Naujajai SAM tvarkai dėl cezario pjūvių – kritikos strėlės: tik sukuriama iliuzija, kad moterys gali rinktis

Prieš 1 metus 82

Spalio 28 d. įsigaliojęs Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įsakymas numatė daugiau atvejų, kada moterims nemokamai gali būti atliekama cezario pjūvio operacija. Visgi visoms moterims šio gimdymo būdo pasirinkti nenorima leisti. Už moterų teises kovojančių asociacijų atstovai LRT RADIJUI sako – tokia praktika suvaržo moterų autonomiją, kenkia motinų emocinei būklei. Be to, sudaromos sąlygos šalyje ir toliau klestėti korupcijai, kuomet dėl cezario pjūvio su medikais susitariama privačiai.


Susiaurino moterų teisę rinktis

SAM Asmens sveikatos departamento Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė aiškina – cezario pjūvis yra chirurginė procedūra, „skirta gydyti grėsmingas komplikacijas arba siekiant išvengti grėsmingų komplikacijų, kurios kelia grėsmę motinos ar vaisiaus gyvybei ar sveikatai“. Medicinoje jis nėra laikomas gimdymo būdu. Tai, verčiau, yra gydymo metodas, kurį, specialistės teigimu, gydytojas paskiria atsižvelgdamas į tam tikrus rizikos faktorius.

Iki šiol, kaip aiškina Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė, cezario pjūvis gimdyvei būdavo paskiriamas atsižvelgiant tik į fiziologinius indikatorius: neaktyvią gimdymo veiklą, per siaurus gimdymo takus, per stambų vaisių ar vaisiaus padėtį. Dabar, už moterų teises kovojančių asociacijų iniciatyva, šį rizikų sąrašą pavyko praplėsti.

„Šiuo metu, atsižvelgdami į pilietinės iniciatyvos siūlymą reglamentuoti plačiau šios sveikatos priežiūros paslaugos teikimą, atsižvelgę į profesionalią Lietuvos akušerių ginekologų draugijos nuomonę, papildėme indikacijas, kai yra socialinės rizikos faktorių – ar tai vyresnis amžius, ar kažkokios anksčiau buvusios neigiamos patirtys“, – dėsto SAM specialistė I. Cechanovičienė.

Visgi tokia naujovė tenkina ne visus. Moterų teisių aktyvistai siekia, jog visos moterys galėtų laisvai pasirinkti cezario pjūvį, nepaisant to, ar jos turi rizikos faktorių, ar ne.

„Manyčiau, kad ministerija susiaurino moterų teisę rinktis, kokiu būdu turi būti užbaigiamas nėštumas. (...) Iniciatyvinė grupė laikėsi ir laikosi tokios nuomonės, kad nėščiosios pasirinkimas būtent cezario pjūvio operacijos turi būti savarankišku pagrindu, be kažkokių išlygų, nes tai yra, pirmiausia, asmens autonomijos pasirinkimas.

(...) Mes nesame pradininkai šitos minties, yra kitose valstybėse (...) klinikinėse rekomendacijose jau nuo 2011 m. aiškiai įtvirtinta, kad tai yra nėščiosios pasirinkimas. Dabar mes galime žodžiais įvilkti į ką norime, bet realiai nėščioji šituose santykiuose pasirinkimo neturi“, – tvirtina pilietinės moterų iniciatyvos grupės už teisę rinktis gimdymo būdą teisininkas Modestas Sriubas.

Moteris baudžia už nenorą gimdyti natūraliai

LRT RADIJO kalbinta SAM atstovė I. Cechanovičienė tikina, jog vien paciento noro gauti bet kokią asmens sveikatos priežiūros paslaugą, kai jam nėra kažkokio sveikatos sutrikimo ar ligos, nepakanka. Pirmiausia reikia atsižvelgti į profesionalų nuomonę.

Kaip aiškina specialistė, dabar cezario pjūvio operacija yra planinė paslauga, ar ją paskirti, svarstoma per kelis etapus. Pirmasis iš jų – pacientės informavimas apie šią procedūrą, jos naudą ir riziką, galimas komplikacijas. Jei po šio etapo moteris apsisprendžia norinti cezario, organizuojamas daugiadalykinės specialistų komandos posėdis. Ekspertai nusprendžia, kokius tyrimus reikia atlikti gimdyvės sveikatos būklei patikrinti. Įvertinę, ar yra tam tikrų indikacijų operacijai atlikti, ją komisija arba paskiria, arba ne.

„Gydytojai vis dėlto dalyvauja šitame procese, moteris ne pati sau pasidaro cezario pjūvį. Ir jie prisiima atsakomybę už tą savo dalį. Dėl to ta komisija yra būtina“, – priduria Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė A. Gerliakienė.

LRT RADIJO kalbinta teisininkė Giedrė Blauzdžiūnaitė savo ruožtu tikina, jog tokia tvarka neužtikrina moterų pasirinkimo laisvės – sudaroma tik iliuzija, jog į moters nuomonę yra atsižvelgiama.

„Įvertinus projektą, toks jausmas, kad jis yra itin konservatyvus ir moterims yra suteikiama pasirinkimo iliuzija. Vis dėlto galutinį sprendimą priims medikų komisija. Moteris gali išreikšti norą, bet paskutinis žodis vis tiek bus tariamas medikų komisijos“, – teigia G. Blauzdžiūnaitė.

Anot teisininkės, kitose šalyse į cezario pjūvio operaciją žiūrima tikrai daug liberaliau. Šiuo metu moterims pačioms pasirinkti šią paslaugą leidžiama tokiose Europos šalyse, kaip Šveicarija, Austrija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Danija ir Italija. Tą galima padaryti ir kaimyninėje Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.

Būtent į Lenkiją, kaip pastebima, moterys neretai ir vyksta gimdyti joms norimu cezario pjūvio būdu. SAM atstovė I. Cechanovičienė patikina, jog ministerija tokio „turizmo“ vertinti nesiima. Jų siekis – „užtikrinti saugių ir kokybiškų paslaugų gyventojams suteikimą“ Lietuvoje.

Šiuo metu moterims, kurioms medikų komisija dėl galimų komplikacijų paskiria cezario pjūvį, ši paslauga yra apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų. Jeigu moteriai komisija galimų komplikacijų nenustato, bet ši vis tiek nori gimdyti su cezario pjūviu, ji už tai turi susimokėti iš savo kišenės. Kokia bus paslaugos kaina, priklauso nuo konkrečios sveikatos priežiūros įstaigos.

„Moteris už savo norą pasirinkti alternatyvų gimdymo būdą, šiuo atveju nenatūralų, galima išsireikšti, yra baudžiama“, – teigia teisininkė G. Blauzdžiūnaitė.

Dėl tokios situacijos šalyje klesti korupcija. Kad moterims paslauga būtų padengiama valstybės lėšomis, medikai už tam tikrą sumą neva suranda fiziologinių priežasčių cezariui atlikti. Kaip pasakoja teisininkas M. Sriubas, internetiniuose forumuose moterys aktyviai dalinasi kontaktais, pas kokius gydytojus galima taip prasmukti. Jo teigimu, dėl esamos tvarkos tokia praktika tikrai tęsis ir toliau.

Pabrėžia natūralaus gimdymo prasmę

Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos vadovė Marina Pukelienė LRT RADIJUI tvirtina – leisti motinai pačiai pasirinkti, kokiu būdu ji gimdys, yra labai svarbu. Vien fiziologinių priežasčių sprendimui cezario pjūvį atlikti ar neatlikti nepakanka.

„Su visais likutiniais reiškiniais savo kūnui, savo emocinei sveikatai lieka moteris ir tik moteris pati iki galo žino visas tas aplinkybes, kurios lemia jos pasirinkimą cezario pjūviui ar ne. (...) Be medicininių indikacijų yra ir, pavyzdžiui, praeito gimdymo patirtis, yra galbūt anksčiau patirta seksualinė prievarta, kuri nulemia baimę, nenorą. Tai yra žymiai kompleksiškesnis sprendimas, kur savo galutinę padėtį gali suprasti tik žmogus, kuris išgyvena ją ir kuriam reikės likti su vieno ar kito pasirinkimo pasekmėmis“, – sako M. Pukelienė.

Jai oponuoja Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė A. Gerliakienė, teigdama, jog vien emocinių motinos poreikių atlikti cezariui nepakanka. Anot medikės, natūralus gimdymas suteikia motinai galimybę užmegzti ryšį su savo vaiku, ko negalima pasakyti apie cezario pjūvį.

„Ką aš girdžiu, tai, kad asmeniniai, emociniai dalykai ir netgi moters, ne motinos, pasirinkimas yra keliamas aukščiau. Gimdymas nėra vien tik moters fiziologinis procesas, tai yra dviejų – ir motinos, ir kūdikio.

Jeigu gamta sukūrė tokį mechanizmą (gimdymą natūraliais takais – LRT.lt) ir, kaip žinome, visi žinduoliai tokį kelią praeina, tai jis turi labai gilią fiziologinę prasmę. Motinai pasikeičia jos hormoninė pusiausvyra, atsiranda (...) ryšys su vaiku. Gimdymas svarbus ir kūdikiui – gimdymo takų praėjimas yra pirmasis susidūrimas su gyvenimu, pasąmoningai vaikas gauna tokį pirmą išbandymą. (...) Nuneigti šiuos dalykus taip paprastai, tik savo tokiu emociniu poreikiu, manau, nėra teisinga“, – tvirtina A. Gerliakienė.

Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos vadovė M. Pukelienė savo ruožtu patikina, jog už moters laisvę pasirinkti kovojantys aktyvistai nėra nusiteikę prieš natūralų gimdymą. Jie tiesiog nori palikti legalią galimybę pasirinkti cezario pjūvį toms moterims, kurioms natūralus gimdymas nėra priimtinas.

Reaguodama į A. Gerliakienės mintį apie motinos ryšį su vaiku, užmezgamą natūralaus gimdymo būdu, M. Pukelienė tikina, jog tą ryšį ne mažiau svarbu yra kurti ir po gimdymo. O tam svarbi gera motinos emocinė būklė. Jeigu moteris dėl savo gimdymo patirties jausis blogai, jai užmegzti ryšį su savo vaiku gali būti sunkiau.

Visos diskusijos klausykitės laidos „LRT RADIJO ringas“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą