Naujoji sostinės taryba svarstys pirotechnikos naudojimą: numatomi ribojimai ir gyventojams

Prieš 1 metus 67

Pirmadienį Vilniaus miesto taryboje pasirašyta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Laisvės partijos frakcijos koalicijos sutartis įtraukė praeitos kadencijos metu kontraversiškai priimtą pirotechnikos ribojimo klausimą. Nors konkretiems sprendimams priimti bus formuojama atskira darbo grupė, Laisvės partijos narė Deimantė Rimkutė sako, kad numatomi šios rinkos ribojimai.

Koalicijos sutartyje numatyta per 20 tikslų, skirtų Vilniui iki 2030 m. tapti nulinio poveikio klimatui miestu. Vienas jų – pirotechnikos gaminių ribojimas. Pasak „laisvietės“ D. Rimkutės, kadangi Vilniaus miesto savivaldybė jau yra atsisakiusi fejerverkų naudojimo miesto renginiuose, kitas žingsnis bus reguliaciniai pokyčiai gyventojams.

„Šiuo metu šventėse pasitelkiami dronai, lazeriai, tad savo pavyzdžiu norim parodyti, kad yra kitų būdų atšvęsti, pasidžiaugti ir nustebinti gyventoją. Šis punktas bus labiau apie gyventojų ir pačios rinkos apribojimą ir kažkokius naujus rodiklius“, – „Tvariai Lietuvai“ sakė politikė.

„Laisvietės“ teigimu, pirotechninės medžiagos ir jų naudojimas negalėtų būti visiškai uždrausti, nes tai – nėra savivaldos kompetencijų reikalas. Vis dėlto numatomi pokyčiai tiek fiziniams asmenims, tiek didesnių švenčių rengėjams mieste.

„Klausimas šiuo metu yra dėl naudojimo tiek gyventojų atžvilgiu, tiek didesnių renginių atžvilgiu, kadangi savivaldybė išduoda jiems leidimą. Pavyzdžiui įvedant zonas, kuriose būtų negalimas pirotechninių medžiagų naudojimas, arba sumažinant atstumus naudojimui aplink namus – tiek savivalda gali riboti pirotechninių medžiagų naudojimą“ , – pasakojo D. Rimkutė.

ELTA primena, kad svarstymai uždrausti galingos pirotechnikos naudojimą vyko Vilniaus mieste jau 2022 m., ir nors sostinės taryba atsisakė naudoti galingus fejerverkus savo švenčių metu, pirotechnikos gaminiai išlieka prieinami kitų organizatorių renginiuose bei gyventojų naudojimui.

Miglė Vasiliauskaitė (ELTA)

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą