Medikų sąjūdis eiles prie šeimos gydytojų kabinetų aiškina biurokratine našta

Prieš 1 metus 112

Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, kad ilgų eilių pas gydytojus problema egzistuoja ir sako, kad tai lemia kelios priežastys: trūksta specialistų, ypač regionuose, didelis medikų darbo krūvis.

Medikų teigimu, ilgos eilės susidaro ir dėl ant gydytojų pečių nugulusios biurokratijos naštos, nereikalingų siuntimų rašymo ar net pacientų neatsakingumo, kai šie tiesiog neatvyksta.

Į polikliniką keliaujanti vilnietė Violeta sako, kad patekti pas gydytoją ortopedą šįkart pavyko greitai – laukė tik dvi savaites, bet vizito pas gydytoją specialistą yra tekę laukti ir tris mėnesius.

„Pagalbos reikia. Jeigu žmogus prašos, jau reikia dabar... Ir kaip gali nukelt tris mėnesius, tai šito nesuprantu“, – svarsto moteris.

„Kol pakliūni pas specialistą, praeina nemažai laiko. Paskui kol pakliūni į procedūras, vėl praeina laiko. Tai paskui žiūrėk, kol ateini, tai ir pasveiksti maždaug be gydymo“, – besijuokdama sako Violeta.

Problemą pripažįsta ir Centro poliklinikos direktorius. Ir ši sveikatos priežiūros įstaiga sostinėje ne išimtis – ilgos eilės pas medikus ne tik čia.

„Iš tikrųjų yra skirtingos eilės pas skirtingus specialistus. Yra ir 30, ir 40 dienų, yra ir daugiau kai kurių specialistų“, – aiškina Centro poliklinikos direktorius Zdislavas Skvarciany.

Jis neabejoja, kad problemą būtina spręsti, tačiau to priežastis esą ne viena – pradedant nuo gydytojų trūkumo, iki pacientų noro pakliūti pas konkretų mediką.

„Yra specialistų, pas kuriuos eilės yra labai didelės, pas kitą specialistą yra mažesnės. Tai čia taip pat reikėtų spręsti, kad užsirašymus reikėtų žiūrėti pagal regioną tam tikrą“, – teigia Centro poliklinikos direktorius.

Medikai teigia, kad eiles ilgina ir nesutvarkyta biurokratinė sistema: gydytojams tenka didelis krūvis pildant dokumentus, tvarkant statistinius duomenis. Dar viena problema – siuntimų tvarka.

„Visi ligoniai, kurie pabuvojo pas specialistus, yra grąžinami pas šeimos gydytoją ir kartais visai be reikalo. Jie galėtų iš karto būti siunčiami ten, kur mes įtarėm patalogiją, ne savo srities patalogiją. Tas vaikščiojimas pirmyn atgal labai gaišina ir šeimos gydytojų laiką“, – akcentuoja Medikų sąjūdžio valdybos narė Reda Radikė.

Medikai neslepia – kartais trūksta ir pacientų atsakomybės, kai registruojamasi į kelias sveikatos priežiūros įstaigas, bet ateinama tik į vieną ir kai apie neatvykimą nepranešama.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, įtakos eilėms turi gydytojų specialistų trūkumas, daugiausia jų dirba didmiesčiuose, todėl bus siekiama daugiau pritraukti į regionus – laukia sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma.

„Kad nereikėtų ar Šilutės gyventojam, ar Druskininkų gyventojam dėl paprastos, nesudėtingos konsultacijos, pasikonsultuot dėl sveikatos būklės, vykt į didįjį miestą. Tikslas yra, kad kiekviena savivaldybė turėtų tokį paslaugų paketą, tokių gydytojų specialistų, kad galėtų tas paslaugas pasiūlyti greičiau savo gyventojams“, – tikina Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Odeta Vitkūnienė.

Pasak ministerijos, planuojama peržiūrėti ir jau kitų metų pradžioje sutvarkyti pažymų išdavimo tvarką, daugiau funkcijų perleisti socialiniams darbuotojams. Numatyta tobulinti išankstinę pacientų registravimo ir priminimų apie vizitą pacientams sistemas.

Skaityti visą pranešimą