Mokslininkų sukurti miltai leidžia ilgiau jaustis sotiems ir sumažina gliukozės kiekį

Prieš 1 metus 90

Tai ne fantastinis filmas, o realybė: iš specialiai sukurtų miltų mokslininkai iškepė duoną, kuri ilgesniam laikui užtikrina sotumo jausmą ir sumažina gliukozės kiekį kraujyje. Teigiama, jog tai gali tapti sveikesne alternatyva, mažinančia nutukimo ir diabeto riziką, rašo „Science Alert“.

Naujieji miltai pagaminti iš ankštinių augalų: avinžirnių, lęšių ir pupelių. Jau anksčiau buvo žinoma, kad šie augalai padeda išlaikyti sveiką svorį ir sumažinti širdies ligų riziką, o jų nauda daugiausia priklauso nuo galimybių išsaugoti augalinės medžiagos vientisumą. Manoma, kad gaminant įprastus kvietinius miltus skaidulų struktūros suardomos malimo procese.

„Šiandien, kai visi esame skatinami vartoti daugiau skaidulų, šis tyrimas pabrėžia fizinės skaidulų formos svarbą, nes nepažeistos ląstelių sienelės padeda sulėtinti krakmolo virškinimą, normalizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir stimuliuoti sotumo hormonus“, – sako biochemikas iš Londono Karaliaus koledžo Peteris Ellisas.

Naujuosius miltus mokslininkai išbandė su 20-čia sveikų žmonių, kuriems buvo patiektos trys baltos duonos riekės, atitinkamai turinčios 0, 30 ir 60 procentų avinžirnių miltų. Kad skonis būtų geresnis, tiriamiesiems pasiūlytas ir natūralių uogų džemas, neturintis pridėtinio cukraus.

Avinžirniais praturtinta duona leido tyrime dalyvavusiems savanoriams, jų pačių teigimu, ilgiau jaustis sotiems. O jų kraujo analizė parodė, kad tai susiję su padidėjusiu sotumo jausmą skatinančių hormonų lygiu.

Taip pat sumažėjo gliukozės kiekis kraujyje – 30 procentų avinžirnių miltai iki 40 procentų sumažino gliukozės kiekį kraujyje, lyginant su įprastais miltais; panašų rezultatą padėjo pasiekti ir 60 procentų avinžirnių miltai.

Mokslininkų teigimu, taip yra dėl to, kad krakmolas organizme ilgiau skyla.

„Buvome sužavėti rezultatais, kuriuos stebėjome sveikų žmonių grupėje, o dabar norėtume pamatyti, kaip mūsų ląstelinė avinžirnių miltų duona gali padėti suvaldyti kūno svorį ar diabetą, atliekant didesnio masto mitybos tyrimus su žmonėmis, kenčiančiais nutukimo ir cukrinio diabeto, – sako vienas iš tyrėjų.

Sveikesnė alternatyva

Nemaža dalis pacientų, kamuojamų diabeto ar antsvorio, sunkiai keičia mitybos įpročius. Mokslininkų teigimu, tokia duona galėtų tapti puikiu variantu.

Pagrindinis maistas, pavyzdžiui, duona, gali būti patobulintas, kad būtų naudingesnis mūsų sveikatai, o mums patiems nieko papildomai nereikėtų daryti. Įrodyta, kad valgant maistą, nereikalaujantį rimtesnio apdorojimo, galima užsitikrinti ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą.

Tai pirmasis tokio tipo tyrimas, parodantis, kaip duonos gamyboje naudojant sveikų ląstelių ankštinių kultūrų miltus galima pasiekti pageidaujamą poveikį. Vis dėlto galima pasiekti dar daugiau – tą patį metodą galima panaudoti ir kitiems maisto produktams tobulinti.

Tikimasi, kad gautos išvados sudomins maisto produkcijos gamintojus, norinčius pagerinti savo produktų sudėtį.

Tyrimas paskelbtas leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“.

Skaityti visą pranešimą