Menas padeda atkurti gyvenimo spalvas

Prieš 1 metus 148

Atėjus rudeniui darbo vaisius įvertina ir psichiatrijos bendruomenė – nuo rugsėjo 10-osios – (Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos) iki spalio 10-osios (Pasaulinės psichikos sveikatos dienos) vyksta ATVIROS PSICHIATRIJOS MĖNUO. Šiemet jau 10-ąjį kartą.

Labiausiai mitais apipinta medicinos sritis vis dar negalinti atsikratyti neigiamo praeities šleifo. Psichikos sutrikimų turinčius asmenis specialistai gydo ne tik vaistais, bet ir psichoterapija. Šiemet į psichiatriją bus žvelgiama kitu kampu – į meno terapijos teikiamas galimybes gydymo procese.

Šių metų pagrindinė idėja – pristatyti meno terapijos (dailės, muzikos, judesio, dramos), kineziterapijos, ergoterapijos ir kitus nemedikamentinius pagalbos metodus, kurie kartu su vaistais ir psichoterapija padeda sveikimo procesą padaryti dar labiau paveikų.

Visą informaciją apie 2022 m. Atviros psichiatrijos mėnesio renginius rasite Facebook ‘o paskyroje ATVIROS PSICHIATRIJOS MĖNUO .

Numatomi vieši renginiai centrinėse miestų aikštėse, kurių metu vyks dailės terapijos užsiėmimai, bus pristatomos atskiros terapijos rūšys, skaitomos viešos paskaitos, konsultuojama:

2022 m. rugsėjo 29 d. 15–19 val. V. Kudirkos aikštėje Vilniuje Vilniaus m. psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus meno terapeutai miestiečius pakvies į kūrybinį procesą – kurti kūrinius, spalvinti mandalas ir į kitas įtraukiančias veiklas. Geras emocijas ir atsipalaidavimą garantuoja muzikos terapijos specialistai. Aktorė, dramos terapeutė Monika Bičiūnaitė supažindins su dramos terapija ir jos teikiamomis galimybėmis. Liūdėti neleis juoko jogos instruktorė „Anahata studijos“ įkūrėja Daiva Daunienė. Pajudėti kvies šokio – judesio terapeutė Ingrida Merkininkė. Gydytojai rezidentai teiks informaciją apie psichikos sveikatos stiprinimą, pagalbos galimybes, padės patirti, kaip jaučiasi psichozės ištiktas žmogus. Nebus pamiršti ir už savo ir mūsų laisvę kovojantys mūsų broliai ukrainiečiai – Lietuvoje gyvenantiems Ukrainos pabėgėliams bus teikiamos gydytojų psichiatrų – psichoterapeutų konsultacijos jų gimtąja ukrainiečių kalba (konsultuos gydytojai iš Ukrainos).

Renginių metu Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai supažindins su programėle „Pagalba sau“,  kurioje vienoje vietoje galima rasti aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamą psichologinę pagalbą.

ATVIROS PSICHIATRIJOS MĖNESIO metu nebus pamiršti ir patys medikai. Seime vyks konferencija „Vertybės ir vertė psichikos sveikatos priežiūros sistemoje“, kurioje bus kalbama apie vertę ir vertybes  psichiatrijoje ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniame kontekste,

Organizatoriai

Psichikos sveikatos vadybos asociacija

Partneriai

LR sveikatos apsaugos ministerija

Lietuvos psichiatrų asociacija

Ambulatorinių pirminių psichikos sveikatos centrų asociacija

Psichikos sveikatos iniciatyva

Vilniaus dailės akademija

Skaityti visą pranešimą