Mokslininkė apie kritiką dėl Bideno amžiaus: vyresni žmonės geriau moka kovoti su stresu

Prieš 1 metus 64

80 metų Joe Bidenas oficialiai paskelbė sieksiantis antros kadencijos JAV prezidento poste. Diskusijos apie vyriausio šalies istorijoje prezidento amžių nustelbė visas kitas temas. Nors baiminamasi, kad prezidentas gali būti per senas dar kartą užimti šias pareigas, VU Gyvybės mokslų centro neuromokslininkė, biochemijos mokslų daktarė Urtė Neniškytė pabrėžia, kad vyresnio amžiaus žmonės dėl gyvenimiškos patirties gali geriau susitvarkyti stresinėse situacijose.

Pagrindinis J. Bideno kampanijos akcentas – tiesiai ir be užuolankų buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo sekėjų įvardijimas kaip grėsmės demokratinėms vertybėms, tačiau tai užgožė pamąstymai apie prezidento amžių. Jei J. Bidenas būtų perrinktas, antrąją kadenciją jis baigtų būdamas jau 86-erių.

„Amžius bus viena svarbiausių diskusijų kampanijos metu“, – sako Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Tačiau pasaulyje yra ir vyresnių šalies vadovų. Vyriausias pasaulyje išrinktas lyderis – Kamerūno prezidentas Paulas Biya, kuriam 90 metų. Trejais metais jaunesni – Palestinos prezidentas Mahmudas Abasas ir Saudo Arabijos karalius Salmanas bin Abdulazizas Al Saudas. Jau dabar šešeriais metais už J. Bideną vyresnis yra Romos katalikų bažnyčios vadovas, Vatikano valstybės galva popiežius Pranciškus bei Norvegijos karalius Haraldas V.

U. Neniškytė pastebi, kad diskutuoti dėl amžiaus ir galimybių vadovauti šaliai reikėtų, tačiau tam nereiktų skirti pagrindinio dėmesio.

„Mes akcentuojame šitą aspektą, nes kalbame apie neurodegeneracines ligas, kurių daugėja su amžiumi, bet iš tiesų, nebūtinai taip yra. Reikia suprasti, kad senėjimas gali būti be galo įvairus”, – LRT TELEVIZIJAI pabrėžė ji.

VU Neurobiologijos ir biofizikos katedros vedėjas, profesorius Osvaldas Rukšėnas tikina, kad senėjant vyksta tokie procesai, kurių negalima sustabdyti, vienas iš jų – smegenų tūrio mažėjimas, funkciniai pokyčiai tokie, kaip mąstymo lėtėjimas, reakcijos laiko pokyčiai.

Tiesa, U. Neniškytė atkreipia dėmesį, kad tyrimai rodo, jog protinį darbą dirbantys žmonės, kurie naudoja bent vieną užsienio kalbą, jų smegenų senėjimas lėtėja, o tai reiškia, kad minėtos funkcijos sulėtėja vėliau. Be to, tarp konservatyvesnių rinkėjų amžius siejamas su išmintimi, o ne su sulėtėjusiomis funkcijomis.

„Jeigu kalbame apie amžių, stresas mus veikia nepriklausomai nuo amžiaus – ar esame seni, ar esame jauni. Vyresnio amžiaus žmonės, turintys daugiau gyvenimiškos patirties, gali turėti pranašumą, nes jie moka su tuo stresu geriau susidoroti, nei jauni žmonės“, – pabrėžia U. Neniškytė.

Per pirmuosius dvejus kadencijos metus pasiekęs nemažai teisėkūros pergalių ir svarbių laimėjimų užsienio politikoje, J. Bidenas neturi jokio realaus varžovo iš Demokratų partijos.

Tačiau dėl garbingo amžiaus jis bus nuolat ir griežtai stebimas. Nors vasarį atlikto medicininio patikrinimo metu jis buvo pripažintas tinkamu eiti prezidento pareigas, daug kas mano, kad jis yra per senas.

Savaitgalį televizijos „NBC News“ paskelbtos apklausos duomenimis, 70 proc. amerikiečių, įskaitant 51 proc. demokratų, mano, kad jis neturėtų kandidatuoti.

69 procentai visų respondentų, teigusių, kad jis neturėtų kandidatuoti, kaip pagrindinę ar antraeilę priežastį nurodė susirūpinimą dėl jo amžiaus.

J. Bidenas mėgsta į šiuos nuogąstavimus atsakyti žodžiais „stebėkit mane“, reiškiančiais, kad rinkėjai turėtų sutelkti dėmesį į jo politines pergales namuose ir suburtą beprecedentį Vakarų aljansą, padedantį Ukrainai gintis nuo Rusijos invazijos.

Skaityti visą pranešimą