Ministerijoje įsteigtam Slaugos komitetui – kritikos strėlės: jis veikia tik kaip butaforija, į slaugytojų norus neatsižvelgia

Prieš 1 metus 105

Slaugytojai nesulaukia valdžios žadėtų didesnių atlyginimų ir mažesnio krūvio, o įtarimą jiems kelia Slaugos komiteto veikla prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM). LRT RADIJO kalbinta Medikų sąjūdžio valdybos narė Vaiva Jankienė piktinasi – iki šiol nėra viešai skelbiama, kiek komitete yra narių, kas jie tokie ir kodėl jis nesugeba užtikrinti, jog į slaugytojų problemas būtų atliepta. 


Kaune 8 metus slaugytoja dirbanti Sigita sako – nors ligoninės administracija ir žada mažesnius darbo krūvius, kol kas pokyčių nėra, o jai vienai kartais tenka prižiūrėti net ir pusšimtį pacientų. Moteris tikina – ją labiausiai liūdina žemas jos profesijos prestižas.

„Mes esame neįvertinti, jaučiame nepagarbą (...) Mus laiko kaip ir gydytojų tarnais – gydytojai ką pasako, tą mes padarome. Didžiausią tą krūvį vežame, kai realiai gydytojai gauna dvigubai didesnį darbo užmokestį“, – piktinasi pašnekovė.

Jai pritaria ir Vilniaus psichiatrinėje ligoninėje slaugytoja dirbanti Laima. Moteris sako, jog nemažai slaugytojais dirbančių žmonių tiesiog perdega tiek nuo fizinio, tiek nuo emocinio krūvio.

„Mes Lazdynų ligoninėje atlikome tokį išsamų skaičiavimą, per kiek laiko slaugytojas atlieka vieną ar kitą veiksmą su pacientu. (...) Bendra analizė parodė, jog vienas slaugytojas, turėdamas 10–12 pacientų, yra nepajėgus atlikti savo įsipareigojimų per 8 darbo valandas. Mes padarėme išvadas, kad arba kažkas nepadaroma, arba atliekama nekokybiškai“, – teigia slaugytoja.

LRT RADIJUI moteris pasakoja, jog darbuotojams tenka už savus pinigus pirkti net aprangą, rašymo priemones, o kai kurios ligoninės nesąžiningai skaičiuoja atlyginimus.

„Ligoninės skaičiuoja tuos vidurkius, ima per visą ligoninę, sudeda ir administracijos atlyginimus su visokiais priedais. Išeina, kad tikrai, kaip jie konstatuoja, apie 2 tūkstančius uždirba slaugytojai. Jeigu paklaustume iš tikrųjų tų, kurie ir paromis dirba, jie sako akyse tokių pinigų nematę net su naktiniais budėjimais“, – dėsto slaugytoja Laima.

Medikų sąjūdžio valdybos narė Vaiva Jankienė sako, kad iki šiol SAM nei skyriaus, nei departamento, skirto specialiai slaugai, nebuvo, o tai rodo, jog slaugytojų problemos nėra išgirstamos.

„Slauga yra pakišta po pirmine sveikatos priežiūra arba apskritai po kilimu ir jos nesimato ir nesigirdi. Slaugytojų atlyginimai yra tiesiog absoliučiai nepakankami, jie nesuteikia jokio orumo. Sunku suvokti tokį dalyką, kad specialistas už tokį sunkų darbą gauna vos daugiau nei minimumą“, – LRT RADIJUI teigia V. Jankienė.

Pašnekovė tikina nesuprantanti, ką daro ir kokias funkcijas atlieka ministerijoje dar 2016 m. įsteigtas Slaugos komitetas. Kiek jame narių, net nėra viešai skelbiama, o būtent jo užduotis ir yra gerinti slaugos situaciją šalyje.

„Tas komitetas yra visuomeniniais pagrindais. Susirenka kartą į mėnesį, o karantino metu jis iš viso neveikė. (...) Jie vis dėlto neatstovauja nei slaugos, nei slaugytojų ir nėra slaugos lyderiai“, – piktinasi specialistė.

LRT RADIJAS sužinojo, kad Slaugos komitetą sudaro 18 narių, kelti slaugytojų prestižą ir algas įsipareigojusių iki 2025 m. Dalis specialistų yra iš universitetų, ligoninių ir pačios ministerijos. Vienas jų – Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėjas Artūras Šimkus. Kaip paaiškino jis, komitetas rūpinasi strateginiais slaugos politikos klausimais.

„Pagal Slaugos komiteto reglamentą rinktis yra privaloma ne rečiau kaip 2 kartus per metus, tai mes tuos 2 kartus tikrai susirenkame ir dar viršijame. Trumpai aptariame slaugos teisėkūros dalykus, taip pat planuojamas savarankiškų slaugytojų konsultacijų įvedimas pirminiame lygyje. Buvo kalbėta apie slaugos kokybinių rodiklių stebėseną. Tikrai tikiu, kad yra žmonių ir specialistų, kurie, ko gero, norėtų ir gerokai intensyvesnės veiklos, (...) spartesnių pokyčių“, – dėsto A. Šimkus.

Medikų sąjūdžio valdybos narė V. Jankienė atsako, jog Slaugos komitetas veikia labiau kaip butaforija, o realių pasikeitimų įneštų nebent specialus ministerijos padalinys, skirtas slaugai.

„SAM turėtų būti atskiras departamentas ar skyrius, kuriame turėtų būti geriausi slaugos specialistai, tie, kurie turi viziją, mato, žino ir supranta, ką reikia daryti. Slauga turėtų būti aiškiai įvardijama, nes kol kas tai to nėra“, – tvirtina V. Jankienė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys LRT RADIJUI pripažino, kad apie Slaugos komiteto veiklą yra mažai girdėjęs, nors šių metų balandį ir pasirašė įsakymą dėl komiteto sudarymo.

„Reikėtų man pasitikrinti, nes yra gausu tų darbo grupių, tų komitetų. Be abejo, yra rizika, kad komiteto kokybė gali vieniems patikti, kitiems ne. Jeigu tai tiesa, kad dirba mažai arba nepatenkinamai, aš pasidomėsiu – ta prasme, taip neturėtų būti.

Aš netikiu, kad ministerijoje įsteigus to pavadinimo atskirą departamentą reikalai pagerės. Galime tada kiekvienai ligai įsteigti po departamentą, bet nuo to ligos gydymas nepagerės. Pagerės tada, kai pagerės mūsų komandos ir visuomeninių organizacijų bendras darbas“, – teigia A. Dulkys.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą