Mirė buvęs sovietų Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Ruslanas Chasbulatovas

Prieš 1 metus 54

Rusijos valstybinė televizija pranešė, kad antradienį mirė buvęs Sovietų Sąjungos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Ruslanas Chasbulatovas – artimas buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino sąjungininkas, 1993 metais tapęs jo priešininku.

Etninis čečėnas R. Chasbulatovas mirė savo namuose netoli Maskvos, sulaukęs 80 metų, sakoma televizijos pranešime, cituojant velionio giminaičius.

Žymus teisių gynėjas Aleksandras Čerkasovas sakė, kad R. Chasbulatovas mirė antradienį, tačiau mirties priežasties nenurodė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ A. Čerkasovas parašė, kad R. Chasbulatovo palaikai bus nugabenti į jo gimtąjį Tolstoj Jurto kaimą Čečėnijoje.

R. Chasbulatovas buvo artimas B. Jelcino sąjungininkas paskutinėmis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis.

1991 metais žlugus SSRS, tuometinis prezidentas B. Jelcinas R. Chasbulatovą paskyrė parlamento pirmininku ir abu jie kartu pasipriešino 1991 metų rugpjūčio pučui.

Tačiau B. Jelcinas ir R. Chasbulatovas greitai tapo politiniais varžovais, o šios kovos kulminacija buvo 1993 metų spalio maištas, kai B. Jelcinas pasiuntė tankų šturmuoti parlamento pastato.

Po šių įvykių R. Chasbulatovas buvo trumpam įkalintas. 1994 metais jam buvo suteikta amnestija, tačiau jo politinė karjera baigėsi.

„Jelcinas iš esmės sugriovė mano gyvenimą“, – 2014 metais R. Chasbulatovo žodžius citavo laikraštis „Argumenty i fakty“.

Skaityti visą pranešimą