Mirė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus

Prieš 1 metus 64

Mirė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus, praneša naujienų agentūra BELTA, remdamasi Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos sekretoriumi spaudai.

Apie jo mirties priežastis ir aplinkybes nepranešama. V. Makejui buvo 64-eri.

„Staiga mirė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus“, – pranešė „Belta“, citavusi užsienio reikalų ministerijos atstovą spaudai Anatolijų Glazą.

Dar šią savaitę V. Makėjus dalyvavo Maskvos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) aukščiausiojo lygio susitikime Armėnijos sostinėje Jerevane.

Pirmadienį jis planavo Minske susitikti su savo Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu.

Baltarusijos užsienio reikalų ministro pareigas V. Makejus ėjo nuo 2012 m. rugpjūčio 22 d.

2000–2008 metais jis buvo Baltarusijos prezidento padėjėjas. 2008–2012 m. – Baltarusijos prezidento administracijos vadovas.

Jam vadovaujant užsienio reikalų ministerijai, Baltarusija ne kartą sulaukdavo Vakarų kritikos dėl susidorojimo su opozicija, dėl abejotinų rinkimų ir dėl leidimo Rusijos pajėgoms naudotis Baltarusijos teritorija per karą Ukrainoje.

Rugsėjį V. Makėjus gynė Baltarusijos poziciją Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

„Baltarusija vadinama „agresoriaus bendrininke“ ar net konflikto šalimi. Esame sakę ir sakome toliau: Baltarusija niekada nėra skatinusi karo. Bet mes taip pat nesame išdavikai! Turime įsipareigojimų sąjungininkams, griežtai jų laikomės ir laikysimės tarptautinių susitarimų, kurių šalimi esame, dvasios ir raidės“, – sakė jis.

Baltarusijos vadovybė yra artima Kremliaus sąjungininkė ir ji leido Maskvos pajėgoms panaudoti Baltarusijos teritoriją kaip placdarmą vasarį įsiveržiant į kaimyninę Ukrainą.

Skaityti visą pranešimą