Metai po lėktuvo su Pratasevičiumi ir Sapega nutupdymo – tebevykstantis tyrimas ir pokyčiai asmeniniame gyvenime

Prieš 1 metus 158

LRT RADIJAS, LRT.lt2022.05.23 16:46

Praėjo lygiai metai po to, kai neteisėto Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas nutupdė „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, kuriame skrido tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir tuometė širdies draugė, Vilniuje gyvenusi Sofija Sapega. Kaip teigia Rytų Europos studijų centro (RESC) asocijuotas analitikas Maksimas Milta, ši istorija pamažu užsimiršo dėl kilusios migrantų krizės, o dabar – ir dėl karo Ukrainoje.

M. Milta taip pat priminė ir dabartinę situaciją – S. Sapega nuteista kalėti 6 metus, tuo metu R. Pratasevičius nėra įkalintas.

„R. Pratasevičius dėl kurio ir nutiko visas incidentas, nėra įkalintas ir, anot Baltarusijos šaltinių, mėgaujasi sąlygine laisve ir netgi rado naują išrinktąją, kurią neseniai vedė“, – primena M. Milta.

Tyrimą dėl įvykio vykdo ir Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija, tačiau, kaip pastebi M. Milta, nors jos ataskaitoje ir parodoma, kad režimas tiesiogiai atsakingas už lėktuvo nutupdymą, tačiau Vakarai nerado būdų paveikti režimą.

Civilinės aviacijos asociacijos valdybos narys Artūras Stankevičius sako, kad Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos tyrimą apsunkina politinis interesas. Pasak jo, tyrimas gali užtrukti ir dar ilgiau, nes Baltarusija nesidalina informacija.

„Iš esmės tuos įvykius tirti visą laiką pakankamai lengva, nes visi orlaivių rodmenys, pokalbiai tarp skrydžių vadovų ir pilotų, juos lengva atsekti, viskas yra įrašyta. Bet kai susiduri su aplinka, kuri nėra linkusi dalytis, turbūt dalinai ir meluoti, tai, be abejo, tyrimą apsunkina. Jei nori padaryti teisingas išvadas, reikia dar daugiau laiko“, – LRT RADIJUI pabrėžia A. Stankevičius.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą