Naują būstą leis pirkti tik 100 proc. baigtame pastate: girdima kritika – užsitęs statybos, gali brangti būstai

Prieš 1 metus 78

Nuo kitų metų Lietuvoje naują būstą bus galima pirkti tik vystytojui registravus 100 procentų pastato baigtumą. Nekilnojamojo turto plėtros asociacija sako, dėl tokio Seimo priimto įstatymo pakeitimo užsitęs statybos, gali brangti būstai. Aplinkos ministerijos teigimu, pirkėjas bus apsaugotas nuo nemalonių situacijų.

Butų statyba jau beveik baigta, tačiau pirkėjai su pardavėjais rankomis sukirsti galės, kai pastatų baigtumas bus 85 proc. ir daugiau. Nuo kitų metu sandoriai pas notarus galės būti atlikti dar vėliau – registravus 100 proc. pastato baigtumą.

„Praktine prasme tai reiškia žmonėms, kad jie savo būstą galės įsigyti 3-4 mėnesiais vėliau, nei tai galima padaryti dabar. Matyt, labiausiai tai turės įtakos tiems žmonėms, kurie jau dabar yra pasirašę preliminarią sutartį ir planavo perimti būstą šių metų pabaigoje“, – sako „REWO“ direktorius Edvinas Malevskis.

Nekilnojamojo turto plėtros asociacija sako, kad tai bus nemenka našta projektų vystytojams.

„Vėdinimas, rekuperacinė sistema, klozetai, kriauklės ir panašiai, kas yra reikalaujama priduodant projektą. Tai dabar tai turės padaryti pats vystytojas. Tikėtina, kad darys tai mažiausia kaina, mažiausiomis sąnaudomis ir paskui žmogus, kuris nori tam tikro individualumo turėti savo namuose, perkamam objekte turės griauti tai ir perdarinėti iš naujo“, – teigia Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius.

Tačiau Aplinkos ministerija sako, kad kalba ne apie sienų spalvą ar klozetus, o tuos darbus, kurių patys pirkėjai negali pasidaryti.

„Ir dabar galima daugiabučiuose pastatuose užbaigti statybą su daline apdaila butuose, ir ateity numatoma, kad tą šimtaprocentinį baigtumą būtų galima fiksuoti, kai baigti visi bendrieji dalykai – konstrukcijos, inžinerija, lauko darbai, o bute palikta tiek, kad žmogus galėtų įsirengti pagal savo skonį“, – kalba aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė.

Pasak nepriklausomo nekilnojamojo turto analitiko, gyventojai galės jaustis saugesni, nes iki šiol pasitaikydavo situacijų, kai nusipirkus butą paaiškėdavo, kad nesutvarkytos namo nuotekos ar kiti inžineriniai darbai.

„Gyventojai kartais papuldavo į tokias situacijas ir kartais net būdavo šantažuojami, nors jie būdavo nusipirkę turtą, bet, iš kitos pusės, turėdavo dar galbūt susimokėti, kad vystytojas pabaigtų tam tikrus darbus“, – sako Nepriklausomas nekilnojamojo turto analitikas Arnoldas Antanavičius.

„Naudoti pastatą galima, kai jis užbaigtas ir įregistruotas. Dabar gyventojas, kuris įsigyja dalinio baigtumo būstą, ateina į didelę riziką“, – mano viceministrė D. Veličkaitė-Matusevičė.

Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos teigimu, greičiausiai kils ne tik kartelė vystytojams, bet ir būstų kainos.

„Prielaidos tam yra – kapitalo kaštai, ilgesnis vystytojo buvimas tame projekte, didesnis baigtumo laipsnis“, – sako M. Statulevičius.

Pernai Lietuvoje nekilnojamojo turto sandorių skaičius krito beveik penktadaliu, butų parduota 13 proc. mažiau nei 2021-aisiais.

Skaityti visą pranešimą