NATO vadovas: Vokietija pati turi nuspręsti, ar perduos Ukrainai „Patriot“ sistemas

Prieš 1 metus 76

Vokietija pasiūlė Lenkijoje dislokuoti pažangią JAV gamybos sistemą „Patriot“ po praėjusios savaitės incidento, kai atklydusi raketa, manoma, Ukrainos, pataikė į Lenkijos Pševoduvo kaimą, esantį vos už 6 kilometrų nuo Ukrainos sienos, žuvo du civiliai. Tačiau Lenkijos valdžia pasiūlė Berlynui verčiau perkelti sistemą į Ukrainą, kad padėtų Kyjivui gintis nuo Rusijos raketų.

„Sveikinu vokiečių pasiūlymą sustiprinti Lenkijos oro gynybą dislokuojant „Patriot“ sistemas“, – sakė J. Stoltenbergas. Tačiau jis tvirtino, kad bet kokie planai siųsti konkrečią ginkluotę į Ukrainą yra pačių „valstybių sprendimas“. Jis pridūrė, kad „kartais yra sutartys dėl galutinių vartotojų, todėl reikia konsultuotis su sąjungininkėmis, bet galiausiai nusprendžia šalies vyriausybė“.

Vokietijos gynybos ministrė ketvirtadienį sakė, kad Berlynas turės aptarti su NATO bet kokius pasiūlymus siųsti į Ukraina „Patriot“ sistemą, nes tai – dalis Aljanso integruotos gynybos. NATO sąjungininkės jau nusiuntė milijardų dolerių vertės ginklų Ukrainai, kad padėtų atremti Rusijos invaziją, įskaitant modernias oro gynybos sistemas. Vokietija suteikė Kyjivui vidutinio nuotolio „Iris-T“ sistemą.

J. Stoltenbergas sakė, kad per kitą savaitę Rumunijos sostinėje Bukarešte vyksiantį NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą ragins šalis paspartinti tiekimus Ukrainai. „Geriausias būdas padidinti taikaus sprendimo galimybes – remti Ukrainą, – sakė jis. – Taigi NATO ir toliau rems Ukrainą tiek, kiek reikės. Mes neatsitrauksime“.

Iki šiol Jungtinės Valstijos ir kitos NATO sąjungininkės vengė perduoti Ukrainai ilgojo nuotolio sistemas „Patriot“. Ši JAV sistema yra svarbiausia Aljansui ginant oro erdvę rytiniame flange. Vašingtonas jau dislokavo „Patriot“ raketas Lenkijoje, o Berlynas – Slovakijoje.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą