Naftotiekio „Družba“ nuotėkis: energetinio karo prieš Europą fone verslas sako didesnės žalos nepatiriantis

Prieš 1 metus 95

Lenkija aptiko nuotėkį naftotiekyje „Družba“. Teko iš dalies stabdyti naftos tiekimą Vokietijos naftos perdirbimo įmonėms. Avarijos priežastis tiriama. Energetikos objektai atsidūrė geopolitinės įtampos centre, kai Rusija Europai paskelbė energetikos karą ir ėmė mažinti arba visai sustabdė dujų tiekimą. Rugsėjo pabaigoje buvo aptikti nuotėkiai keturiose „Nord Stream“ vietose. Maskvoje vykstančioje energetikos savaitėje Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija, jei tik Europa panorės, vėl gali atsukti čiaupus, ir pateikė savo avarijos versiją.

Karo prieš Ukrainą ir Rusijos energetinio karo prieš Europą fone šio naftotiekio pavadinimas „Družba“ (liet. Draugystė) skamba daugiau nei ironiškai. Vienas didžiausių pasaulio vamzdynų nutiestas praėjusio amžiaus 7-ame dešimtmetyje, juo nafta iš Uralo į Europą pumpuojama per dvi pagrindines atšakas, einančias per Baltarusiją ir Ukrainą.

Nuotėkį Lenkijos naftotiekių operatorės PERN sistemos aptiko antradienio vakare, maždaug už 70 kilometrų nuo Plocko, į Vokietiją einančioje vakarinėje atšakos dalyje.

„Vietos gyventojams pavojus negresia, ugniagesiai saugo vietovę, kad nekiltų gaisras“, – ramino ugniagesių tarnybos atstovas Mariuszas Bladoszewskis.

Nafta iš pažeistos linijos susimaišė su grunto vandenimis. Avarinės tarnybos teigia išpumpavusios apie 400 kubinių metrų šio mišinio, kuris susikaupė kukurūzų lauke.

„Mes pumpuojame vandens ir naftos mišinį, bet puikiai suvokiame, kad vamzdyne nafta. Lauke dėl nuotėkio susidarė įduba, į jį nutekėjo mišinys. Ugniagesiai turi ne tik išpumpuoti naftą, bet ir vandenį, dumblą, užterštą naftą. Esame netoli dirbančios technikos, todėl juntama smarvė“, – sakė ugniagesių tarnybos atstovė Malgorzata Jarocka-Krzewowska.

Antroji naftotiekio atšaka veikia normaliai. Lenkijos pareigūnai, paklausti apie galimą sabotažą, spėja, kad nuotėkį galėjo sukelti nelaimingas atsitikimas, priežastys tiriamos.

Naftotiekis „Družba“ yra itin svarbus Vokietijos naftos perdirbimo įmonei Švedto mieste, ji tiekia 90 proc. sostinei Berlynui būtino kuro. Rusijai pradėjus energetinį karą prieš Europą, praėjusį mėnesį Vokietijos vyriausybė pranešė perimanti šios naftos perdirbimo gamyklos ir kitų Rusijos įmonės „Rosneft“ operacijų Vokietijoje kontrolę, tad įmonės gali naudoti iš kitų šalių gaunamą žaliavą. Švedto bendrovė teigia, jog dėl nuotėkio naftokietyje „Družba“ tiekimas nesustojo, tik gaunama mažiau naftos.

„Nuotėkis paveikė tik tiekimą iš Lenkijos į Vokietiją. Lenkijos perdirbimo įmonės naftą gauna kaip įprastus. Su Vokietijos partneriais palaikome ryšius, kad tiekimas būtų užtikrintas pagal turimas technologines galimybes“, – teigia Lenkijos naftotiekių operatorės PERN atstovė Katarzyna Krasinska.

Lenkijos bendrovė „Orlen“ taip pat nesiskundžia tiekimo sutrikimais jos naftos perdirbimo įmonei Plocke. Čekijos bendrovė „Mero“ teigia nepastebėjusi tiekimo sutrikimų.

Naftotiekis „prakiuro“ netrukus po to, kai praėjusį mėnesį Baltijos jūroje buvo aptikti nuotėkiai 4 Rusijos dujotiekio „Nordstream“ vietose.

V. Putinas pasinaudojo Maskvoje surengtos energetikos savaitės tribūna, kad paneigtų Rusijos kaltę dėl dujotiekio nuotėkių, mestų „tarptautiniam terorizmui“, kuris neva naudingas JAV, Lenkijai, Ukrainai.

„Žodžiu, viskas aišku, kas tai organizavo ir kam tai naudinga“, – aiškina Rusijos prezidentas.

Tiriantys naftotiekio „Družba“ avariją Lenkijos pareigūnai sako – tikrąją priežastį nustatys, kai slėgis vamzdyne sumažės, nuotėkis sustos. Svarbiausia – visuomenei pavojaus nėra.

.

Skaityti visą pranešimą