Naujoji automobilių stovėjimo tvarka Vilniuje piktina gyventojus: tvirtina likę neišgirsti bei nuogąstauja dėl užstatytų kiemų

Prieš 1 metus 107

Vilniaus miesto taryba dar gegužės mėnesį balsavo dėl automobilių stovėjimo pokyčių, kurie įsigaliojo nuo liepos 1 d. Tarybos sprendimu buvo pakeistos kai kurios stovėjimo zonos, taip pat įtrauktos ir naujos teritorijos, kurios iki šiol nebuvo apmokestintos. Nors savivaldybė tikina, kad planuojant permainas buvo atsižvelgta į gyventojų prašymus, dalis besipiktinančių vilniečių tvirtina likę neišgirsti ir nuogąstauja dėl užstatytų kiemų bei perpildytų gatvių.

Nesusikalba su savivaldybe

Į LRT GIRDI kreipęsis vilnietis Romas (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas) pasakojo, kad gyventojai jau kurį laiką nesusikalba su Vilniaus miesto savivaldybe dėl įgyvendintų automobilių stovėjimo pokyčių.

Vyriškio teigimu, problema yra ta, kad centrinėje miesto dalyje (Šnipiškėse, Žirmūnuose) nėra suvienodintos rinkliavos zonos, o tai vairuotojus neretai paskatina palikti automobilius kiek tolėliau, kur stovėjimas yra pigesnis, taip sukeliama nepatogumų vietiniams gyventojams.

„Savivaldybės komitetams svarstant, ar Tarybai tvirtinant sprendimą nėra pateikiami argumentai, kodėl Maloniojoje g. bus raudona zona, o į gyventojų prašymus nustatyti raudoną zoną visoje Rinktinės, Turgaus, H. Manto ar Krokuvos gatvėje reaguojama tik iš dalies. Pavyzdžiui, gegužės mėnesio Tarybos sprendimu nustatoma 100 metrų raudonos zonos Rinktinės gatvėje ir raudona zona visoje Krokuvos gatvėje. Kodėl daromi tokie selektyvūs sprendimai, nežinome“, – portalui sakė Romas.

Pašnekovo teigimu, taip pat lieka neaišku, kodėl intensyvesnės gatvės nėra visos įtrauktos į raudonąją stovėjimo zoną, kai tuo metu gatvėse, kuriose eismas, pasak Romo, yra mažesnis, automobilių stovėjimas nuo liepos yra brangesnis.

„Maloniojoje gatvėje nevyksta joks intensyvus eismas palyginti su Turgaus gatve, bet Vilniaus miesto savivaldybės taryba be argumentų, motyvų padaro kažkam iš Maloniosios gatvės gyventojų gerą darbą. Mes, Rinktinės, Slucko, Turgaus, H. Manto gatvių gyventojai, esame nepatenkinti Vilniaus miesto tarybos nustatyta automobilių parkavimo tvarka“, – pasipiktinimo neslėpė vilnietis.

Situacija žinoma

„Susisiekimo paslaugų“ (JUDU) judumo ekspertas Tomas Nickus LRT.lt teigė, jog minėta situacija savivaldybei nėra naujiena.

Pašnekovas pabrėžė, kad teikiant siūlymus dėl rinkliavos zonų korekcijų atsižvelgiama tiek į gyventojų nuomonę, tiek į stovėjimo vietų užimtumo tyrimo duomenis. Atitinkamai pagal tai priimamas sprendimas ir dėl konkrečios rinkliavos zonos.

„Vietinės rinkliavos zonos koreguojamos pagal miesto Tarybos patvirtintus kriterijus, t. y. kai užimtumas piko metu viršija 85 proc. ribą, yra teikiami siūlymai Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl rinkliavos zonų korekcijų.

(...) Situacija mums yra žinoma. Rinkliavos zonų ribos koreguojamos atsižvelgiant į stovėjimo vietų užimtumą. Turgaus g. stovėjimo vietų užimtumas piko metu yra tik 46 proc., o Rinktinės g. dalyje nuo Šeimyniškių iki Turgaus g. – tik 53 proc. Atsižvelgiant į tai, šių gatvių zonos spalva nebuvo keičiama“, – situaciją paaiškino JUDU atstovas.

Ieško sprendimų

LRT.lt žiniomis, dėl susiklosčiusios situacijos Vilniaus miesto savivaldybė ketina organizuoti susitikimus su gyventojais, kad būtų rastas bendras sprendimas. Savo ruožtu T. Nickus neslepia, jog problemų sostinėje dėl automobilių stovėjimo iš tiesų nestinga.

„Problema tikrai jaučiama ne tik centrinėje dalyje, bet ir toliau esančiose teritorijose. Net ir naujai statomuose daugiabučiuose gyventojai raginami automobilio stovėjimo vietą išsipirkti, kad ji būtų užtikrinta“, – pažymi pašnekovas.

Pasak T. Nickaus, įvedant naujas rinkliavos zonas siekiama atsižvelgti ir į gyventojų prašymus, tad jie gali teikti prašymus įvesti vietinę rinkliavą už stovėjimą ten, kur susiduria su šiomis problemomis. Prašymai priimami el. paštu info@judu.lt.

„Gyventojai, kurie susiduria su automobilių statymo problemomis kiemuose, kur nėra suformuoto žemės sklypo, gali kreiptis į savivaldybės įmonę „Susisiekimo paslaugos“ dėl vietinės rinkliavos įvedimo, taip iš kiemų pašalinamas pašalinis transportas“, – pridūrė JUDU atstovas.

Skaityti visą pranešimą