Nauja hipotezė: Alzheimerio ligos atsiradimą skatina fruktozė?

Prieš 1 metus 78

Alzeimerio liga pastaruoju metu sulaukia daug mokslininkų dėmesio. Vis dėlto nepaisant daugelio naujų atradimų, liga išlieka nepagydoma, o ją sukeliančios priežastys taip pat nėra iki galo aiškios. Grupė mokslininkų neseniai iškėlė naują hipotezę apie galimą Alzheimerio ligos sukėlėją – fruktozę, rašo „Science Alert“.

Seniau atlikti tyrimai parodė, kad smegenyse esanti fruktozė padėjo mūsų protėviams ieškoti maisto. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje šio cukraus organizme sukeliami pokyčiai gali būti susiję su Alzheimerio liga.

Fruktozės yra daugelyje maisto produktų, įskaitant daugelio mėgstamus vaisius, daržoves ir medų. Tačiau ji organizme gali gamintis ir natūraliai, pavyzdžiui, vartojant daug druskos turinčius maisto produktus.

Mokslininkams seniai žinoma, kad fruktozė slopina tam tikrus smegenų medžiagų apykaitos aspektus, pavyzdžiui, neleidžia blaškytis į nesenus prisiminimus ir skatina sutelkti dėmesį į esamąjį laiką. Tam tikros smegenų veiklos „išjungimas“ padeda geriau susikoncentruoti į išgyvenimą, skatina tyrinėti ir rizikuoti – visa tai buvo labai svarbu dabartinių žmonių protėviams ieškant maisto.

Naujo tyrimo autoriai teigia, kad šis „išgyvenimo jungiklis“ yra nuolat įjungtas ir dabar, nors daugumai iš mūsų šiais laikais retai kada tenka ieškotis maisto. Tai skatina mus vartoti daugiau nei reikia riebaus, saldaus ir sūraus maisto.

Tyrimas taip pat rodo, kad tai gali sukelti smegenų uždegimą ir, kaip teigia mokslininkai, paskatinti Alzheimerio ligą.

„Manome, kad iš pradžių nuo fruktozės priklausomas smegenų metabolizmo sumažėjimas šiose srityse buvo grįžtamas reiškinys, turėjęs teigiamą poveikį, – sako Kolorado universiteto Anschutzo medicinos centro nefrologas Richardas Johnsonas. – Tačiau pasikartojančio fruktozės metabolizmo skatinamas lėtinis, nuolatinis smegenų metabolizmo sumažėjimas sukelia progresuojančią smegenų atrofiją ir neuronų nykimą su visomis Alzheimerio ligai būdingomis ypatybėmis.“

Tyrėjai kelia hipotezę, kad fruktozės ir jos šalutinio produkto, tarpląstelinės šlapimo rūgšties, poveikis skatina su Alzheimerio liga susijusių baltymų kaupimąsi. Tai trikdo kraujo tekėjimą į smegenų žievę, hipokampą ir gumburą ir intensyvina kraujotaką aplink regos centrus smegenų žievėje (susijusius su maisto, kaip atlygio, signalais).

Anot mokslininkų, visa tai gali nutikti dėl astrocitais vadinamų smegenų ląstelių funkcijos sutrikimų, skatinančių kauptis su Alzheimerio liga siejamas amiloidines plokšteles.

Tyrėjai taip pat atkreipia dėmesį į įvairių Alzheimerio ligos rizikos veiksnių (tokių kaip alkoholio vartojimas) ir fruktozės gamybos sąsajas, kurios išryškėja tyrimuose su gyvūnais.

„Vienas tyrimas parodė, kad pakankamai ilgai laboratorines žiurkes šeriant fruktoze, jų smegenyse atsiranda tau ir amiloido beta baltymų – tų pačių baltymų, kurie pastebimi sergant Alzheimerio liga, – teigia R. Johnsonas. – Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse paprastai aptinkamas padidėjęs fruktozes lygis.“

Ateityje bus siekiama atlikti daugiau bandymų, kurie, kaip tikimasi, padės nustatyti, kokį vaidmenį fruktozės ir šlapimo rūgšties metabolizmas atlieka smegenyse ir ar tai kaip nors susiję su Alzheimerio ligai būdingomis sąlygomis.

Manoma, kad Alzheimerio ligą lemia dieta, todėl siūloma atlikti dietinius ir farmakologinius tyrimus, siekiant sumažinti fruktozės poveikį arba blokuoti fruktozės metabolizmą, ir taip nustatyti, ar tai galėtų padėti užkirsti kelią, valdyti ir gydyti šią ligą.

Sergančiųjų daugėja

Higienos instituto duomenimis, 2021 metais Alzheimerio liga diagnozuota 3 850 asmenų, o 2015 metais sergančiųjų skaičius siekė 4 399. Tai rodo, kad šalyje per 6 metus ambulatorinėse ar stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose pacientų skaičius sumažėjo. Tačiau demencija sergančius pacientus ir jų artimuosius vienijančios organizacijos teigia, kad oficiali statistika neatspindi realios situacijos, nes ne visi pacientai kreipiasi į gydymo įstaigas.

Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje pabrėžiama, kad demencija, kurią sukelia įvairios ligos ir traumos, pažeidžiančios smegenis, pavyzdžiui, Alzheimerio liga ar insultas, serga daugiau nei 55 mln. žmonių ir tai tampa „pasauline visuomenės sveikatos problema“. Skaičuojama, kad šis skaičius iki 2030 metų gali išaugti iki 78 mln., o iki 2050 metų – pasiekti 139 mln., kadangi visuomenė sensta.

Skaityti visą pranešimą