Ministerija žada paramą 9 iš 10 pieno ūkių, šie teigia, kad sumos – tik simbolinės

Prieš 1 metus 74

Pieno gamintojai jau gali teikti paraiškas paramai gauti. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, ja galėtų pasinaudoti 9 iš 10 pieno gamintojų. Kai kurie ūkininkai sako, kad nuostolių kritus pieno supirkimo kainoms parama nepadengs, o jos negausiantieji neslepia nusivylimo – esą tokia parama tėra kosmetinis sprendimas. Žemės ūkio ministerija sako, kad dar neaišku, kokių nuostolių patirs ūkininkai.

Šeimos ūkyje netoli Vilkijos auginama 40 karvių. Už pieno litrą ūkininkė gauna apie 24 centus. „Košmaras“, – nusijuokia Ligita Ėringienė.

Gruodį ir sausį gaudavo 37 centus, tačiau vėliau kaina pradėjo kristi.

Nuostolingai dirbanti ūkininkė laukia paramos, kuriai paraiškas pradėjo rinkti Žemės ūkio ministerija.

„Mes gal gausime apie 3 tūkst. su keliais šimtais už du mėnesius, tai čia juokas, – tvirtina ūkininkė. – Čia lašas jūroje, mums nė mėnesio nekompensuoja visų išlaidų, nuostolių nepadengia.“

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, daugiausia pieno gamintojų, galinčių gauti paramą, yra Šilalės rajone. Skaičiuojama, kad šalyje jos sulauks 9 iš 10 pieno gamintojų

„Įvertinus tai, kad 90 procentų ūkininkų, kurie, tikėtina, gaus paramą, jų pieno supirkimo kaina buvo apie 30-31 centą, o ūkininkai, kurie negaus, jų vidutinė kaina yra apie 40 centų“, – sako žemės ūkio viceministras Paulius Astrauskas.

Kauno rajone karves auginanti Emerita Vaitiekūnienė paramos negaus. Sako esanti nusivylusi – už pieno litrą jai moka iki 38 centų, tačiau dirba nuostolingai.

„Pernai geri metai buvo, susikaupė galbūt tų pinigų, bet šįmet baigiu tuos pinigus išleisti, – sako ūkininkė. – Ir pernai uždirbom pelno, o šįmet labai dideli mokesčiai.“

Protestavę, pieną daliję nemokamai ir laukuose pylę ūkininkai skaičiavo, kad reikėtų 40 milijonų eurų paramos, o ministerija išdalys 8.

Perdirbėjai sako, pieno supirkimo kainą lemia produktų kainos eksporto rinkose.

„Jeigu jų nėra, reiškia ir tų kainų tuo periodu nėra reikiamų, tai kas lieka – arba turi valstybė prisidėti, arba anksčiau, kada yra geri laikai, reikia sukaupti tam tikras lėšas ir prastais laikais jas paskirstyti“, – sako „Vilkyškių pieninės“ generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Pieno supirkimo kainoms kritus į žemumas, prognozuojama, kad po kelių mėnesių jos augs.

VDU Žemės ūkio akademijos profesorė Astrida Miceikienė sako, jog reikia plano, nes krizės pieno ūkyje kartosis.

„Situacija susiklostė ganėtinai greitai ir ganėtinai netipiška, argumentų, kodėl vienokia ar kitokia parama, kaip ji skirstoma, kodėl vieniems skiriama, kitiems ne, matyt, trūksta ir dėl to, kai nėra aiškių argumentų, kriterijų, dėl to kyla papildoma įtampa tarp ūkininkų ir jų skaldymas“, – teigia A. Miceikienė.

Profesorė sako, kad žadama 8 mln. eurų parama pieno gamintojams – simbolinis žingsnis. Pasak viceministro, sunku komentuoti dėl jos dydžio.

„Mes kalbame apie labai specifinį verslą, žemės ūkio verslą, ir kai kalbame apie nuostolius, mes turime kalbėti apie kažkokį metinį rezultatą, o ne vieno ar dviejų mėnesių rezultatą“, – aiškina P. Astrauskas.

Gegužę patikrinus paraiškas, paramą planuojama mokėti nuo birželio.

Skaityti visą pranešimą