Mėgaujatės pienu be pilvo gurgėjimo? Pasaulyje jūs – mažuma

Prieš 1 metus 115

Šiuo metu tik trečdalis planetos suaugusiųjų gali virškinti laktozę. Ilgą laiką mokslininkai manė, jog ši tolerancija išsivystė palaipsniui, pieno produktus pradėjus vartoti mūsų protėviams. Tačiau didžiausias iki šiol atliktas tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature“, rodo, kad tai įvyko ne per tam tikrą laiką, o ūmios krizės metu. 

Gamtoje įprasta, kad kartu su pasibaigusiu motinos pienu, smarkiai sumažėja šį pieno cukrų skaidančio laktazės fermento, tad pieno produktų vartojimas dviem trečdaliams žmonių gali sukelti nemalonius šalutinius poveikius – dieglius ar viduriavimą. Trečdalis, kurie laktozę toleruoja ir užaugę, turi būti dėkingi natūraliai atrankai, kai bado ar infekcinių ligų protrūkio laikotarpiu, išsivystė išlikti padėjęs geno variantas.

Kaip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ sako VU visuomenės sveikatos katedros vedėjas, profesorius Rimantas Stukas, pienas yra naudingas tiems, kas jį toleruoja, tuo tarpu tie, kas jo netoleruoja, gali rinktis rauginto pieno produktus arba pieną be laktozės.

„Šiaip, pienas yra tikrai geras produktas ir mes jį vertiname dėl baltymų, kurie reikalingi ne tik raumenų ląstelių, bet ir imuninių ląstelių statybai. Privalumų daug“, – sako R. Stukas.

Anot profesoriaus, sunku atsakyti į klausimą, kodėl didesnė žmonijos dalis netoleruoja sveikatai naudingų pieno produktų. Tiesa, čia nemažą vaidmenį vaidina ir amžius – senstant mažėja fermentų, skaidančių laktozę, aktyvumas.

Profesorius akcentuoja, kad Lietuvoje trečdalis gyventojų neturi fermento laktazės, kitaip tariant, netoleruoja laktozės. Anot jo, dauguma atvejų yra įgimti.

Kaip pasakoja pašnekovas, kai kurie pieno produktai, tokie, kaip sūris, grietinė, nėra tokie pavojingi netoleruojančiam laktozės. Tuo tarpu gerokai daugiau problemų sukelti gali gaminiai, kurių gamyboje panaudoti pieno milteliai.

„Kalbant apie pieną, laktozės čia maždaug 4-5 proc., tuo tarpu pieno milteliuose gali būti ir 36 proc. Ir jeigu tokie pieno milteliai bus panaudoti gaminiams, laktozės koncentracija ten bus labai didėlė ir žmogus, netoleruojantis laktozės, pavartojęs šių produktų, gali patirti panašius simptomus, nors pieno ir negėrė“, – dėsto VU profesorius.

Būtent dėl šios priežasties profesorius visus, netoleruojančius laktozės, ragina atidžiai žiūrėti maisto produktų sudėtį ant etiketės.

Skaityti visą pranešimą