Metinė infliacija JK vasarį netikėtai padidėjo

Prieš 1 metus 58

Metinė infliacija Jungtinėje Karalystėje (JK) vasarį netikėtai padidėjo, rodo oficialūs duomenys.

Kaip trečiadienį pranešė Nacionalinis statistikos biuras (ONS), praėjusį mėnesį vartotojų kainų augimo tempas paspartėjo iki 10,4 proc. Sausį metinė infliacija sudarė 10,1 proc. Apie padidėjimą pranešta nepaisant to, kad šalies centrinis bankas tęsia pastangas pažaboti dabartinę JK kamuojančią pragyvenimo išlaidų krizę.

Manoma, kad naujausi duomenys tik dar labiau paskatins centrinį banką kitame posėdyje pakelti palūkanas dar kartą. Naujų banko sprendimų tikimasi ketvirtadienį. Finansų institucija yra sulaukusi raginimų nekeisti normų, pasauliniame bankininkystės sektoriuje šiuo metu tvyrant įtampai.

Prieš tai prognozuota, kad infliacija JK tęs mažėjimą. Tačiau vasarį buvo užfiksuotas maisto produktų ir gėrimų kainų augimas, kurį tik iš dalies nusvėrė atpigę degalai. ONS vyriausiasis ekonomistas Grantas Fitzneris pažymėjo, kad maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos vasarį pasiekė aukščiausią lygį per 45 metus.

Šie duomenys paskelbti po to, kai JK vyriausybė praėjusią savaitę prognozavo, kad iki šių metų pabaigos infliacija šalyje sumažės iki 2,9 proc.

Skaityti visą pranešimą