoks Bėjuje, kur plyti vešlios dirbamos žemės, atšiaurūs kalnai ir sunkiai pasiekiami miesteliai, nuo stogų nukėlė „maždaug 300 žmonių“.

„Ilgam“

K. McAnulty sakė, kad Naujosios Zelandijos laukia „ilgas kelias“ tvarkant sugadintus kelius, namus ir tiltus.

„Tai didelė nelaimė, nuo kurios nukentėjusioms vietovėms atsigauti prireiks daug savaičių. Tai ilgam“, – teigė jis.

Antradienį valdžia tik trečią kartą šalies istorijoje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Daugiau nei trys ketvirtadaliai iš penkių milijonų Naujosios Zelandijos gyventojų gyvena Šiaurės saloje, kuri labiausiai nukentėjo nuo audros.

Ciklonas „Gabrielle“ vasario 8 dieną susiformavo prie šiaurės rytinės Australijos pakrantės Koralų jūroje, o paskui slinko per pietinę Ramiojo vandenyno dalį.

Sekmadienį jis smogė Naujosios Zelandijos šiaurinei pakrantei, sukeldamas 140 km/val. vėjo gūsius.

Per kitas 24 valandas pakrančių bendruomenes užklupo 20 cm lietaus ir 11 metrų aukščio bangos.

Kai ciklonas „Gabrielle“ užklupo daugelį Naujosios Zelandijos šiaurės rajonų, jie jau buvo apsemti vandens, nes prieš dvi savaites iškrito rekordinis kritulių kiekis.

Skaityti visą pranešimą