Medikai nepatenkinti COVID-19 nedarbingumo išdavimo tvarka: krūvio daug, platinama infekcija

Prieš 1 metus 125

Medikai kritikuoja sergančiųjų COVID-19 nedarbingumo išdavimo tvarką. Esą pacientui atlikus greitąjį testą namuose ir sulaukus teigiamo atsakymo, šis privalo atlikti tyrimą gydymo įstaigoje ir tik tada gauti nedarbingumą. Pasak medikų, jeigu diagnozei patvirtinti nereikėtų šio tyrimo ir būtų galimybė nedarbingumą suteikti be kontaktinės konsultacijos, sumažėtų ne tik medikų krūvis, bet ir infekcijos plitimas.

Daugėjant sergančiųjų COVID-19, auga krūvis ir šeimos gydytojams. Fabijoniškių šeimos klinikos vadovė sako, kad darbą apsunkina dabartinė nedarbingumo suteikimo tvarka, nes greitąjį testą namuose atlikęs ir teigiamą atsakymą gavęs pacientas privalo atvykti į gydymo įstaigą, kad čia dar kartą pasidarytų koronaviruso testą ir jo rezultatas būtų įvestas į e-sveikatos sistemą.

„Jeigu žmogaus greitasis testas jau teigiamas, tai mes jau žinom, kad tas atsakymas bus teigiamas. Nedarbingumo lapelio išdavimas yra biurokratinė funkcija. Pacientai mieliau tą nedarbingumą gautų kalbėdami su gydytoju, gulėdami tuo pačiu metu lovoje“, – sako Fabijoniškių šeimos klinikos vadovė Kristina Grigaliūnaitė.

Gydytoja sako, kad dabartinė tvarka rodo nepasitikėjimą gydytoju, kai konsultuojant nuotoliniu būdu, jam neleidžiama nuspręsti ar pacientui reikia nedarbingumo. Tokia tvarka kritikuojama ir valdant pandemiją.

„Jis, atvykdamas į gydytojų įstaigą, apsilanko dar keliose vietose, tarkime, vyksta viešuoju transportu, toliau skleidžia virusą ir tiesiog matome, kad dabartinė tvarka neprisideda prie pandemijos valdymo ir ilgina eiles pakliūti pas gydytojus tiems pacientams, kuriems galbūt šiuo metu labiau tos pagalbos reikia“, – neslepia kritikos K. Grigaliūnienė.

Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė sako, jog dėl tokios tvarkos maišosi užsikrėtusiųjų COVID-19 ir kitų pacientų srautai.

„Atsižvelgiant į tą situaciją, kad kaukės šiuo metu neprivalomos, kaip ir vakcinacija, be to, neaišku, kada bus suteikta ketvirta vakcina, yra labai daug chaoso gydymo įstaigose ir ta infekcija, ji platinama praktiškai gydymo įstaigose“, – sako Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Pasak Medikų sąjūdžio, sulaukus teigiamo greitojo testo atsakymo namuose, pacientams turėtų būti išduodamas nedarbingumas nuotoliniu būdu. Anot jos, tokia tvarka taikoma kaimyninėje Lenkijoje.

„Sumažėtų krūvis ir šeimos gydytojams ir infekcijos plitimas būtų žymiai apmažintas, nes dabar jis dirbtinai praktiškai yra keliamas“, – pastebi A. Gerliakienė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako, kad namuose atliktas tyrimas greituoju testu tik įspėja apie galimą COVID-19 ligą. O apsilankius pas gydytoją, atliekamas ne tik kokybiškas tyrimas, bet ir įvertinama sergančiojo klinikinė būklė.

„Gydymo įstaigoje atliekamo COVID-19 tyrimo atlikimas nuotoliniu būdu yra neįmanomas. Taigi, gydymo įstaigoje atlikus tyrimą, yra užtikrinama jo kokybė, tai nėra preliminarus, tai yra patvirtinantis diagnozę tyrimas ir kitaip, kaip atvykus į įstaigą, jo negalima atlikti. tačiau infekcijų kontrolės reikalavimai turi būti užtikrinti“, – sako SAM atstovė Birutė Kavaliauskienė.

Pasak SAM atstovės, per pandemijos metus jau turėjo būti išmokta, kad viešose erdvėse savisaugos priemonių reikėtų laikytis savarankiškai – esant reikalui, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas.

Skaityti visą pranešimą