Medikai apie cukrinį diabetą: pati liga mirties nesukelia, tai padaro diabeto komplikacijos

Prieš 1 metus 85

Cukrinis diabetas – klastinga endokrininė liga, kuria kasmet suserga trigubai daugiau žmonių lyginant su praėjusiais metais, rašoma pranešime spaudai. Pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, tenka pagrindinis uždavinys – stengtis išlaikyti normalų cukraus ir lipidų kiekį kraujyje. „Pats cukrinis diabetas mirties nesukelia. Ją sukelia diabeto komplikacijos – būtent tai, ko norime ir siekiame išvengti.  Svarbu ne tik laiku diagnozuoti šią ligą, bet ją diagnozavus, išlaikyti tinkamą cukrinio diabeto kontrolę,“– teigia Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė dr. Diana Šimonienė. 

Kauno klinikų pacientams, sergantiems cukriniu diabetu, valdyti ligą moko ir padeda slaugytojai diabetologai.

„Mūsų tikslas – išmokyti žmones gyventi su šia liga ir kiek įmanoma ilgiau išlaikyti cukraus kiekį kraujyje tikslinėse ribose“, – sako klinikų slaugytoja diabetologė Aušra Krivolap.

Slaugytoja priduria, kad su šia liga būtina išmokti gyventi tam, kad ją galėtume tinkamai valdyti ir kuo ilgiau išvengti komplikacijų.

„Jeigu kitomis ligomis sergantiesiems vaistų dozę nustato gydytojas ir pacientas kelis mėnesius vartoja juos tiksliai, kaip nurodyta, tai cukriniu diabetu sergantis pacientas turi pats išmokti reguliuoti insulino dozes – kiekvieno valgio metu jis privalo pasiskaičiuoti atitinkamą vaistų dozę“, – aiškina A. Krivolap.

Slaugytojai diabetologai pacientams aiškina apie sveikos mitybos svarbą valdant ligą, išmoko skaičiuoti angliavandenius, baltymus ir riebalus, supažindina, kaip elgtis, jei pakilo ar nukrito cukraus kiekis kraujyje.

Šiuo metu pacientams tinkamą cukrinio diabeto kontrolę geriau išlaikyti padeda naujos cukrinio diabeto valdymo technologijos: insulino pompos ir nuolatinės gliukozės monitoravimo sistemos (gliukozės jutikliai), kuriais naudotis taip pat moko slaugytojai diabetologai.

„Nuolatiniai gliukozės jutikliai susieti su išmaniuoju telefonu. Mobilioji programėlė įspėja pacientą, kai jo cukraus kiekis nukrenta arba pakyla virš saugios ribos“, – pasakoja slaugytoja diabetologė.

Kai kurie nuolatinės gliukozės jutikliai gali veikti kartu su naujosiomis išmaniosiomis pompomis, kurios ne tik įspėja apie pakilusį ar nukritusį cukraus kiekį kraujyje, bet ir pačios sustabdo arba pradeda organizmui tiekti insuliną.

„Šie išmanieji įrenginiai, padedantys valdyti klastingą ligą, yra kompensuojami. Tai padeda pacientams lengviau susigyventi su cukriniu diabetu ir tinkamai prižiūrėti ligą tam, kad nesuprastėtų gyvenimo kokybė ir pavyktų kuo ilgiau išvengti ligos sukeliamų komplikacijų,“ – sako A. Krivolap.

Tam, kad vaikai, sulaukę pilnametystės, išmoktų tinkamai patys valdyti ligą, Kauno klinikose pradėta vykdyti nauja programa – tranzicija.

„Vaikų konsultacijose kartu dalyvauja ir tėvai, tačiau, sulaukus pilnametystės, pacientai nukreipiami konsultuotis pas suaugusiųjų gydytojus endokrinologus, kur tėvai kartu nebedalyvauja,“ – aiškina dr. D. Šimonienė.

Anot jos, siekiant, kad perėjimas iš vaikų pas suaugusiųjų gydytojus būtų kuo sklandesnis ir pacientas išmoktų pats tinkamai valdyti savo ligą, rengiami reguliarūs susirinkimai su vaikų ir suaugusiųjų gydytojais endokrinologais ir slaugytojais diabetologais. Susirinkimų metu pasakojama, kuo skiriasi vaikų diabeto priežiūra nuo suaugusiųjų. Tuo pat metu jie susipažįsta su suaugusiųjų gydytojais endokrinologais ir taip įgauna daugiau drąsos.

Skaityti visą pranešimą