Ministerija svarsto antros pakopos pokyčius: atsisakiusieji į kaupimą pakartotinai galėtų būti neįtraukiami

Prieš 1 metus 53

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija LRT.lt nurodo, kad svarstomi galimi antrosios pakopos pakeitimai, bet detaliau kol kas kalba apie vieną – pakartotinį atsisakiusiųjų įtraukimą. Dėl to vasarį inicijuojama diskusija su institucijomis ir asociacijomis.

„Kol kas svarstoma atsisakyti keleriopo automatinio asmenų įtraukimo po to, kai asmuo atsisakė būti įtraukiamas kaupti antroje pensijų pakopoje. Vasario mėnesį dėl to ir galbūt atsirasiančių kitų siūlymų planuojame surengti diskusiją su Lietuvos banku, Finansų ministerija, pensijų fondų ir juose kaupiančiųjų asociacijomis“, – atsakyme LRT.lt nurodė ministerija.

Taip pat pabrėžiama, kad šiuo metu galiojanti tvarka gana nauja, o diskutuojant apie galimus pakeitimus, reikia žvelgti per visos sistemos tvarumo perspektyvą, vertinant sprendimo poveikį gyventojams.

Pastarieji, netekę papildomos apsaugos, sukakę pensinį amžių, galėtų atsidurti socialinės paramos sistemoje ir tapti pažeidžiamesni, nurodoma atsakyme.

„Nuo paskutinių antros pensijų pakopos pakeitimų 2018 m. praėjo labai nedaug laiko, tad prieš kažką koreguojant, būtina ne tik diskusija, bet ir tam tikra stebėsena bei analizė, kokį efektą duoda paskiausias pokytis“, – pabrėžia ministerija.

Interviu BNS premjerė I. Šimonytė sakė, kad ministerija svarstys pasiūlymus dėl sistemos pokyčių, tačiau „grandiozinės reformos“, anot jos, daryti nereikėtų.

Ministrės pirmininkės teigimu, tai galėtų būti techniniai pokyčiai ir korekcijos. Ji taip pat tvirtino, kad reforma neturėtų būti daroma vien dėl to, kad šiuo metu pasaulyje vyksta ekonomikos lėtėjimas ir tai blogai veikia pensijų fondų grąžą.

„Paskutinė reforma įvyko 2018 metais. Ko nesinorėtų, kad vien dėl to, kad dabar pasaulyje yra ekonomikos lėtėjimas akivaizdus ir dėl to yra, aišku, poveikis taip pat ir indeksams, ir biržoms, ir todėl tie skaičiai, kuriuos matome šį momentą nedžiugina, kaip jie nedžiugino 2009 metais“, – interviu BNS sakė Vyriausybės vadovė.

Pasak jos, dabartinis ekonominis neapibrėžtumas nėra pagrindas „pasiimti šakes ir dabar eiti daryti kažkokią reformą“.

Premjerės teigimu, ministerijos apsvarstyti siūlymai galėtų būti pateikti Seimo pavasario arba rudens sesijai.

Skaityti visą pranešimą