Nakties padangėse ryškiausių fejerverkų galime ir nebeišvysti – Seime siūloma drausti galingiausią pirotechniką

Prieš 11 mėnesius 92

Seimo Aplinkos komitete pristatytas siūlymas uždrausti galingus fejerverkus, o vadinamąsias „bambioškes“ leisti įsigyti tik pilnamečiams.

Trečiadienį Seimo Aplinkos komitete nagrinėtas socialdemokrato Lino Jonausko siūlymas nuo 2023 m. liepos 1 d. uždrausti F4 kategorijos fejerverkus.

F4 kategorijos fejerverkai – patys galingiausi. Šiuo metu juos įsigyti, naudoti ir tiekti rinkai gali tik pirotechnikai.

„Patys taršiausi, pavojingiausi, garsiausi pirotechnikos gaminiai turėtų būti draudžiami Lietuvos teritorijoje. Tiems, kuriems reikia pirotechniko kvalifikacijos, Lietuvoje nebūtų iš viso eksploatuojami. Turbūt bus dar ieškoma kompromisų, tai prie tos diskusijos dar grįšime“, – komitete teigė L. Jonauskas.

Taip pat siūloma uždrausti F2 kategorijos fejerverkus, kurie dar vadinami „bambioškėmis“, įsigyti jaunesniems nei 16 metų asmenims.

„Kada paaugliai prisiperka, braižo su degtukų dėžute, mėto juos po kojomis ir ne tik gąsdina žmones, triukšmauja, bet ir sukelia įvairių situacijų. Siūlau juos pardavinėti nuo 18 metų“, – Seime kalbėjo L. Jonauskas.

Įstatymo aiškinamajame rašte pažymima, kad Belgijoje, Vokietijoje, Danijoje, Airijoje, Prancūzijoje F2 kategorijos civilinių pirotechnikos priemonių galima įsigyti tik nuo 18 metų.

Tikimasi, kad priėmus įstatymo pataisas sumažės civilinių pirotechnikos priemonių neigiamas poveikis aplinkai, gyvūnams, žmonių fizinei ir psichinei sveikatai.

„Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, dėl gausiai šaudomų civilinių pirotechnikos priemonių miestų oro kokybės tyrimų stotys fiksuoja padidėjusias kietųjų dalelių (KD10, KD2,5), sieros dioksido, azoto oksidų, anglies monoksido koncentracijas. Šių teršalų vertės per pirmąją Naujųjų metų valandą išauga kelis kartus. Naujųjų metų naktį, kai šaudomi fejerverkai ir deginami kiti įvairūs pirotechnikos gaminiai, valstybinės oro kokybės monitoringo stotys miestuose išmatuoja iki 10 kartų didesnę kietųjų dalelių (KD10) koncentraciją aplinkos ore“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

A. Gedvilas stojo ginti pirotechnikus

Vairuodamas automobilį posėdyje dalyvavęs politikas Aidas Gedvilas stebėjosi tokiu pasiūlymu ir teigė nemanantis, kad idėja uždrausti galingus fejerverkus būtų gera.

„Linai, na kaip tau gimsta tokios idėjos? Koks tikslas? Iš kur tu semiesi tokių genialių minčių? Tai kaip dabar bus? Lietuvoje nebus jokių pirotechnikos dalykų? Nesvarbu, šventės, dar kažkas.

Jeigu mes labiau norėsime pažymėti vestuves, krikštynas, mes ką, važiuosime į kitą šalį šaudyti, švęsti? Ar tai iš tikrųjų toks blogas reikalas? Mes viską norime uždrausti, panaikinti. Ar turite skaičiavimus kažkokius dėl taršos? Aš suprantu, kai paaugliai po kojomis mėto tas „bambioškes“, tai netinka ir nepatinka. Bet, jei daug dešimtmečių fejerverkai naudojami, tai gal reikia kažkokių išimčių, kad būtų galima ne visiškai atsisakyti tų galingų fejerverkų“, – automobilyje kalbėjo Seimo narys.

Jeigu mes labiau norėsime pažymėti vestuves, krikštynas, mes ką, važiuosime į kitą šalį šaudyti, švęsti?

A. Gedvilas

Į tai replikuodamas L. Jonauskas teigė, kad drausti dabar prekyboje esančių fejerverkų, kuriuos gali įsigyti kiekvienas žmogus, nesiūloma, o draudimas galiotų tik patiems galingiausiems.

„Kolega Aidas daugiau laiko praleidžia prie automobilio vairo, vietoje to, kad skaitytų kolegų paruoštus projektus. Noriu pasakyti, kad nebus to totalinio draudimo. Bus apribojimas tik profesionaliai pirotechnikai. Tai Naujų metų, Kalėdų šventimui naudojami fejerverkai. O tuos pirotechnikus ir atvejus, kada naudojami fejerverkai galingi, turbūt galima ant pirštų suskaičiuoti. Visi kiti fejerverkai, kurie yra civilinėje apyvartoje, kur žmonės gali įsigyti, jie nebus ribojami“, – pažymėjo politikas.

Aplinkos ministerija pritaria draudimui

Komiteto posėdyje dalyvavusi Aplinkos apsaugos agentūros atstovė Vilma Bimbaitė teigė, kad vertinant oro taršą Naujųjų metų naktį, festivalio „Vilniaus fejerija“ metu, nustatyta, kad teršalų koncentracija kietosiomis dalelėmis išauga iki 17 kartų.

„Šis reiškinys kartojasi kasmet, kada švenčių metų yra šaudomi fejerverkai. Todėl galima užtikrintai teigti, kad būtent fejerverkai sukelia tokią taršą“, – tvirtino V. Bimbaitė.

Savo ruožtu Aplinkos ministerijos specialistas Paulius Žvirblis teigė, kad ministerija neprieštarauja Seimo nario siūlymui.

„Aišku, atkreipiame dėmesį į Teisingumo ministerijos išvadą dėl atitikties Direktyvai. Galimai yra tam tikra neatitiktis. Bet, jei tas klausimas būtų išsiaiškintas, Aplinkos ministerija prieštaravimo apribojimams neturi“, – teigė P. Žvirblis.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad pirotechnikos gaminiai nėra labiausiai aplinką teršiantis veiksnys.

„Pirotechnikos gaminiai nesudaro liūto dalies nacionaliniuose išmetimuose. Tačiau tai vis tiek yra tam tikras kiekis teršalų, kurios nebuvimas padėtų siekti mūsų įsipareigojimų įgyvendinimo“, – pažymėjo Aplinkos ministerijos specialistas.

Lietuvos pirotechnikų asociacija: siūlymai prieštarauja ES Direktyvai

Lietuvos pirotechnikų asociacija (LPA) išplatintame pranešime pažymi, kad užuot uždraudus profesionalių fejerverkų naudojimą, asociacija siūlo griežčiau reglamentuoti pirotechnikos naudojimą visuomenei

Seimui pradėjus Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo svarstymą, Lietuvos pirotechnikų asociacijos vadovas Ovidijus Barkauskas pažymi, kad profesionalių fejerverkų (F4 kategorijos) naudojimas nėra uždraustas nė vienoje ES šalyje – tai reglamentuoja ES Direktyvos 2013/29/ES nuostatos, o fejerverkų tarša yra itin momentinė, trumpalaikė ir labai lokalizuota, be to, jų gamyboje jau pradėtos naudoti ir perdirbamos bei aplinkai draugiškos medžiagos. Asociacija, kurios nariai atstovauja daugiau nei 80 proc. pirotechnikos priemonių rinkos, reaguodama į situaciją pateikė Seimui savo siūlymus dėl pirotechnikos priemonių platinimo ribojimo, tarp kurių – visiškas fejerverkų prekybos uždraudimas internetinėse parduotuvėse bei nešaudymo zonų nustatymas savivaldybių masinio susibūrimo vietose.

Kaip teigia Lietuvos pirotechnikų asociacijos (LPA) vadovas Ovidijus Barkauskas, draudimo naudoti profesionalius F4 kategorijos fejerverkus, kuriuos naudoti gali tik profesionalai, daugiau netaiko nė viena ES šalis.

„Jei tokios įstatymo pataisos vis dėlto būtų priimtos, Lietuva taptų vienintele valstybe ES, uždraudusia masinių švenčių metu naudoti profesionalius fejerverkus. Tai sukeltų ES Direktyvai prieštaraujantį ir analogų Bendrijos mastu neturintį precedentą”, – pažymi O. Barkauskas.

Asociacijos vadovas pastebi, kad fejerverkai ES ir Lietuvoje yra skirstomi į 4 kategorijas, o F4 kategorijos pirotechnikos priemonių gali įsigyti ir naudoti tik specialių žinių turintys asmenys, t. y. profesionalai, gavę specialų pasiruošimą, kvalifikaciją ir būtinus leidimus, kurie įgyjami kvalifikacijos kursuose. Todėl F4 fejerverkus naudoja išimtinai tik profesionalai ir tik didelių švenčių, festivalių, koncertų ar kino pramonės filmavimų metu. Tarp tokių renginių patenka ryškiausių užsienio muzikos žvaigždžių koncertai, per kuriuos įprasta naudoti profesionalius fejerverkus, bei tokios svarbios valstybinės šventės, kaip Sausio 13-osios minėjimai, kurių metu fejerverkų salvėmis pagerbiamas Laisvės gynėjų atminimas.

LPA vadovas O. Barkauskas taip pat pabrėžia, kad naudojant F4 kategorijos fejerverkus, oro ir aplinkos tarša yra itin lokalizuota, koncentruota dideliame aukštyje ir trumpalaikė, neviršijanti oro kokybės normų – tai patvirtina Aplinkos apsaugos agentūros reguliariai atliekamų tyrimų duomenys.

„Remiantis mokslininkų chemikų tyrimais, būtent profesionalūs fejerverkai yra mažiausiai pavojingi, nes jų naudojimo vieta yra reglamentuojama, o triukšmo lygis kur kas mažesnis dėl didesnio atstumo nuo leidžiamų profesionalių fejerverkų vietos iki fejerverkus stebinčių žiūrovų, – pabrėžia O. Barkauskas. – Vokietijos ir Lietuvos mokslininkų chemikų atlikti tyrimai rodo, kad fejerverkų įtaka klimato kaitai yra neapčiuopiamai maža – jų poveikis aplinkai nėra kuo nors reikšmingai išsiskiriantis nuo kitų oro, dirvos ar vandens taršos būdų. Aplinkai draugiškų priemonių naudojimas fejerverkų pramonėje yra vienas asociacijos prioritetų, todėl mūsų narių iniciatyva fejerverkų gaminiuose jau atsisakyta toksiškų medžiagų – švino, arseno, stibio, heksachlorobenzeno, taip pat plastiko, kuris pakeistas į perdirbamas ir aplinkai draugiškas medžiagas.”

Asociacijos vadovas taip pat atkreipia dėmesį, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje nebuvo užfiksuota nė vieno traumų ar sužalojimų atvejo, profesionalams naudojant F4 kategorijos fejerverkus, – tai patvirtina, kad šių fejerverkų naudojimas yra saugus.

Užuot ėmusis drastiškų veiksmų – uždraudus profesionalų naudojamus F4 kategorijos fejerverkus, kas prieštarauja ir ES Direktyvos nuostatoms, LPA ragina eiti daugelio valstybių jau pramintu keliu – įvertinti galiojantį reglamentavimą dėl F2 ir F3 kategorijų fejerverkų naudojimo visuomenėje, t.y. taip vadinamą buitinį fejerverkų naudojimą.

Asociacijos siūlomos priemonės, pasak O. Barkausko, padėtų išvengti kylančių problemų, kai nesilaikant taisyklių šių kategorijų fejerverkai yra prieinami nepilnamečiams ir naudojami masinio susibūrimo vietose.

Atsižvelgiant į tai, LPA pritaria įstatymo projekte pateiktam siūlymui numatyti, kad F2 kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 18 metų asmenys, bei pateikė Seimui daug kitų savo siūlymų dėl pirotechnikos priemonių platinimo, kontrolės ir naudojimo ribojimo, padėsiančių apriboti ir labiau reglamentuoti pirotechnikos priemonių naudojimą šalyje, kurių dalį jau taiko ir kitos ES šalys.

Skaityti visą pranešimą