Naujas Putino įsakas supykdė Sakartvelą

Prieš 11 mėnesius 98

Trečiadienį paskelbtu įsaku V. Putinas nuo gegužės 15 d. įvedė 90 dienų bevizį režimą Sakartvelo piliečiams.

Tokiomis naujomis skrydžių ir vizų taisyklėmis Rusija supykdė kaimyninį Sakartvelą.

„Dar viena Rusijos provokacija“, – trečiadienį tviteryje rašė Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili.

Remiantis V. Putino pasirašytu dekretu, bus atnaujinti tiesioginiai Rusijos oro bendrovių skrydžiai į Sakartvelą. Jie dėl dvišalių įtampų buvo nutraukti 2019 m. Be to, kartvelams – su kai kuriomis išimtimis – bus leista be vizų atvykti į Rusiją.

„Tiesioginių skrydžių atnaujinimas ir vizų draudimo panaikinimas yra nepriimtini, kol Rusija tęsia savo agresiją Ukrainoje ir yra okupavusi mūsų valstybės teritoriją“, – rašė S. Zurabišvili.

Abiejų valstybių santykiai yra labai įtempti – ypač nuo tada, kai Rusija 2008 m. kariavo karą prieš šią šalį. Tada buvo nutraukti ir diplomatiniai santykiai. Iki šiol Maskva remia separatistines Sakartvelo teritorijas Pietų Osetiją ir Abchaziją ir regione dislokavo savo dalinius.

Laikinas atsargus Maskvos ir Tbilisio suartėjimas baigėsi 2019 m., kai po vieno rusų politiko pasirodymo Sakartvelo parlamente kilo neramumai šalyje.

Maskva naujas kelionių taisykles dabar oficialiai argumentavo mėginimu „nuosekliai lengvinti komunikaciją ir kontaktus tarp Rusijos ir Sakartvelo piliečių“.

Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą