Naujoji Zelandija nori apmokestinti ūkininkus už karvių raugėjimą ir bezdėjimą

Prieš 1 metus 76

Netikėtas rūgtelėjimas ar oro pagadinimas prie pietų stalo gali priversti susigėsti ir nuleisti akis, tačiau jei esate karvė ar avis Naujojoje Zelandijoje, jūsų savininkui už tai gali tekti pakloti nemenką sumelę, rašo cnn.com.

Ministrė pirmininkė Jacinda Arden antradienį spaudos konferencijoje patvirtino, kad siekiant kovoti su klimato kaita, jos Vyriausybė ketina pateikti siūlymą įvesti ūkininkams mokestį už jų auginamų galvijų išmetamus teršalus.

„Tai yra svarbus žingsnis pirmyn, Naujajai Zelandijai pereinant prie mažesnių emisijų ir galimybė išpildyti mūsų pažadą nuo 2025 m. apmokestinti žemės ūkio teršalus“, – sakė J. Ardern.

Naujoji Zelandija yra stambi gyvulių ir mėsos eksportuotoja – šiuo metu joje auginama apie 10 milijonų galvijų ir 26 milijonai avių. Žemės ūkis išmeta pusę visų šalies teršalų, įskaitant 91 proc. biogeninio metano emisijų – stiprių šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurių poveikis skatinant šiltnamio efektą trumpuoju laikotarpiu yra 80 kartų didesnis nei anglies dioksido.

Žemės ūkis anksčiau nebuvo įtrauktas į šalies Taršos leidimų prekybos sistemą – vyriausybinę reguliavimo schemą, kuri nustato emisijų ribas pagal sektorius.

„Nė viena pasaulio šalis dar nesukūrė kainodaros ir žemės ūkio išmetamų teršalų mažinimo sistemos, todėl mūsų ūkininkai gali džiaugtis būdami pionieriais šioje srityje“, – sakė J. Ardern.

Skaityti visą pranešimą