Mianmaro chunta Nepriklausomybės dieną mini kariniu paradu sostinėje

Prieš 1 metus 55

Mianmaro kariuomenė savo pastatytoje sostinėje Neipide trečiadienį surengė paradą šalies Nepriklausomybės dienos proga – kelios dienos po to, kai chunta 33 metams įkalino demokratijos lyderę Aung San Suu Kyi.

Nuo to laiko, kai beveik prieš dvejus metus valdžią perėmė kariuomenė, šios Pietryčių Azijos šalies teritorijoje vyksta chuntos karių ir prieš perversmą nusistačiusių sukilėlių susirėmimai.

Chunta, kuri neseniai užbaigė kelis už uždarų durų vykusius Aung San Suu Kyi teismo procesus, rengiasi naujiems rinkimams. Jie, JAV teigimu, bus fiktyvūs.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė, kad Mianmaro nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės 75-osioms metinėms paminėti į sostinės paradų aikštę auštant įvažiavo tankų, raketų paleidimo įrenginių ir šarvuotųjų transporto priemonių.

Paskui karius sekė valstybės tarnautojai ir vidurinių mokyklų moksleiviai, lydimi karinio orkestro.

į paradų aikštę atvykusį Mianmaro chuntos lyderį Min Aung Hlaingą pasitiko 21 šūvio salvė.

Chunta taip pat paskelbė, kad Nepriklausomybės dienos proga paleis daugiau kaip 7 tūkst. kalinių, tačiau nenurodė, ar ši amnestija apims asmenis, įkalintus slopinant protestus ir pasipriešinimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsiuntė „nuoširdžius sveikinimus“ ir išreiškė viltį, kad abiejų šalių santykiai bus „toliau plėtojami“, rašo valstybinis laikraštis „Global New Light of Myanmar“.

Rusija yra pagrindinė sąjungininkė ir ginklų tiekėja izoliuotai chuntai, pareiškusiai, kad Maskvos invazija į Ukrainą yra „pateisinama“.

1948 metais sausio 4 dieną Mianmaras paskelbė nepriklausomybę nuo britų kolonijinio valdymo po ilgos kovos, kuriai vadovavo generolas Aung Sanas, nušalintos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi tėvas.

Mianmaro Nepriklausomybės diena paprastai pažymima šventiniais gatvių žaidimais, eitynėmis ir susibūrimais viešuose parkuose bei erdvėse.

Tačiau po perversmo valstybinių švenčių minėjimas yra labai prislopintas, nes žmonės, išreikšdami protestą prieš chuntą, lieka namuose.

AFP korespondentas pranešė, kad šalies komerciniame centre Jangone, kur pastaraisiais mėnesiais įvykdyta virtinė sprogdinimų, buvo sustiprintas saugumas.

JAV ambasada trečiadienį įspėjo, kad „gali padaugėti išpuolių, tikslinių šaudymų ar sprogimų“.

Kariuomenė teigė, kad per 2020 metų lapkričio mėnesio rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Aung San Suu Kyi partija „Nacionalinė demokratijos lyga“ (NLD), vyko didelio masto balsų klastojimas, nors tarptautiniai stebėtojai sakė, kad balsavimas iš esmės buvo laisvas ir sąžiningas.

Vėliau chunta panaikino rezultatus ir pareiškė, kad atskleidė daugiau kaip 11 mln. suklastotų balsų.

Kariškiams užgrobus valdžią ir nutraukus trumpą Mianmaro demokratijos eksperimentą, šalyje kilo neramumai ir didžiuliai protestai.

Skaityti visą pranešimą