Mykolo Aleknos talentą atskleidęs Jusis: man sakė, kad iš jo disko metiko nebus, bet mes pasieksime daug

Prieš 1 metus 79

Kol kas Judžine vykstančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate dominuoja šeimininkai. Amerikiečiai jau iškovojo 16 medalių. Ar medalių lentelėje atsiras Lietuvos vardas paaiškės jau ankstų trečiadienio rytą, kai disko metimo finale kovos Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius. 19-mečio M. Aleknos treneris Mantas Jusis negalėjo įsivaizduoti, kad jo auklėtinis taip greitai taps pretendentu į medalius.

29-erių M. Jusis pats išbandė ne vieną lengvosios atletikos rungtį – disko metimą, rutulio stūmimą ir net ieties metimą. Tačiau jo rezultatai nestulbino. Diską jis toliausiai yra metęs tik 47,67 m. Jo auklėtinio asmeninis rekordas jau 20 metrų geresnis – 69,81 m.

„Pasirinkau trenerio kelią, nes aš pats savo treniruočių procese daug klydau, klydau ir klydau“, – juokiasi M. Jusis.

Pasaulio čempionato debiutantas M. Alekna į finalą pateko su geriausiu rezultatu – 69,91 m. M. Jusis mano, kad tai nekeičia pagrindinio finalo favorito, kuriuo išlieka slovėnas Kristjanas Čehas: „Jis pirmu bandymu įvykdė normatyvą. Numetė 68 metrus ir tai buvo lengvas, techniškas, ne stiprus metimas. Jis yra absoliutus šių varžybų lyderis.“

– Su kokiu tikslu jūs išvažiavote į šį čempionatą?

– Tai yra pirmas Mykolo suaaugusiųjų pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Tai ir važiavome debiutuoti, patekti į finalą. Mūsų šio sezono pagrindinis tikslas jau įvykdytas. Mes esame tarp dvylikos geriausių pasaulio disko metikų. Rytoj bandysime patekti į geriausiųjų aštuonetą. Tai pagrindinis mūsų tikslas.

– Visgi atrankoje M. Alekna metė toliausiai, tai kelia ir tam tikrus lūkesčius prieš finalą. Tačiau kaip viskas gali pasikeisti finale?

– Labai stiprus yra Slovėnijos sportininkas Kristjanas Čehas. Jis pirmu bandymu įvykdė normatyvą. Numetė 68 metrus ir tai buvo lengvas, techniškas, ne stiprus metimas. Jis yra šių varžybų favoritas, šį sezoną metęs už 71 m ribos. Jis yra absoliutus šių varžybų lyderis.

– Sezono lyderis, olimpinis čempionas Danielis Stahlis vos pateko į finalą, numetęs tik 65,95 m. Kas gali lemti tokį nestabilumą?

– Reikia atsiminti, kad jis yra patyręs sportininkas, tituluotas olimpinis čempionas. Tokie sportininkai net jeigu buksuoja atrankoje pagrindinėse varžybose padaro tai, ką reikia ir kam yra pasiruošę. Tas pats ir su olimpiniu vicečempionu Simonu Petterssonu. Jis šį sezoną mėtė tik 63-64 metrus, o atrankoje sugebėjo numesti 68 m. Tokie patyrę sportininkai visada gali kovoti dėl aukščiausių titulų.

– Finale labai svarbus ir psichologinis pasirengimas. Kaip Mykolas rengiasi tokios svarbos finalui?

– Kelios dienos prieš varžybas emocijų būna įvairių. Reikia atrasti būdų nusiraminti – nesėdėti kambaryje. Šiandien ėjome pasivaikščioti palei upę, pasikalbėjome, pabuvome gamtoje. Būtent prieš varžybas reikia nesudegti, o varžybose jis jaučiasi gerai. Jam patinka, kai yra daug varžovų ir gali svarbiausiose varžybose parodyti geriausią rezultatą.

– Kokie jūsų buvo lūkesčiai, kai tik pradėjote dirbti su Mykolu Alekna?

– Jam buvo 15-a metų, liesas. Visi sakė, kad iš jo disko metiko nebus, nes jo siauri pečiai, kūdas, atėjęs iš futbolo. Aš žinojau, kad bus kažkokio lygio metikas, bet niekada negalvojau, kad 19-os metų mes važiuosim į pasaulio čempionatą, pateksim į finalą, gal į aštuntuką ar dar aukščiau. Šiandien aš žinau, kad mes galim pasiekti daug.

– Pats M. Alekna po atrankos sakė, kad jo progresas – trenerių nuopelnas. Kiek iš tiesų yra jame genų, talento ir kiek sėkmingo treniravimo paslapčių?

– Aš manau, kad talentingas sportininkas gali atsiskleisti tik pas talentingą trenerį. Kai viskas yra viename – genetika, talentas ir pats sportininkas nori būti tarp geriausių pasaulio disko metikų. Tai jo svajonė, jis tuo mėgaujasi. Jo tėtis Virgilijus Alekna dukart olimpinis čempionas, jis pats nori juo būti ir turi gerą komandą. Mes visi dirbame dėl vieno tikslo.

– Koks Mykolo charakteris? Sektoriuje atrodo rimtas ir ramus.

– Mes prieš varžybas daug juokaujame – kas bus jeigu numes, kas bus – jei nenumes. Jis tikrai yra linksmas, gerai nusiteikęs prieš varžybas. Tik varžybose atrodo labai rimtas ir susikaupęs. Turbūt toks ir turi būti sportininkas pagrindinėse varžybose.

– Dažniausiai treneriais tampa buvę tituluoti disko metikai – Romas Ubartas, Vaclovas Kidykas, Gerdas Kanteris. Koks jūsų buvo kelias į šią profesiją?

– Mano buvo vienas iš motyvų tas, kad kaip sportininkas gali turėti vieną karjerą, o kaip treneris – dvi, tris, keturias. Dabar su Mykolu yra pirmoji mano sėkminga karjera. Galbūt už kokių ketverių metų turėsiu kitą sėkmingą karjerą su kitu sportininku ar bent panašią. Ir tuo džiaugsiuosi.

Pasirinkau trenerio kelią, nes aš pats savo treniruočių procese daug klydau, klydau ir klydau. Viską rašiausi į dienyną, skaičiau daug knygų ir galvojau, kada aš nustosiu klysti. Dabar turiu pasirinkęs pasirengimo kryptį, laikausi tam tikrų taisyklių kaip treneris. Kol kas viskas puikiai sekasi.

Žinoma, būtų lengviau karjerą pradėti kaip Gerdui Kanteriui, kuris tiesiog baigė karjerą ir pas jį iškart atvažiavo Piotras Malachowskis, Robertas Urbanekas. O dabar ir 70 metrų metantis slovėnas Kristjanas Čehas, nors G. Kanteris kažkokių pasiekimų kaip treneris neturėjo.

– Mykolas Alekna sakė, kad finalas bus itin konkurencingas, nes disko metimo rezultatai šovė į viršų. Ar iš tiesų dabar esame bene arčiausiai to niekaip nepasiekiamo Jurgeno Schulto pasaulio rekordo (74,08)?

– Labai didelį proveržį padarė Kristjanas Čehas, pernai pagerinęs Europos iki 23 metų rekordą. Šiais metais Mykolas pagerino neoficialų 19-mečių pasaulio rekordą. Jie pakėlė disko metimą į naują lygį ir tai verčia stiebtis ir kitus, patyrusius sportininkus. Jie mato, kad ateina jaunimas.

– Koks bus jūsų paskutinis palinkėjimas Mykolui prieš finalą?

– Daryk tai, ką darai treniruotėse, atlik technišką metimą ir visos svajonės išsipildys.

LRT transliacijų tvarkaraštis:

LRT TELEVIZIJA:
07.20 d. 03:15-06:00 val. Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Tiesioginė transliacija iš Judžino.
( A. Gudžius, M. Alekna – disko metimas, finalas).
Kartojama: LRT TELEVIZIJA 8:55-11:40 val.

LRT TELEVIZIJA:
07.21 d. 03:20-06:00 val. Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Tiesioginė transliacija iš Judžino.
(L. Jasiūnaitė – ieties metimas, atranka; jei pateks, I. Zarankaitė – disko metimas, finalas; M. Morauskaitė – 400 m, pusfinalis).
Kartojama: LRT TELEVIZIJA 8:55-11:35 val.

LRT TELEVIZIJA:
07.23 d. 03:40-06:00 val. Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. Tiesioginė transliacija iš Judžino.
(jei pateks, L. Jasiūnaitė – ieties metimas, finalas; jei pateks, M. Morauskaitė – 400 m, finalas).
Kartojama: LRT TELEVIZIJA 12:00-14:00 val.

LRT PLIUS:
07.24 d. 16:15-19:00 val. Pasaulio lengvosios atletikos čempionatas. 35 km ėjimas. Vyrai. Dalyvauja M. Žiūkas ir A. Mastianica. Tiesioginė transliacija iš Judžino.

Skaityti visą pranešimą