Medvedevas apie EK sprendimą dėl Kaliningrado: rusofobiją nugalėjo arba aiškumas, arba viduriavimas iš baimės

Prieš 1 metus 85

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas trečiadienio vakarą savo „Telegram“ kanale teigiamai įvertino Europos Komisijos (EK) išaiškinimą apie tranzitą iš ir į Kaliningradą. Kaip teigia politikas, arba rusofobiją įveikė aiškumas, arba viduriavimas iš baimės.

Savo įraše D. Medvedevas tikina, kad Europos Sąjunga „nenoriai pripažino, kad reikalavimai dėl tranzito į mūsų Kaliningrado sritį yra teisingi“.

Toliau jis aiškino, kad tai retas atvejis, kai, anot politiko, rusofobiją įveikė aiškumas. Tačiau D. Medvedevas nesustojo ir pasvarstė, kad galbūt sprendimą nulėmė ne aiškumas, o baimė.

„Tai retas atvejis, kai kretinizmą ir urvinio žmogaus rusofobiją Briuselyje įveikė aiškumas. Arba viduriavimas iš baimės prarasti pelningą tranzitą per Rusiją“, – tikino D. Medvedevas.

LRT.lt primena, kad EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per ES teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams.

„Šiomis gairėmis patvirtinama, kad Rusijos įmonių vykdomas sankcionuojamų prekių tranzitas keliais pagal ES ribojamąsias priemones nėra leidžiamas. Tokio draudimo nėra geležinkelių transportui, nepažeidžiant ES valstybių narių pareigos atlikti veiksmingą kontrolę“, – rašoma Komisijos pranešime spaudai.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Skaityti visą pranešimą