Merkel prisiminė paskutinį susitikimą su Putinu: viskas, aš nebeturėjau galios

Prieš 1 metus 58

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel naujame interviu dienraščiui „Spiegel“ gynė savo politiką Rusijos ir Ukrainos atžvilgiu. Paskutiniame savo susitikime su Vladimiru Putinu ji teigia pasijutusi „bejėge“, o V. Putinui esą „rūpi tik galia“.

A. Merkel teigia norėjusi, kad įvykiai būtų klostęsi taikiai, todėl iki pat kadencijos pabaigos siekė sprendimo – 2021-ųjų vasarą bandė įkurti derybų grupę su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir V. Putinu. „Bet aš jau neturėjo jėgos to pasiekti, nes juk visi žinojo: šitos rudenį nebeliks“, – interviu, kurį cituoja Vokietijos televizija „Tagesshau“ sakė A. Merkel.

Ji savo pareigas baigė eiti tų metų gruodį ir dar rugpjūtį paskutinį kartą nuvyko į Maskvą susitikti su V. Putinu.

„Jausmas buvo labai aiškus: galios politikoje tau viskas. Putinui rūpi tik galia“, – prisiminė A. Merkel. Anot jos, aiškus signalas buvo ir tai, kad susitikime dalyvavo ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, nors anksčiau V. Putinas suteikdavo privatesnius susitikimus.

A. Merkel sakė, kad plati Rusijos invazija nebuvo didelė staigmena, tačiau ji taip pat teisino Vokietijos poziciją 2008 m. NATO viršūnių susitikime Bukarešte nepritarti Ukrainos narystei Aljanse, vėlesnį tarpininkavimą 2015-ųjų Minsko susitarimuose. Interviu „Spiegel“ politikė sakė, kad šie procesai suteikė laiko Ukrainai pasirengti, todėl dabar šalis turi daugiau galimybių apsiginti, nei anksčiau, nes tuo metu ją paprasčiausiai būtų užplūdę rusų kariai.

Buvusios Vokietijos kanclerės nuomone, šalis neturėtų pirma siųsti moderniausių tankų Ukrainai, nes Rusija vis dar „gali palaikyti gerą ryšį su Vokietija“. Anot A. Merkel, užsienio politikoje nereikėtų išsikelti tokių aukštų tikslų, kad jų reikalavimų niekas nebegalėtų atitikti. A. Merkel sakė mananti, kad buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis agituotų galvoti apie laikus, kai santykiai su Rusija galės būti atkurti, nes rimtas Rusijos vertinimas yra ne silpnumo, o išminties ženklas.

Tačiau ji sakė sutinkanti su buvusio JAV prezidento Baracko Obamos nuomone apie V. Putiną.

„Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, mes bandėme viską, kad užkirstume kelią tolesniam Rusijos kišimuisi į Ukrainą, ir detaliai koordinavome sankcijas“, – sakė A. Merkel.

Ji gyrė ir Kazachstano prezidentą Kasymą-Žomarą Tokajevą, kuris neparėmė V. Putino karo.

„Tokiam žmogui reikia milžiniškos jėgos stoti prieš Rusiją. Kažkas, susiję su Rusija, juda ir Centrinėje Azijoje“, – kalbėjo politikė.

Skaityti visą pranešimą