Nauja pagalba vis gausėjantiems gerklų vėžio pacientams – gydymas lazeriu padeda išsaugoti ir balsą

Prieš 1 metus 68

Gerklų vėžį naujos kartos lazeriu nuo praėjusių metų gydantys medikai sako, kad technologijos leidžia pasiekti geresnių rezultatų. Lazerio spinduliai patenka į tolimas vietas, tiksliau suplanuoja pjūvį, pacientams – didesnės viltys išsaugoti balsą. 

Panevėžietis Klemensas Ribikauskas, sako, kad balsas jau panašus koks buvo prieš gerklų operaciją. Pernai nustačius gerklų onkologinę ligą vyras operuotas lazeriu.

„Truputį kitaip kalbu, bet man sakė balsas atsistos į vietą per kurį laiką“ – teigė K. Ribikauskas.

Rinktis ne atviro pjūvio, o lazerio operaciją pasiūlė gydytojai. Vyras sako ilgai negalvojęs, pasitikėjęs medikų sprendimu. Lazerio spinduliais auglį medikams pavyko pašalinti. pooperacinis laikotarpis buvo trumpas, jis galėjo kalbėti, valgyti, greitai iš ligoninės buvo išleistas namo.

„Man minties nėra, kad pas mane onkologinė liga, aš dirbu, užmirštu viską, jei ką nors skaudėtų pastoviai, tai gal tada žmogus kažką ir jaustum, bet aš nieko nieko nejaučiu“, – sakė K. Ribikauskas.

Anot medikų lazerinė chirurgija sparčiai populiarėja. Per paskutinį dešimtmetį pasaulyje lazeriu atliekamų gerklų chirurgijos operacijų padaugėjo nuo 5 iki 8 procentų. Gydant gerklų vėžį lazerinės operacijos dažniausiai atliekamos kai diagnozuota onkologinė liga dar nėra labai pažengusi.

Naujos kartos lazeriu nuo praėjusių metų operuojantys Kauno klinikų medikai sako esant minimaliai invazijai trumpėja pooperacinis laikas, pacientams – didesnės galimybės išsaugoti balsą.

„Gerklų vėžys pažeidžia balso stygas jis tikrai nebus kaip sveiko žmogaus, mes kalbame apie galimas alternatyvas, viena alternatyva didelė plati operacija kai mes sutraumuojame gerklę, ir kita alternatyva kai pasitelkdami mikroinvazyvias technikas pašaliname dalį balso klosčių audinių, gerklų audinių taip pasiekdami radikalumą“, – sakė Kauno klinikų otorinolaringologas Evaldas Padervinskis.

Operacinėje sumontuotas naujos kartos lazeris leidžia keisti spindulio kryptį, pasiekti siauras, tolimas vietas, milimetro tikslumu suplanuoti pjūvio vietą.

Lazeris leidžia pakeisti daugiau iki šiol atviru būdu atliktų operacijų. Ar galimos lazerinės operacijos priklauso nuo ligos stadijos, nuo paciento trachėjos, gerklų padėties.

„Čia labiau anatominiai ypatumai, kurie lemia ar mes galime technologiškai įsivedę vamzdelį į burną ar galime prieiti prie naviko“, – aiškino E. Padervinskis.

„Jeigu, sako, aš prieisiu, padaryti galima bus su lazeriu, bet aš buvau be dantų, oi, sako, labai gerai, dar pliusas kad tu dantų neturi“, – prisiminė K. Ribikauskas.

Kasmet Lietuvoje diagnozuojama apie 200 naujų gerklų vėžio atvejų. Medikai pastebi, kad nors liga dažniau nustatoma vyrams daugėja ir sergančių moterų. Prieš dešimtmetį jos tesudarė vos procentą, dabar jau apie 7. Anot medikų apie ligą gali signalizuoti ilgai trunkantis užkimimas. Jei jis tęsiasi ilgiau nei tris savaites, reikėtų atvykti pas gydytoją.

Skaityti visą pranešimą